A sajtot sokan használjuk alapanyagként, szinte mindenki imádja. A nem megfelelő tárolás azonban már néhány nap alatt tönkreteheti ezt a finom és drága tejterméket. A kemény sajtok, mint a cheddar, mindössze néhány nap alatt kiszáradhatnak, elszíneződhetnek, vagy akár penészesedésnek is indulhatnak azért, mert a vágott felületet szabadon hagyjuk a hűtő hideg, száraz levegőjében. Van megoldás!

Olcsó konyhai trükk, amivel jócskán meghosszabbíthatjuk a sajt frissességét
A folpack, azaz a frissen tartó fólia az egyik legjobb eszköz a sajt frissességének megőrzésére- amennyiben helyesen használjuk – írja a Mirror. A sikeres sajttárolás titka, hogy csak a vágott felületet tekerjük be, a kéreg maradjon szabadon, hogy a sajt lélegezhessen. Ez megelőzi, hogy befülledjen, túl nedvessé váljon vagy kiszáradjon.
Fontos még, hogy a fóliát minden vágás után cseréljük le – ne hagyjuk rajta napokig ugyanazt a darabot, mert az elősegíti a penészesedést.
A sajtoknak a legideálisabb hely a hűtőben a zöldségesfiók. Ez a rekesz a hűtő viszonylag melegebb része, ami sokkal jobban megfelel a sajtoknak, mint a felső, hidegebb polcok.
A sajt eltarthatósága függ a típusától és a tárolási módjától
- A bontatlan sajtok akár hónapokkal a „minőségét megőrzi” dátum után is fogyaszthatók, ha hűtőben tároljuk őket.
- A lágy sajtok felbontás után 7 napig,
- a kemény sajtok akár 30 napig is elállnak.
Csak jól kell tárolnunk őket!
Még több tipp és trükk itt: