Nyári pitetippek

Télen is népszerű, de a pite igazi szezonja mégiscsak nyáron van! Háromféle tésztával, és a hetente változó gyümölcskínálattal az idei lehet a legváltozatosabb piteszezonunk!

Mi a pite?

Először is, tisztázzuk, mit értünk pite alatt! A klasszikus pite kerek formájú, cakkos szélű, omlós tésztából készült sütemény gyümölccsel vagy zöldséggel töltve – olyan, mint a franciák kedvence, a quiche. Természetesen vannak alternatívák – pitét készíthetünk nemcsak omlós, hanem kevert, leveles vagy piskóta tésztából is, tetejét rácsozhatjuk vagy teljesen befedhetjük, készíthetjük tepsiben vagy egészen pici tortaformákban is. A felsoroltakon kívül tölthetjük lekvárral, befőttel vagy akár hússal is. De mivel most nyár van, a legkézenfekvőbb, ha a szezonális gyümölcsökből választunk!

Tésztakavalkád

A kedvünk és az otthon fellelhető hozzávalók a fő tényezői annak, hogy milyen tésztába bugyoláljuk a friss gyümölcsöt. Mivel tombol a meggy- és cseresznyeszozon, a következő hetekben legyen övék a főszerep! Ha csak fél óránk van, érdemes egy piskótával vagy kevert tésztával próbálkozni, és egy „bedobálós pitét” készíteni.

Ha kicsit több időnk van, az omlós pite a legjobb választás. Ebben az esetben figyeljünk arra, hogy hideg hozzávalókkal dolgozzunk, és ne gyúrjuk sokáig a tésztát. Csak a tojás sárgáját használjuk fel, mert a fehérjétől törni fog a tészta. A sütőt viszont mindig melegítsük elő, süssük nagy lángon, így nem folyik el a tésztánk.

Kelt vagy sütőporos tésztát akkor válasszunk, ha ráérősek vagyunk. Ha friss élesztővel dolgozunk, ügyeljünk arra, hogy tényleg friss legyen, a meg nem kelt kelt tészta ugyanis nagyon szomorú látvány. Ha nincs kedvünk dagasztani, használjunk gépet, vagy neki se kezdjünk – a jó kelt tészta titka ugyanis a dagasztásban rejlik.

Recept elmenthető itt >>

Még több piterecept itt >>

Cseresznyés pite lépésről lépésre

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...