Ezek a népszerű italok gyulladást okoznak a szervezetedben

A tartós gyulladás a szervezetben rengeteg, komolynál komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet – de nemcsak a betegségek, hanem az ételek és italok is hozzájárulhatnak az állapothoz. Az alábbi italokat például mértékkel fogyaszd, ha nem akarod, hogy rontsák az egészségi állapotodat.

Bár vannak olyan ételek és italok, amelyeket gyulladáscsökkentő hatást váltanak ki, valójában nincs egyetlen étel, ital vagy összetevő, amely gyulladást okozna vagy szüntetne meg – mindegyikkel a szervezet természetes folyamataira tudunk rásegíteni, vagy pozitív, vagy negatív értelemben. Az alábbi italok például rontanak a helyzeten, és rosszabbá tehetik a már fennálló gyulladásokat.

Ezek a népszerű italok gyulladást okoznak a szervezetedben

Cukros-szénsavas üdítők

Talán nem meglepő, hogy az egyik legegészségtelenebb ital, a cukros és szénsavas üdítő gyulladást elősegítő hatással bír a szervezetben. A The American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a napi egy doboznyi üdítő (tehát 2,5 deciliter) lényegesen magasabb inzulinrezisztenciát és magasabb koleszterinszintet okozott – ezek pedig általában gyulladásmarkerek.

Alkohol

Talán ez sem meglepő: az alkohol nem tesz túl jót a szervezetnek, főleg nagyobb mennyiségben fogyasztva. A visszafogott mennyiséget bele lehet illeszteni az egészséges életmódba, a hosszú távú alkoholfogyasztás is káros lehet, akkor is, ha nem iszunk sokat.

Az Alcohol Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány pont ezt vizsgálta, és kimutatta, hogy emésztőrendszeri gyulladáshoz járulhat hozzá a hosszú távú alkoholfogyasztás.

Energiaitalok

A szentháromság bezárult: a cukros üdítők és az alkoholos italok után a harmadik egészségtelen ital, az energiaital sem tesz jót a gyulladásban lévő szervezetnek. Az Journal of the American Society of Nephrology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az energiaitalokban használt fruktóz reakcióba kerül az endoteliális sejtekkel, amelyek a szervezet gyulladásának szabályozásáért felelősek, és egyáltalán nem javít, hanem csak ront a dolgokon.

Édes italok

Valójában bármi, ami nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, propagálja a gyulladást a szervezetben, így a cukorfogyasztással nagyon óvatosan kell bánni, ha szeretnénk egészségesen élni.

Nem kell teljesen lemondani ezekről az italokról, módjával lehet őket fogyasztani, de ha minden nap és hosszú távon isszuk őket, csak árthatunk velük a szervezetnek.


Még több egészség:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...