A legédesebb angyalbögyörők fanyar gyümölcsszószban úsznak

Krumplinudli vagy angyalbögyörő? Mindegyik elnevezés imádni való és cuki, de az íze mellett se menjünk el: a puhára főtt burgonya garantálja az alapokat, az ízesítés pedig most a megszokott porcukor-lekvár-fahéj hármason túlmutatva házi készítésű fanyar gyümölcsszósz lett.

A krumpliból készült kis tésztafélék jellegzetes kedvencei a magyar konyhának. A német területekről átvett nudli a legegyszerűbb formájuk, hiszen könnyedén kisodorhatóak, tölteni pedig nem kell őket semmivel. Általában porcukorral, dióval vagy mákkal megszórva fogyasztjuk, de mi most egy savanykás gyümölcsszószt választottunk melléjük. Lessétek meg, hogy készült a mi szószos nudlink!

Hozzávalók a nudli tésztájához:

500 g burgonya (főtt, tört), 250 g finomliszt, 1 db tojás, só

Elkészítés:

A krumplikat megpucoljuk, majd sós vízben feltesszük őket főni. Válasszunk főzni való krumplifajtát, mivel ezek keményítőtartalma magasabb, így kevesebb lisztet kell pluszban hozzáadnunk, és a tészta is homogénebb lesz.

Miután a krumplik megfőttek, még melegen összetörjük őket, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojást, és tésztát gyúrunk belőle.

Az összeállt tésztából kicsípünk egy darabot, és a meglisztezett pulton vagy deszkán elkezdjük vékony hengeralakúra nyújtani. Ezután egy késsel kisebb cikkekre vágjuk, és darabonként sodorjuk őket nudlialakúra.

Lobogó sós vízben kb. 10 perc alatt készre főzzük őket. Miután a tészták feljöttek a víz felszínére, még hagyjuk őket forrni pár percig, de hamar elkészülnek.

Hozzávalók a morzsához:

3 ek vaj, 50 g zsemlemorzsa, 5 ek porcukor

Elkészítés:

Ez idő alatt egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és pár perc alatt pirítsuk aranybarnára. Az elkészült nudlikat egyből rakhatjuk is a morzsára, hogy még frissen összeforgassuk vele.

Hintsük meg ízlés szerint porcukorral, de fogyaszthatjuk mákkal, dióval vagy akár gyümölcsszósszal is.

Hozzávalók a gyümölcsszószhoz:

100 g málna (fagyasztott), 3 ek porcukor, 1 kávéskanál fahéj, 2 ek citromlé, 2 ek étkezési keményítő, 100 ml víz

Elkészítés:

Kezdjük el melegíteni a málnát egy kisebb edényben. Ha fagyasztottat használunk, akkor várjuk meg, míg felolvad, majd hozzáadhatjuk sorban a többi összetevőt is. Főzzük össze a szószt, míg sűrű állagot nem kapunk. Tálaljuk tökéletes kiegészítőként a nudlik mellé.

Lesd meg videón is, hogy készült:

Recept, videó és fotók: Kristyán Fanni

A gyümölcsszószos nudli teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több édes finomság itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek