Olasz paradicsomszószban úszik a halétel, ami felér egy tengeri nyaralással

Valamiért minden olasz nyaralás során evidensnek tűnik, hogy az ember végtelen mennyiségű tésztát és pizzát fogyaszt el – amivel természetesen nincs is baj, csak emellett érdemes az étlap más részeinek is hasonló mértékű figyelmet szentelni. Például a halételeknek.

Annak ellenére, hogy mennyire finomak az olasz tészták és pizzák, lássuk, be kissé biztonsági játéknak számít csak ezeket kérni egy itáliai utazás során. Sőt, mi több, egy olyan országban, amit szinte minden oldalról körbevesznek a tenger álomkék hullámai, pazarlás lenne teljesen figyelmen kívül hagyni az étlapok halételeket felsorakoztató lapjait. Nemcsak frissebb az alapanyag, de a szaktudás is jóval nagyobb, amivel a különböző halakhoz és tengeri herkentyűkhöz nyúlnak. És ne aggódjunk, nem kell rögtön a töltött tintahallal kezdeni, olyan barátságosabb és könnyebben megszerethető fogásokkal is találkozhatunk, mint a pesce in umido, azaz a paradicsomszószban párolt hal.

Elsősorban Olaszország déli tartományaiban találkozhatunk ezzel az elkészítési móddal, ami tulajdonképpen a legkönnyebben úgy magyarázható, mint a magyar paprikás.

Ha videón is megnéznéd az elkészítést, itt megteheted:

Hiszen nem egy konkrét fogást jelent, hanem egy elkészítési módot: ahogy van paprikás szaftban főzött csirke, gomba és harcsa, az olasz oldalon ugyanúgy beszélhetünk megannyi kölönböző in umido fogásról. Általában fehér húsú, tengeri halakat (aranydurbincs, tőkehal, fogas, kardhal, stb.) úsztatnak meg a szószban, de létezik tintahalas és polipos verzió is. A lényeg maga a szósz, amelynek elkészítéséről az alábbiakban tanulhatunk.

Nézd meg galériánkban a pesce in umido elkészítését, a receptért kattints a képre!

Itt a pesce in umido teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ízes-izgalmas recept, amit érdemes kipróbálni:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...