Nyári pitetippek

Télen is népszerű, de a pite igazi szezonja mégiscsak nyáron van! Háromféle tésztával, és a hetente változó gyümölcskínálattal az idei lehet a legváltozatosabb piteszezonunk!

Mi a pite?

Először is, tisztázzuk, mit értünk pite alatt! A klasszikus pite kerek formájú, cakkos szélű, omlós tésztából készült sütemény gyümölccsel vagy zöldséggel töltve – olyan, mint a franciák kedvence, a quiche. Természetesen vannak alternatívák – pitét készíthetünk nemcsak omlós, hanem kevert, leveles vagy piskóta tésztából is, tetejét rácsozhatjuk vagy teljesen befedhetjük, készíthetjük tepsiben vagy egészen pici tortaformákban is. A felsoroltakon kívül tölthetjük lekvárral, befőttel vagy akár hússal is. De mivel most nyár van, a legkézenfekvőbb, ha a szezonális gyümölcsökből választunk!

Tésztakavalkád

A kedvünk és az otthon fellelhető hozzávalók a fő tényezői annak, hogy milyen tésztába bugyoláljuk a friss gyümölcsöt. Mivel tombol a meggy- és cseresznyeszozon, a következő hetekben legyen övék a főszerep! Ha csak fél óránk van, érdemes egy piskótával vagy kevert tésztával próbálkozni, és egy „bedobálós pitét” készíteni.

Ha kicsit több időnk van, az omlós pite a legjobb választás. Ebben az esetben figyeljünk arra, hogy hideg hozzávalókkal dolgozzunk, és ne gyúrjuk sokáig a tésztát. Csak a tojás sárgáját használjuk fel, mert a fehérjétől törni fog a tészta. A sütőt viszont mindig melegítsük elő, süssük nagy lángon, így nem folyik el a tésztánk.

Kelt vagy sütőporos tésztát akkor válasszunk, ha ráérősek vagyunk. Ha friss élesztővel dolgozunk, ügyeljünk arra, hogy tényleg friss legyen, a meg nem kelt kelt tészta ugyanis nagyon szomorú látvány. Ha nincs kedvünk dagasztani, használjunk gépet, vagy neki se kezdjünk – a jó kelt tészta titka ugyanis a dagasztásban rejlik.

Recept elmenthető itt >>

Még több piterecept itt >>

Cseresznyés pite lépésről lépésre

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...