Napi 3 db répa = - 5 kg

Na jó, nyilván ez így nem igaz, az azonban igen, hogy a zöldségek fontos alkotóelemei a testsúlycsökkentő étrendnek. Lássuk, miért!

Korianderes édeskömény-saláta recept

Szerintem azzal nem árulok el nagy újdonságot, hogy a zöldségeknek, főzelékféléknek kiemelt szerepük van a testsúlycsökkentésben. De melyek azok a tulajdonságaik, amelyek erre predesztinálják őket?

Mindenekelőtt is jellemző rájuk az alacsony energiatartalom, azaz, ha nagy mennyiséget fogyasztunk is belőlük, nem veszünk magunkhoz felelőtlen mennyiségű kalóriát, viszont tele a tányér, így nem érezzük sanyargatásnak az ebédünket. Kevesen szokták tudatosítani, hogy a zöldségek alapvető tápanyaga a szénhidrát, de érdemes tudni azt is, hogy ennek egy része az emberi emésztőrendszer által feldolgozhatatlan élelmi rost, ami lassítja a tápanyagok (pl. egyszerű szénhidrátok, azaz cukrok, koleszterin) felszívódását is, így a jóllakottság érzetét is hosszabban fenntartja. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően segítik a szervezet kiegyensúlyozott működését.

Tabbouleh citromos csirkével

A tabbouleh az arab világ egyik közkedvelt salátája, ahány forrás, annyi eredetmegjelölés, de a legtöbb hivatkozás arra utal, hogy Libanonból származik ez az egyébként tradicionálisan ...

Sóska saláta

A minap a piacon vett sóska egyik fele omlettben végezte, a maradékból pedig ez a finom saláta készült. Ha most megkérdezné tőlem valaki, melyik a kedvenc salátám, habozás nélkül ...

Most, a tavaszi szezonban különösen sokféle zöldséghez férhetünk hozzá, és rendkívül változatosan készíthetjük el őket. Reggeli szendvicsünk a zöldségektől legyen púpos, ebédünk köreteként részben vagy egészben válasszunk zsírszegényen elkészített zöldségféléket, készítsünk színes salátákat. A főzelékek is jó szolgálatot tesznek a kilók csökkentésében, ekkor azonban kerüljük az étel energiatartalmát növelő sűrítési eljárásokat (pl. rántás, habarás, hintés), főzzük a zöldségeket inkább párolóbetét segítségével gőzben (ekkor marad meg leginkább vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is), süssünk kevés zsiradékon vagy sütőzacskóban.

A friss zöldségekből álló salátáknál is ügyeljünk az öntetre: válasszuk inkább a kefires-, joghurtos önteteket, olaj-alapú öntetnél ne használjunk többet mint egy evőkanál/fő.Nem utolsó szempont egy fogyókúrában az sem, hogy a sokféle zöldség felhasználásával színes, izgalmas ételeket készíthetünk, amelyek biztosíthatják, hogy étrendünk nem lesz egyhangú, unalmas.

Legújabb receptek

Az eredeti pincepörkölt

A pincepörkölt története szorosan kapcsolódik a magyar borvidékekhez és a szüreti hagyományokhoz. Nevét a borospincékről kapta, mivel ezt az ételt hagyományosan a szüretelők számára ...

Házi libatöpörtyű

Aki szereti a töpörtyűt, az tudja, hogy frissen és ropogósan a legjobb. Ha magunknak megsütjük otthon, akkor tutira nagyon fog ropogni a fogunk alatt. Nem mellesleg, el tudunk rakni egy nagy ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...