Olasz paradicsomszószban úszik a halétel, ami felér egy tengeri nyaralással

Valamiért minden olasz nyaralás során evidensnek tűnik, hogy az ember végtelen mennyiségű tésztát és pizzát fogyaszt el – amivel természetesen nincs is baj, csak emellett érdemes az étlap más részeinek is hasonló mértékű figyelmet szentelni. Például a halételeknek.

Annak ellenére, hogy mennyire finomak az olasz tészták és pizzák, lássuk, be kissé biztonsági játéknak számít csak ezeket kérni egy itáliai utazás során. Sőt, mi több, egy olyan országban, amit szinte minden oldalról körbevesznek a tenger álomkék hullámai, pazarlás lenne teljesen figyelmen kívül hagyni az étlapok halételeket felsorakoztató lapjait. Nemcsak frissebb az alapanyag, de a szaktudás is jóval nagyobb, amivel a különböző halakhoz és tengeri herkentyűkhöz nyúlnak. És ne aggódjunk, nem kell rögtön a töltött tintahallal kezdeni, olyan barátságosabb és könnyebben megszerethető fogásokkal is találkozhatunk, mint a pesce in umido, azaz a paradicsomszószban párolt hal.

Elsősorban Olaszország déli tartományaiban találkozhatunk ezzel az elkészítési móddal, ami tulajdonképpen a legkönnyebben úgy magyarázható, mint a magyar paprikás.

Ha videón is megnéznéd az elkészítést, itt megteheted:

Hiszen nem egy konkrét fogást jelent, hanem egy elkészítési módot: ahogy van paprikás szaftban főzött csirke, gomba és harcsa, az olasz oldalon ugyanúgy beszélhetünk megannyi kölönböző in umido fogásról. Általában fehér húsú, tengeri halakat (aranydurbincs, tőkehal, fogas, kardhal, stb.) úsztatnak meg a szószban, de létezik tintahalas és polipos verzió is. A lényeg maga a szósz, amelynek elkészítéséről az alábbiakban tanulhatunk.

Nézd meg galériánkban a pesce in umido elkészítését, a receptért kattints a képre!

Itt a pesce in umido teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ízes-izgalmas recept, amit érdemes kipróbálni:

Címlapról ajánljuk

További cikkek