Így készíts tökéletes sajttálat különféle sajtokból

Nem minden nap kényeztetjük magunkat egyszerre többféle sajttal, de különleges alkalmakkor igazi jolly joker lehet egy jól összerakott sajttál. (x)

Sajttál összeállításakor két fő dologra kell figyelnünk: az egyik, hogy milyen fajta sajtokat szeretnénk beletenni, és hogy hogyan érdemes ezeket tálalni. A másik pedig, hogy milyen gyümölcsöket, magvakat és egyéb harapnivalót kínálunk mellé.

Keménység szerint lágy, félkemény és kemény sajtokat érdemes megkülönböztetni, míg érlelés szempontjából frissebb és érleltebb sajtokról beszélhetünk. A mi sajttálunkra az alábbi, gyakoribb sajttípusok kerültek:

Camembert:

  • lágy sajt, nemespenészes kéregben érlelve
  • szeletekre vagy cikkekre vágva tálaljuk
  • hasonló sajtok: brie, reblochlon, langres

Feta:

  • lágy sajt, savóban vagy sós lében pácolják
  • kockákra vágjuk, esetleg nagyobb darabokra morzsoljuk
  • hasonló sajtok: krémfehér sajt, cotija, manouri

Mozzarella:

  • friss, lágy, gyúrt sajt
  • vékony szeletekre vágjuk, a mozzarellagolyót hagyjuk egészben
  • hasonló sajtok: burrata, stracciatella

Kéksajt:

  • markáns ízű, érlelt, penészes sajt 
  • rögökre bontva a legegyszerűbb tálalni
  • fajtái: roquefort, gorgonzola, stilton, dán kéksajt

Cheddar:

  • érlelt, félkemény, zsíros(abb) sajt
  • vékony szeletekre vágva vagy kockázva tálaljuk
  • hasonló sajtok: comté, gouda, edami, mimolette, gruyére

Parmezán:

  • érlelt, kemény sajt
  • forgácsokra szelve vagy rusztikus darabokban tálaljuk
  • hasonló sajtok: grana padano, pecorino
A sajttálunk pontos receptjét ITT találjátok

A sajtokon kívül mindenképpen kerüljön a sajttálra valamilyen pékáru, kréker, sós keksz, kétszersült, grissini vagy hasonló harapnivaló.

Érdemes ezeket a sajtokhoz passzítani, így például az olasz sajtokhoz olasz ropogtatnivalót választani!

Gyümölcsök közül az alma és a szőlő szinte kötelező eleme minden sajttálnak, hiszen ezek ízben a legtöbbféle sajttal nagyszerűen harmonizálnak. Évszaktól és a sajtoktól függően barack, dinnye, füge, körte, bogyós gyümölcs, aszalványok vagy akár lekvárok is kerülhetnek rá.

Olajos magvak közül elsősorban diót, mandulát, pekán- vagy kesudiót szokás tálalni, míg felvágottból az érleltebb sonkákat és szalámikat érdemes keresni. Ezeken kívül olajbogyó, aszalt paradicsom, savanyúság és friss zöldségek is remek kiegészítői lehetnek egy kiadósabb sajttálnak.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...