Ezeket felejtsd el, ha babát vársz!

Babát vársz, és úgy érzed, már semmit sem ehetsz? Segítünk eligazodni a tiltólisták rengetegében!

Korábbi cikkünkben már írtunk a várandósság alatti súlygyarapodás optimális mértékéről. A babavárás idején amellett, hogy mindenki a mi súlyunkkal van elfoglalva, folyamatosan kapjuk a riogató tanácsokat is, hogy mi mindent ne együnk. A tét nem kicsi, hiszen az anya és a baba/babák egészségéről beszélünk. A várandósság alatt ráadásul az immunrendszer gyengébb, könnyebben betegszünk meg, és kapunk el fertőzéseket akár élelmiszereken keresztül is. Soha nem hiányzik egy fertőzés az életünkből, ebben az időszakban pedig különösen nem. Összeszedtem most nektek 5+1 kritikusnak tartott enni- és innivalót – nézzük meg, melyiket miért érdemes elhagyni ebben az időszakban az étrendünkből!

1. Nyers tej

Lehet házi- vagy biotej, ha nincs felforralva, hőkezelve, előfordulhatnak benne kórokozók. Akárhol legyünk is, otthon, vendégségben vagy útközben, mindig csak hőkezelt, pasztőrözött, megbízható forrásból származó tejet fogyasszunk!

2. Lágy sajtok

A pasztörizálatlan tejből készült lágy sajtok (brie, feta, camembert, roquefort, penészes sajtok stb.) szintén kórozókat tartalmazhatnak. A hazai élelmiszeripari cégek által előállított lágy sajtok biztonságosnak tekinthetők, azonban ezeket is csak akkor fogyasszuk, ha a csomagoláson szerepel az összetevők listája, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a sajt pasztörizált tejből készült. Ellenkező esetben fogyasszunk kemény vagy félkemény sajtokat (például ementálit, trappistát, parmezánt)!

3. Nyers tojás

A folyós sárgájú lágytojást mellőzzük a Salmonella-fertőzés elkerülése érdekében! Ha tükörtojást kívánunk, mindkét oldalát süssük meg – igaz, így csak nevében marad tükrös, cserébe viszont rizikómentes lesz! A rántottát, omlettet ezúttal ne hagyjuk félig lágyan, a keménytojást a forrástól számítva – a tojás méretétől függően – 7-10 percig főzzük!A nyers tojást tartalmazó ételeket – pl. tiramisu, madártej, nyers tojásos-túrós palacsintatöltelék, házi majonéz – teljesen hagyjuk el étrendünkből a várandósság idejére, illetve keressünk olyan alternatív recepteket, amelyek nem nyers tojás felhasználásával készülnek.

4. Nyers hús

A hazánkban kedvelt tatárbeefsteak és más, nyers hús alapú ételek potenciális veszélyt jelentenek. Otthon mindig alaposan süssük, pároljuk át a húsokat, vendéglőben, vendégségben ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ne most kóstoljuk meg életünk első medium (félig átsült) steakjét!

5. Nyers hal

Hazánkban egyre népszerűbbek a nyers halból készült ételek: pl. sushi, sashimi, ceviche. Ezek a várandósság idején sajnos tiltólistásak, mivel a nyers halhúsban előfordulhatnak paraziták, orsóférgek, vírusok, baktériumok.

+ 1. Petrezselyem

Petrezselymet csak fűszerként vagy díszítésként használjunk, csokorszámra például turmixokhoz vagy kivonatok formájában ne fogyasszuk! Nem köztudott, de a túlzott petrezselyemfogyasztás vetéléshez, koraszüléshez vezethet! Ezt már a régi bábaasszonyok is tudták, de később állatkísérletekkel is igazolták, hogy a szélsőségesen nagy mennyiségű petrezselyem vagy kivonatának fogyasztása fokozza a méhösszehúzó hatású prosztaglandin felszabadulását a szervezetben.

A fentiek mellett érdemes még az alábbiakat is figyelembe venni:

  • Ha az egészséges várandósok táborába tartozunk, nem kell lemondanunk a kávéról. Napi két könnyű kávét vagy capuccinot a nap során elosztva nyugodt szívvel elkortyolgathatunk. Az ajánlások szerint napi 300 mg koffeinbevitel biztonságosnak tekinthető: egy kávé vagy capuccino 80-140 mg koffeint tartalmaz. Ha túllépjük a határt, növeljük vele a vetélés vagy a koraszülés kockázatát.
  • A fekete tea a kávéhoz hasonlóan koffeint tartalmaz – egy bögrényi 50-75 mg koffeinbevitelt jelent, amit a napi koffeinbevitelünkhöz hozzá kell számolnunk.
  • Figyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk lejárt szavatosságú élelmiszert!
  • Ne dohányozzunk!
  • Ha a táplálkozásunkat is befolyásoló alapbetegségünk (például cukorbetegség, gyulladásos bélbetegség) vagy terhességi szövődményünk (például terhességi cukorbetegség, -toxaemia) van, kérjük mindenképpen orvos és dietetikus segítségét!
Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek