Napi 3 db répa = - 5 kg

Na jó, nyilván ez így nem igaz, az azonban igen, hogy a zöldségek fontos alkotóelemei a testsúlycsökkentő étrendnek. Lássuk, miért!

Korianderes édeskömény-saláta recept

Szerintem azzal nem árulok el nagy újdonságot, hogy a zöldségeknek, főzelékféléknek kiemelt szerepük van a testsúlycsökkentésben. De melyek azok a tulajdonságaik, amelyek erre predesztinálják őket?

Mindenekelőtt is jellemző rájuk az alacsony energiatartalom, azaz, ha nagy mennyiséget fogyasztunk is belőlük, nem veszünk magunkhoz felelőtlen mennyiségű kalóriát, viszont tele a tányér, így nem érezzük sanyargatásnak az ebédünket. Kevesen szokták tudatosítani, hogy a zöldségek alapvető tápanyaga a szénhidrát, de érdemes tudni azt is, hogy ennek egy része az emberi emésztőrendszer által feldolgozhatatlan élelmi rost, ami lassítja a tápanyagok (pl. egyszerű szénhidrátok, azaz cukrok, koleszterin) felszívódását is, így a jóllakottság érzetét is hosszabban fenntartja. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően segítik a szervezet kiegyensúlyozott működését.

Most, a tavaszi szezonban különösen sokféle zöldséghez férhetünk hozzá, és rendkívül változatosan készíthetjük el őket. Reggeli szendvicsünk a zöldségektől legyen púpos, ebédünk köreteként részben vagy egészben válasszunk zsírszegényen elkészített zöldségféléket, készítsünk színes salátákat. A főzelékek is jó szolgálatot tesznek a kilók csökkentésében, ekkor azonban kerüljük az étel energiatartalmát növelő sűrítési eljárásokat (pl. rántás, habarás, hintés), főzzük a zöldségeket inkább párolóbetét segítségével gőzben (ekkor marad meg leginkább vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is), süssünk kevés zsiradékon vagy sütőzacskóban.

A friss zöldségekből álló salátáknál is ügyeljünk az öntetre: válasszuk inkább a kefires-, joghurtos önteteket, olaj-alapú öntetnél ne használjunk többet mint egy evőkanál/fő.Nem utolsó szempont egy fogyókúrában az sem, hogy a sokféle zöldség felhasználásával színes, izgalmas ételeket készíthetünk, amelyek biztosíthatják, hogy étrendünk nem lesz egyhangú, unalmas.

Címlapról ajánljuk

További cikkek