Művészet, kultúra, és gasztronómiai különlegességek - a Société Bistro & Bar-ban jártunk

A Bazilika melletti komplexum, a Société Budapest konyhája már tavaly bemutatkozott a Hold utcai piacon pop-up formában. Most a végleges helyén kóstoltuk végig az étlapot!

Tavaly decemberben nyitotta meg kapuit a Société Budapesten, a Sas utcában. Az 1865-ben, Gerster Károly tervei alapján épült házat kívül-belül teljesen átépítették, most a maga 3500 négyzetméterével egy inspiratív tér, ahol a gasztronómia, a kultúra, a divat, és különböző rendezvények vannak fókuszban.

A gasztronómia több helyszínen mutatkozik be a Sociétén belül - a bisztróban, a nemzetközi szintű bárban illetve a rendezvényes cateringben.

A konyhát Krasznai Norbert séf vezeti - az ő nevével korábban a Monk's Bistrot-ban találkozhattunk. A Société konyhája tavaly a Hold utcai piacon, pop-up jelleggel mutatkozott be, majd decemberben beköltözött a Sociétébe. Bár magát az éttermet csak tavaly év vége óta látogathatjuk, Norbi közel két éve dolgozik a konyhán - a konyha felépítésében is részt vett az elejétől kezdve, ami szintén azt mutatja, hogy lelkes, felkészült, és elhivatott csapat áll az étterem mögött. Norbi elmondta, hogy a Société szellemiségéhez koncepcióban is illő konyhát álmodtak meg:regionális alapanyagokból hoznak létre nemzetközi bisztrókonyhát. A legnagyobb kihívás szerinte az, hogy egyaránt magas minőséget kell képviselni két olyan eltérő pályán, mint az a la carte és a rendezvények. A Société ugyanis zászlajára tűzte, hogy különböző kulturális és magán rendezvényeknek is otthont adjon, ezekre pedig igény szerint az ételt is biztosítja. Norbi szerint az étlapon szereplő ételek játékosabbak, bisztrósabbak, azért jelentenek kihívást, míg a rendezvényekre nagy mennyiségben kell ízletes, és látványos fogásokat készíteni.

Vajhal, pak choi, zöldborsó és spárga

Az étlapot szezonálisan, évente négyszer fogják cserélni, nagy hangsúlyt fektetnek a friss, magas minőségű alapanyagokra, a látványra, a tálalásra, és arra, hogy egy szimpla "business lunch" is élmény legyen.

Szezonváltáskor érkeztünk - épp a téli étlapot cserélték tavaszira, így elsőként kóstolhattuk a friss fogásokat. Előételnek egy végtelenül könnyed tálat kaptunk, amiben a cukkini dominált. Cukkinirolád, citromfüves avokádókrém marinált cukkiniszalaggal, paszternákchipsszel és tojássárgájával. Frissítő, könnyed, játékos tavaszi ízek. A főételek közül kóstoltuk a kicsit zordabb, nehezebb tőkehaltempurát tápiókagyönggyel, avokádóval, fekete szőlővel, marinált retekkel.

Kacsamáj, málna, kápia

Nagy kedvencünk, és igazi harsanó tavaszi kényeztetés volt a vajhal zöldborsóhabbal, pak choi-jal, zsenge zöldborsóval, marinált spárgával és friss eperrel. Külön szerettük ebben a koncepcióban, hogy a legfőbb, áprilistól júniusig termő zöldségeket egy tányéron mutatta be.A szinte már nyárba hajló kacsamájas fogást szintén kedveltük: a krémesre sütött máj mellett a kápia és a málna játszotta a főszerepet marinált kápia, málnás kápiakrém és friss málna képében, egy kis frissítő korianderolaj kíséretében.

A desszert igazi ízorgia volt a csoki keserűségével és a málna édes frissességével: csokimousse málnasorbettel, kiegészítésül csokiganache, csokis brownie és cukortüll szerepeltek a tányéron.

Cukkini, avokádó, mascarpone

Az étterem főleg ebédidőben forgalmas, ennek a nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkező business lunch menü is oka lehet, de a hetente változó menüsor miatt is egyre többen választják a Sociétét ebédidőben.

A gasztronómia másik ága a Sociétében a bár: az európai színvonalú bár a budapesti mixológia új alappillére lehet. Az elmúlt években egyre több, komoly szaktudással rendelkező bartender kerül ki az iskolapadokból, és egyre több olyan bár nyílik, ahol már nem illik Sex on the beachet vagy más, kilencvenes években népszerű diszkókoktélt rendelni. A Société egyike ezeknek a helyeknek: az igényes bárban rengeteg klasszikus és signature koktél közül választhatunk, és olyan különlegességeket is megkóstolhatunk, mint a Havanna Club Maximo, vagy az a két üveg 2002-es Duncan Taylor single cask rum, ami csak itt található meg az országban.

Az italkülönlegességek kedvelőinek kötelező beugrani a bárba, de egy könnyed baráti italozáshoz is igazi különleges hellyszn!

Koktélt kóstolni is erősen ajánlott a bárban: az egyik legnépszerűbb italuk a rabbit hole, egy vérnaranccsal, répalével, citrusokkal és cointreau-val készült különlegesség, de nagyon szerettük a Mr Brown névre keresztelt rumos-grapefruitos-melaszos különlegességet is.

A Société szeretné, ha fontos szerepük lenne a budapesti báréletben koktélvacsorákkal, guest shifttel, később pedig külföldi vendégbartenderekkel.

Weboldalukat itt találod.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek