Ne csak a szénhidrátra figyeljünk!

A cukorbetegség étrendi kezelésének középpontjában a szénhidrátbevitel áll, de legyünk tisztában azzal, hogy figyelni kell az energia-, zsír- és fehérjemennyiségre is.

A diabetesszel nem élő laikusok is tudják, hogy a cukorbetegség étrendi kezelésének egyik pillére a napi meghatározott szénhidrátbevitel. Ahogy bevezető cikkünkben már ismertettük, a cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere zavara, így természetesen indokolt a napi szénhidrátbevitel kontrollálása. A napi ajánlott szénhidrátmennyiséget általában a kezelőorvos határozza meg, ám a betegség kordában tartásához nem elég étrendünknek ezt az egy összetevőjét figyelemmel kísérni.

A cukorbetegségről >>

Az 1-es típusú, inzulinnal kezelt cukorbetegeknél a napi energiabevitel az aktivitási szinthez igazodik, azaz normál testsúly esetén nincs szükség megszorításokra. Mivel a 2-es típusú betegek jellemzően túlsúlyosak, náluk az étrend egyik célja a testsúly normalizálása, a csökkentett energiabeviteli értékeken és a fizikai aktivitás fokozásán keresztül.

A makrotápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) aránya azonos a kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlásokkal: (elsősorban összetett) szénhidrátokból származzon a napi energia 50–55%-a, fehérjéből a 15–20%-a és zsírból a 30%-a. Azaz a betegség megfelelő egyensúlyban tartásához, a szövődmények kialakulásának megelőzéséhez ezeket az alapelveket is figyelembe kell venni.

Mi az a glikémiás index? >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Fontos! A cikksorozat részei nem helyettesítik az egyénre szabott szakorvosi, dietetikai konzultációt, terápiát! Betegségeddel kapcsolatos kérdéseiddel mindenképpen fordulj személyesen szakemberhez!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.