Napi 3 db répa = - 5 kg

Na jó, nyilván ez így nem igaz, az azonban igen, hogy a zöldségek fontos alkotóelemei a testsúlycsökkentő étrendnek. Lássuk, miért!

Korianderes édeskömény-saláta recept

Szerintem azzal nem árulok el nagy újdonságot, hogy a zöldségeknek, főzelékféléknek kiemelt szerepük van a testsúlycsökkentésben. De melyek azok a tulajdonságaik, amelyek erre predesztinálják őket?

Mindenekelőtt is jellemző rájuk az alacsony energiatartalom, azaz, ha nagy mennyiséget fogyasztunk is belőlük, nem veszünk magunkhoz felelőtlen mennyiségű kalóriát, viszont tele a tányér, így nem érezzük sanyargatásnak az ebédünket. Kevesen szokták tudatosítani, hogy a zöldségek alapvető tápanyaga a szénhidrát, de érdemes tudni azt is, hogy ennek egy része az emberi emésztőrendszer által feldolgozhatatlan élelmi rost, ami lassítja a tápanyagok (pl. egyszerű szénhidrátok, azaz cukrok, koleszterin) felszívódását is, így a jóllakottság érzetét is hosszabban fenntartja. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően segítik a szervezet kiegyensúlyozott működését.

Most, a tavaszi szezonban különösen sokféle zöldséghez férhetünk hozzá, és rendkívül változatosan készíthetjük el őket. Reggeli szendvicsünk a zöldségektől legyen púpos, ebédünk köreteként részben vagy egészben válasszunk zsírszegényen elkészített zöldségféléket, készítsünk színes salátákat. A főzelékek is jó szolgálatot tesznek a kilók csökkentésében, ekkor azonban kerüljük az étel energiatartalmát növelő sűrítési eljárásokat (pl. rántás, habarás, hintés), főzzük a zöldségeket inkább párolóbetét segítségével gőzben (ekkor marad meg leginkább vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is), süssünk kevés zsiradékon vagy sütőzacskóban.

A friss zöldségekből álló salátáknál is ügyeljünk az öntetre: válasszuk inkább a kefires-, joghurtos önteteket, olaj-alapú öntetnél ne használjunk többet mint egy evőkanál/fő.Nem utolsó szempont egy fogyókúrában az sem, hogy a sokféle zöldség felhasználásával színes, izgalmas ételeket készíthetünk, amelyek biztosíthatják, hogy étrendünk nem lesz egyhangú, unalmas.

Címlapról ajánljuk

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Nosalty

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!