Az édesgyökérnek igencsak megosztó az íze, pedig pozitív hatással van a szervezetre. Jót tesz például a mellékveséknek és az emésztőrendszernek, segíthet megelőzni a fogszuvasodást és a rákos megbetegedéseket, emellett támogatja az immunrendszert, és erős gyulladásgátló hatása is ismert. Egy kutatás azonban rávilágított, hogy veszélyeket is rejt fogyasztása, különösen a várandósok számára.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/OQ/mn/hrQ59wsx6Q8dLiVydPVPMK1qpBOHPuG3G5wC7eLq.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=bcf171d3dbd8a7037edcc0d996197053)
Mint a tanulmányból megtudhatjuk, nem is az édesgyökér, hanem a belőle készült édesség lehet veszélyes: a medvecukor.
Terhesség alatti túlzott fogyasztása káros hatásokat gyakorolhat a magzat fizikai és szellemi fejlődésére
– hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.
Az édesgyökér hatóanyaga, a glicirrizinsav nagy mennyiségű bevitele nátriumfelhalmozódáshoz és káliumveszteséghez vezethet, nem csak terhes nők esetében. Ezek következtében magas vérnyomás, vízvisszatartás és izomgyengeség is kialakulhat.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Nn/8n/wRodGUXZa8rRirHQ5ZwflJP4Ps660VrywoiRy7N8.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=7f163d10076a1f5f22a14f1a771f35bb)
Éppen ezért az javasolják, hogy a magas vérnyomással, cukorbetegséggel, illetve szív- és érrendszeri betegséggel küzdők inkább kerüljék el az édesgyökér-tartalmú termékek tartós fogyasztását. De ugyanez vonatkozik a várandós nőkre is.
Még több cikk a várandóságról: