Nagyi főztje mai értelmezésben

Minden generáció kicsit hozzátesz, kicsit elvesz a megörökölt receptúrákhoz. Ez nem is csoda. Rokonaink közül sokan vidéken éltek, mi már városokban.

Az akkori alapanyagok voltak a mai bio élelmiszerek ősei. Kemikáliamentes, vegytiszta termékek, amelyekhez manapság, főleg székesfővárosunkban, Budapesten, csak utánajárással és igen borsos áron juthatunk hozzá. Mindenesetre, megéri a fáradtság. Korán kelni, piacra menni, a legszebb portékát felkutatni. A legfinomabb „utóérzés étkek" így készülnek!

Vadító sárga piskóta

Drága, édes, vidéken élő nagymamám, ha meglátogattuk, mindig sütött nekem meggyes piskótát, hiszen tudta, hogy ez „kis unokája" kedvence.

Ahány tojás sárgája, annyi kanál víz, így szólt a recept az ő háza táján. Saját tartású tyúkocskái „segítették" konyhai munkájában, ezért nála gyönyörű sárga piskóta készült. Meggyet a kiskertjében álló fáról szedtünk, édesanyámmal együtt magoztuk. Micsoda idilli kép!

{ GALÉRIA = title:Gr%C3%A9ti%20gyerekkori%20kedvencei%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Hát ez itt nem így néz ki, de hozzuk ki belőle a legjobbat! Mégis csak a saját gyerekeimről és a nagymamám becsületéről van szó. Indulás a piacra, és habár még nincs húsvét, de keressük meg a legnagyobb, legszebb házi tojásokat. Óriás sárgával! – hirdette a táblácska, hittem neki és már nyúltam a zsebembe ellenszolgáltatást keresgélve. Megmondom őszintén, a liszttel nem bajlódtam, mert abból mindig jó minőségűt szoktam vásárolni, tehát volt otthon. A cukorral is hasonló a helyzet. Sokan porcukorral készítik, mert akkor rövidebb idő alatt felhabosodnak a sárgák. Én inkább erőzök rajta egy kicsit – még turmixgépem sincs –, de akkor is kristálycukrot használok, egyszerűen más az íze! A meggy volt az egyedüli gyenge pont és tényleg rossz kilátásokkal indultunk volna, ha nem kellene minden héten egy-egy üveg befőttet vásárolnom, ugyanis jól lehűtve édességpótlóként szolgál nálunk. Szóval, ismerem a fajtáját, vagyis nagyon sok fajtáját, tehát tudtam megfelelőt találni.

A szuper tojások végül beváltak, a színhatást sikerült előidézni. Azt gondoltam, hogy az elkészült adag jól esik a vacsora után és reggelire is jut majd belőle, de villámgyorsan elfogyott. Mi kell más, ennél nagyobb elismerés?!

Gréti tippje: A piskóta magában vagy porcukorszórással is nagyszerű, de mindezt megspékelhetjük még egy kis csokiöntettel.

Paprikás, villanó combok nélkül

Gyermekkorom egyik meghatározó íze a csirkepaprikásé. Első találkozásunk volt talán az a pillanat, amikor a húsos ételeket elkezdtem megszeretni. Először még csak szaftot kanalaztam nokedlivel, később egyre több husi kíséretében faltam.

Emlékszem, azért jutottam csak lépésről lépésre a felismerésig – igen, én szeretem ezt! –, mert a combok, pontosabban a csontok útban voltak. Kilógtak a paprikás zaftból, és ha kicsit túlfőttek, a hús is elhagyta őket, még jobban „képbe kerültek".

Én is készítek alsó combból fűszerekkel, zöldségekkel sültet, de azok ropogósak, aranybarnák (ún. dobverők) és kelendőek. Legyen a paprikás csirke is az, és azonnal! Készüljön sok hagymával, paprikával és ha a paradicsomunk nem elég lédús – megboldogult Flojdunk után szabadon –, tegyünk hozzá paradicsompürét pár kanállal. Ettől édeskésebb és egyben krémesebb állagot kap. Némi módosítással tehát gyermekbarát verziót kapunk, melyre biztosan minden poronty rákap!

Gréti tippje: Bármilyen körettel, főtt tésztával, rizzsel adhatjuk, de nokedlivel a legfinomabb. Ezért, ha időnk engedi, készítsünk hozzá az utóbbiból bőségesen! Fejes-, uborka- vagy paradicsomsalátával tálaljuk, de csemege ubival is nagyszerű!

Jövő héten brie sajtból készült, gyors fogásokról írok, addig is keverjük, krémesítsük a paprikást, és süssünk vakítóan sárga piskótát!

Gréti

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.