Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagy a balhé Tibi atya dobozos fröccse körül

Alig néhány napja jelent meg a piacon Tibi atya új terméke, a dobozos fröccs körül máris óriási szabadalmaztatási vita alakult ki, amelynek komoly következményei lehetnek.

A Facebookon befutott, az elmúlt években pedig már saját bormárkával és kocsmákkal is rendelkező Tibi atya a múlt héten dobta piacra legújabb termékét, az alumíniumdobozos fröccsöt, melyet elsősorban trafikokban illetve hazai, és nemzetközi szupermarketekben árulnak. 

A hazai piacon már többeknek is beletörött a bicskája a dobozos fröccsök gyártásába, a megfelelő gyártási körülményeket ugyanis nagyon nehéz előállítani, Magyarországon eddig nagyjából három cég tudott komolyabb sikereket elérni az előre legyártott fröccsök piacán. 

Tibi atya új fröccsének hírére egy a már piacon megjelent vetélytárs komoly vádakat fogalmazott meg a Facebookon elhíresült pap termékével szemben. A Vasuta Zrt. vezetősége szerint: ,,Egy évekkel ezelőtt meghiúsult együttműködés után, vélelmezhetően a Vasuta Zrt. elsőbbségi szabadalma alapján úgy indult piaci bevezetésre a Tibi atya fröccse, hogy a palackozott fröccs ipari előállításába az elsőbbségi szabadalom tulajdonosát megkerülve kezdett bele” – írták a Forbes.hu-nak.

Vasuta Gábor, a Vasuta Fröccs alapítója szerint még 2017 nyarán született meg egy megállapodás a Vasuta Fröccs és Tibi atya közös munkájáról, az együttműködés azonban nem tartott sokáig, az év végére ugyanis felbontotta egymással az egyességet a két cég. 

A Vasuta Fröccs most azzal vádolja a Humbák Műveket, hogy azok megkerülték őket a termék szabadalmaztatásával kapcsolatban. ,,A Tibi atya fröccs véleményem szerint csak azon elvek alapján készülhetett, mint a saját termékem, a Vasuta Palackozott Fröccs, mivel a palackozott fröccsöt nem tudják másképp előállítani, az eltérés maximum a más típusú borok használata lehet” – mondta el a Forbes Magazinnak Vasuta Gábor. 

Tibi atya most sajtóközleményben tagadja az őt ért vádakat, és a következő érvelés alapján védi meg, szerinte nagy népszerűségre ítéltetett új termékét: 

Annak érdekében, hogy elejét vegyük jó hírnevünkhöz való jogunk további megsértésének, szeretnénk tisztázni, hogy a vállalkozó (Vasuta Gábor), aki – tévesen – magának vindikálja a jogot alu dobozos, papírdobozos illetve műanyag palackos fröccs előállításához, milyen szabadalmi jogokkal is rendelkezik. 
 
Legfontosabb tudnunk: Vasuta úr tévesen állítja, hogy csak az ő engedélyével lehet fröccsöt előállítani az egész EU-ban, nem Vasuta által szabadalmaztatott eljárás az egyetlen ismeretessé vált eljárás, amellyel fröccsöt lehet előállítani.  Mindezek felett Vasuta úr szabadalmi eljárása 2013 óta még mindig engedélyezés alatt álló szabadalmi bejelentés, azaz egy el nem döntött jogi helyzeten alapul. 
 
A Humbák művek tájékoztatójában továbbá leírják, hogy saját termékük gyártása során az általuk használt technológia merőben eltér a Vasuta szabadalmától. 
 
,,Tibi atya szerződött partnere a Bubee Hungary Kft. (akiknek címeznie kellett volna egyébként a felszólításukat), merőben más elrendezésben állította össze a gyártósorát.  Például elhelyezett egy nitrogénező üzem állást az alu dobozok megtöltése után, azok lezárása előtt.  A használati mintaoltalomban feltüntetett gyártósorból (ami a Vasuta Fröccshöz köthető) ez teljes mértékben hiányzik, így a fröccsünk előállításához szükséges gyártósor elrendezése nem sérti a bejegyzett mintaoltalmat.  Ezen a ponton hozzá kell tennünk, hogy a Bubee Hungary Kft. által használt gyártósor elrendezéséről tudomása kell, hogy legyen Vasuta úrnak, elvégre néhány évvel ezelőtt ugyanezen a gyártósoron előállított, más márkanév alatt palackozott fröccs esetében szintén felszólítással élt a vélelmezett szabadalombitorlás abbahagyására.  A Bubee Hungary Kft. által akkoriban a rendelkezésére bocsájtott technológiai leírásokat és nyilatkozatokat tudomásul vette, további jogi lépések nem történtek, mert nem is volt hozzá semmilyen jogalapja."
 
 
A Humbák Művek szerint mi sem bizonyítja jobban Vasuta úr rosszhiszeműségét, hogy míg a Bubee Hungary Kft. által a múltban gyártott fröccs esetében tudomásul vette az alkalmazott technológiát, illetve eljárásokat, addig Tibi atya esetében a sajtóhoz fordult, miközben tisztában volt vele, hogy nem helytálló az érvelése.  Amúgy a piac valamennyi szereplőjével szemben hasonló módon próbált fellépni, viszont jogi útra sosem jutott el a folyamat, mert nincs is valós jogalap, egy engedélyezés alatt álló szabadalmi bejelentésre hivatkozva.  Valamennyi konkurens fröccs él és virul a magyar piacon.  Ennek tudatában kezdte el Vasuta úr rosszhiszemű rágalomhadjáratát.  Tibi atya ismertsége hátán próbálja népszerűsíteni a termékeit. 
 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via: Forbes.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!