Zaccon növesztett gombát hoz zacctányéron az Onyx az idei Gourmet Fesztiválra

Az idei Gourmet Fesztivál témája az örökség, amit nagyon sok érdekes oldalról meg lehet fogni. Az Onyx Alkotói Közösség kreatív terében, a Műhelyben pedig nem mindennapi fogást találtak ezen a tematikán. A Gerbeaud híres kávéjának teljes életciklusa megjelenik az általuk megálmodott menüben: pecsenyelé, likőr és fagylalt készült belőle, majd a zaccon gomba nőtt, sőt, a tálalóedények is zaccból vannak. A különleges menü kint lesz a Gourmet Fesztiválon, érdemes megkóstolni!

A Műhely, amely az Onyx Alkotói Közösség kreatív tere, 2022. januárjában nyitotta meg kapuit. Itt mutatjuk be azokat a kísérleti stádiumbán lévő fogásokat, melyeket a megújuló ONYX étterem számára fejlesztünk le. A kísérletezésbe és a tálalóeszközök fejlesztésébe vendégeink nemcsak bepillantást nyerhetnek, de részeseivé is válnak az alkotói folyamatnak. Visszajelzéseik segítségével tökéletesítjük ételeinket, miközben közelebbről is megismerhetnek minket és betekinthetnek a kulisszák mögé a közvetlen hangulatú közösségi vacsoraesték alkalmával, ahol egy nagy, 16 fős asztal körül foglalhatnak helyet a vendégek a Műhelyben.

Az Áztatás névre hallgató desszert

A Műhely és a jövőbeli ONYX célja egy olyan magyar konyha bemutatása, ami a művészet, a tudomány és a gasztronómia összefonódásán alapszik, magyar alapanyagokat használ és működésének minden lehetséges aspektusában szem előtt tartja a fenntarthatóságot. 

Csak akkor tudunk felelősségteljesen működni, ha figyelembe vesszük a környezetre gyakorolt hatásunkat. Ennek érdekében figyelembe vesszük a termékek és alapanyagok teljes életciklusa során keletkezett kibocsátást, a működéshez szükséges energiafelhasználást, a munkavállalók ingázásához köthető kibocsátást, a környezetbarát tisztítószerek használatát és a fogyasztók bevonását. Fenntarthatósági stratégiát dolgozunk ki, melyhez felmérjük azoknak a területeknek a fenntarthatósági aspektusait, amelyek meghatározzák a Műhely működését.

Zacc Menü

Számunkra különösen kedves az idei Gourmet fesztivál tematikája, az örökség, amely alkamat ad arra, hogy múltunk mellett bemutassuk a jövőnket is!

Az Onyx a Gerbeaud csoport tagja és helyileg is a Gerbeaud házban található, így az étterem 15 éves múltja szorosan összefonódik a Gerbeaud-val.

A Gerbeaud kávéház öröksége számunkra a kávéhoz fűződő hagyományokban rejlik. A Műhely, az Onyx előszobája most ezt az örökséget dolgozza fel és hozza el a fesztiválra. A kávézaccnak így egy olyan körforgását és felhasználását valósítjuk most meg, amely megjelink nemcsak ételeinkben, de az újrahasznosított tálalóeszközeinkben is, amik a Gerbeaud-ban keletkezett zaccból készülnek külön erre az alkalomra.

„A kávézaccon termesztettünk laskagombát a Gombajóval Budafokon”

A kávézaccon termesztettünk laskagombát a Gombajóval Budafokon, amiből a Betakarítás előételünk készül. A Feldolgozás főétel pecsenyelevét Gerbeaud kávéval ízesítettük és desszertünk, az Áztatás piskótáját rumos kávézacckivonatban áztattuk. Végül pedig, de nem utolsó sorban a Woplával közösen fejlesztettünk kávézaccunkból 100 %-ban lebomló tálakat, amelyekben a Gourmet fesztiválon kínáljuk ételeinket. A zacc útját végül egy komposztálóban fejezi majd be, amit a fesztiválra is magunkkal hozunk!

A kávé aromatérképe alapján készültek ételeink, melyekre egy sorozatként tekintünk. A kávéházból örökölt fagylaltoskanállal tálalunk, ezért mindegyik fogás gombóc formájú, amik a zaccból készült félgömb alakú tálkákban teljesednek ki.

Zacc menü:

Betakarítás: zaccon termesztett laska, shimeji, csiperke, zeller, citromfű
Feldolgozás: Zichy wagyu comb, ánizsos sárgarépapüré, sós citrom, kávés pecsenyelé
Áztatás: melaszos piskóta, citrusos zacclikőr, fehér kávéfagylalt

Találkozz az Onyx Alkotói Közösséggel

Az Onyx teljes átalakuláson ment keresztül az elmúlt 2 év során, amit Metamorfózisnak neveztünk el. Számunka az idei fesztivál remek lehetőség, hogy megismerje a szélesebb közönség is azt az utat, amit idáig bejártunk és bemutassuk a Műhelyt és az Onyx Alkotói Közösséget és terveinket és következő eseményeinket amelyekkel a nyár folyamán készülünk.

Fotók és címlapkép: Onyx

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek