Íme a cruffin, vagyis a croissant és a muffin nagyra nőtt, kalácsképű gyermeke

Húsvéti édes, illatos kalács, e nélkül el sem képzelhető az ünneplés. Idén készíts óriási, minden finomsággal megtöltött, csavart tüneményt!

Régen csak ünnepnapokon került az asztalra kalács. Mára kitört ebből a rövid időintervallumból, a munkás hétköznapok reggelijébe is simán belefér, pékségben vásárolt fonott vajas formában. Húsvétkor azonban szeretnénk beletenni apait-anyait, hogy házilag csavart fonatokkal kínálhassuk a családot. Ebbe a szépségbe, az óriás cruffinba tényleg minden belekerül, amitől édesebb lesz az ünnep.

Óriás csavart kalács, vagyis cruffin – receptért kattints a képre!

Tudtad?

A kalács szláv eredetű szó, mely a kisült tészta kerekded formájára utal.

Kalács

Eredetileg a kalács is hasonló alapanyagokból készült, mint a kenyér, és kerekre is formázták. Némelyik térségben csak a fonatairól lehetett felismerni, ebben merült ki különlegessége, aztán később igazán ünnepi jelleget alapanyagai által kapott: a finomabb lisztválasztással, a cukor, a vaj és a tojás hozzáadásával.

Élesztő

A tészta pufókságáért felelős élesztőt a mai napig sokan sörélesztőnek nevezik, mivel régen valóban a sörfőzdékben az üstbe kerülő alapanyagok felszínén erjedő élesztőt használták a kalácssütésnél. Folyékony állapotban üvegekben árulták, kanállal mérték, ami mai fejjel tényleg nagyon furának tűnik.

Óriás cruffin még porcukrozás előtt – recepért kattints a képre!

Cruffin

A francia croissant és az angolszász muffin keveréke egy kalácsba oltva. Több hivatkozás szerint orosz területről érkezik a kalács csavart formában való sütése, de az erdélyi magyarok is készítettek ilyet, sőt, rózsakalácsként is hallhattunk már róla.

A cruffin igazából egy csavart kalácstészta, amit feltekerés előtt olvasztott vajjal kennek meg, aztán mazsolával jól megszórják.

A tésztarudat, mint a kakaós csiga készítésénél, késsel szeletekre vágják, ezek a csigák kerülnek a muffinkészítő forma mélyedéseibe.

Így jó, ha szétválnak a rétegek – az óriás cruffin receptjéért kattints a képre!

Óriás cruffin

Az itt látható óriás cruffin a babkához hasonlóan készül. A töltelékkel felcsavart tésztát hosszában középen késsel szétnyitják úgy, hogy az egyik végén nem vágják végig, meghagyják a „tésztakapcsolatot”. Aztán a nyitott végről feltekerik a zárt felé, és onnan tovább, mintha csak egy hosszú kígyó lenne. Így kerül a kapcsos tortaformába, hogy keljen még egy kicsit, aztán a sütőbe, amitől szép aranybarna lesz, és csodálatosan látszanak majd a csigái.

Belül is jól át sült az óriás cruffin – receptért kattints a képre!

Töltelék

Ahogy korábban írtam, puha vajjal és sok mazsolával tekerik a cruffint, de bármilyen más kandírozott, szárított gyümölcs, leginkább áfonya vagy vékonyan szelt szárított sárgabarack, hajszál vékonyra vágott, reszelt citrushéj is jó lehet a töltelékbe. Ha szeretnénk még kiadósabbra keverni, akkor a puha vaj helyett használjunk ricottát vagy túrót.

Az óriás cruffin eleve a croissant és a muffin öszvér tüneménye, de a sok kandírozott, szárított gyümölcs és mellette a csokicseppek a gyümölcskenyér összetevőit is megidézik, így ettől még eklektikusabbá válik.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Óriás cruffin - csavart kalács - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek