Négykeréken | Közép-Magyarország: Itt a bizonyíték, hogy Budapest környékén is pörög a gasztroélet

A Suzukival közös videósorozatunkban az ország szívét, Pest megyét vettük célba, hogy megmutassuk nektek, hogy a fővároson kívül is van élet. (x)

Az összes régió közül a közép-magyarországi a legkisebb, csupán Pest megyét foglalja magába, mégis, földrajzi helyzetének köszönhetően meglepően változatos a gasztronómiája. Bár az vitán felüli, hogy a főváros térnyerése a gasztronómiai életben elvitathatatlan, mi azért körbenéztünk a környékén is.

Ha neked is eleged van abból, hogy sokak szerint Közép-Magyarország egyet jelent Budapesttel, akkor pattanj be velünk az autóba, és irány a Dunakanyar. Megmutatjuk, hogy van élet a fővároson kívül is!

Utunkat a reggeli kávéval kezdtük. De nem valami benzinkutas löttyel, hanem egy jó erős feketével Nagymaroson. Első megállónk a Sakura cukrászda volt. A világos, szinte tengerpartiasan fehér cukrászda extravagáns unikornis mousse-okkal és klasszikus főzött krémes sütikkel szól minden korosztályhoz.

A reggeli krémesezés után nyakunkba vettük a hegyet, és Zebegény felé indultunk. Egy kanyar elvétését követően azonban olyan agyagos terepre tévedtünk, hogy hölgyekből álló csapatunk minden egyenjogúsági törekvését hátrahagyva kiabált volna férfi segítségért, de végül megúsztuk a dolgot.

A négykerékmeghajtás és némi női fifika bevetésével a sárba ragadt autót sikeresen kihúztuk a csávából, jutalmunk pedig egy költői panorámás "óvóhely" volt - teljes szívből mondom, hogy a világ legmegnyugtatóbb helye a zebegényi Natura Hill. A slowfood-alapon működő önfenntartó étterem és panzió minden nap valami újdonsággal vár, hiszen nincsen á la carte étlapjuk. Kedvencünk a sziki ponttyal tálalt friss és zsenge tökfőzelék volt.

Segíts nekünk megalkotni az ország gasztronómiai térképét, töltsd fel a kedvenc éttermed vagy szavazz, és nyerj!

Ezután a Rab Ráby étterem következett Szentendrén. Hatalmas adagok, és nagyon izgalmas enteriőr várt minket. Mivel az étterem tulajdonosa műgyűjtő, az étterem falai előző életek csetreszeivel vannak kidekorálva. Annyira sok volt a látnivaló, hogy napokig nézhettük volna, de még azután is felbukkant volna egy-egy új részlet.

Levezetésképpen Gödöllőre, a Gulyásbombázóba kanyarodtunk el. Mi is lehetne magyarabb, mint egy jóféle pöri friss kiflibe töltve. Kis csalamádéval megspékelve a Gulyásbomba abszolút működőképes vasárnapi ebéd fogd-és-vidd verzióban.

A Nosalty gasztroutazását a Suzuki Vitara támogatta – az autóról további információkatitt találsz!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?