Négykeréken | Irány a töltött káposzta és a slambuc földje...együnk jót Észak-Alföldön!

Irány a töltött káposzta, a debreceni páros és a slambuc hazája: ,,Lenn az alföld tengersík vidékin..." (x)

Bár ebben a térségben egy darab domborzati elem nincsen, és jó időben Moszkváig ellát az ember a sztyeppén, mégis igazán változatos konyhát tudhat magáénak Magyarország észak-keleti csücske. Szilva, alma, krumpli és káposzta, csak hogy pár jellegzetes alapanyagot említsünk az ország második legnagyobb városának helyet adó régióból. A hajdúsági ételek jellemzően a pásztorkodással, hajcsárkodással és állattartással foglalkozó juhászok, gulyások könnyen elkészíthető bográcsételei voltak. Na de azért volt itt még pár extra fogás is, ezeket most megmutatjuk nektek.

Ugorjatok be mellénk, mert ezúttal a slambuc birodalmába kalauzolunk el benneteket, irány Észak-Alföld!

Első megállónk a Sóstó-Gyógyfürdő mellett egy romantikus "shabby chick" cukrászda volt: az Édes Erdő. A Nyíregyháza tőszomszédságában található kávézót egy kedves házaspár üzemelteti - jobb randevúhelyszínt a környéken ne is keressetek! Mi amerikai milkshake-szörnyeiket és az oreos sajttortájukat ajánljuk.

Ezek után kicsit körülményes, de mindenképpen izgalmas földutakon haladva Tiszadada felé vettük az irányt. ATiszai Öreghalász Csárda Suzuki-kalandunk egyik kedvence volt. Az eldugott vízparton elterülő hangulatos vendéglőben pazar ételek, otthonos légkör és végtelenül kedves emberek vettek körül minket. Az első hangzásra bizarrnak tűnő uborkás-narancsos szószban hempergő sült kacsamájtól leesett az állunk. Kihagyhatatlan úti cél.

Segíts nekünk megalkotni az ország gasztronómiai térképét, töltsd fel a kedvenc éttermed vagy szavazz, és nyerj!

A térség központja Debrecen, így nem véletlen, hogy két nagyon jó helyet is találtunk, amit érdemes megemlíteni. Az első célpont azIKON Debrecen. Valljuk be, Budapesttől távol "fél-fine dining" helyet üzemeltetni nem mindig jövedelmező próbálkozás, de az IKON esetében ilyenről szó sincs. Közel 10 éve működik töretlenül - isteni magyaros ízek egy kis csavarral, kifogástalan tálalásban.

Debrecen buliéletének megkerülhetetlen zarándokhelye a Buri-Buri.Nem sok hely tart itt nyitva hajnali 3-ig, de a Buri-Buriban mindig szolgálnak brutális hamburgerekkel és a védjegyüknek számító sajtszószos sült krumplival. Tévedés ne essék: ők nem flancolnak, itt mirelit krumpliról és olvasztott (növényi) sajtról van szó, mindez autentikus műanyagdobozban. Ennél borzasztóbb és csodálatosabb étel nincsen is!

Ilyen volt tehát kiemelkedő kajatúránk Magyarország leglaposabb vidékén, Észak-Alföldön.

A Nosalty gasztroutazását a Suzuki Vitara támogatta – az autóról további információkatitt találsz!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...