Az erdők megőrzése lesz a legfőbb célja a Mars csokoládé gyártóinak, az édesség forgalmazója 2025-ig azt akarja elérni, hogy minden kakaó 100%-ig biztos forrásból származzon.
Az erdők megőrzéséért tesz további lépéseket a Mars Wrigley édességgyártó. A vállalat már több, mint 100 éve gyárt csokoládét, és a világ egyik legnagyobb kakaó-felhasználójának számít. Akcióterve a 2018 szeptemberében bejelentett, Cocoa for Generations nevű program folytatása, amelynek célja, hogy a Mars kakaó-ellátási lánca 2025-ig teljes egészében fenntarthatóvá és átláthatóvá váljék.
“A kakaótermelésre vonatkozó fenntarthatósági céljainkat a Cocoa for Generations program testesíti meg, melynek fókuszában az ember és a bolygó védelme áll. Mostanra sikerült a globális ellátási láncunk negyedét feltérképezni és nyomon követni. Annak érdekében, hogy elérjük a 2025-re kitűzött célt, egy erdőirtásmentes kakaó-ellátási lánc létrejöttét, 100 százalékos nyomon követhetőségre lesz szükség, és csak olyan kakaó-ellátási partnerekkel dolgozunk majd, akik megfelelnek a Responsible Cocoa program előírásainak. Mindezt azért tesszük, hogy megőrizzük az erdőket a jövő számára, hiszen a világ, amit holnapra szeretnénk, azzal kezdődik, ahogyan ma dolgozunk érte" - mondta John Ament, a Mars Wrigley Édesség globális kakaóért felelős alelnöke.
,,Figyelemreméltó a Mars döntése, hogy erdőirtásmentes legyen a kakaó-ellátási lánca, és a folyamat követhetővé tétele is. Ez az elhatározás, a gyermekek védelméért, a farmerek bevételeinek javításáért tett lépésekkel és a hatásvizsgálattal együtt valódi változást hozhat” – tette hozzá Janet Ranganathan, a World Resources Institute tudományért és kutatásért felelős alelnöke.
A bejelentés óta a vállalat globális kakaó-ellátási láncának már csaknem 24 százalékán végezte el a GPS-alapú feltérképezést, egészen az egyes kakaófarmokig lebontva. A Mars most további lépéseket tesz az erdők védelmében, beleértve az alábbiakat:
2025-ig erdőirtásmentessé teszi globális kakaó-ellátási láncának 100 százalékát;
2025-ig elkészíti kakaó-ellátási láncának teljes GPS-alapú feltérképezését, egészen a kakaófarmokig lebontva;
átláthatósági ígéretéhez híven, nyilvánossá teszi a jelenlegi elsődleges kakaó-beszállítók forrásait, illetve javít a másodlagos beszállítók, a farmercsoportok és a harmadlagos beszállítók, a kakaófarmerek nyomon követhetőségén;
kizárólag olyan beszállítókkal dolgozik, akik eleget tesznek a Responsible Cocoa program nyomon követhetőségre vonatkozó előírásainak. Ezt a közvetlen beszállítók esetében 2019-ben, a közvetett, elefántcsontparti és ghánai beszállítók esetében 2022-ig lépteti életbe;
a Cocoa and Forests kezdeményezéshez csatlakozva, részletes akciótervet tesz közzé Elefántcsontpartra és Ghána területére vonatkozóan;
2019-ben befejezi az Indonéziára, Brazíliára és Kamerunra vonatkozó kockázatfelmérési vizsgálatát, melyet 2020-ban tesz nyilvánossá;
2020 végéig befejezi az Ecuadori Köztársaságra és a többi származási országra vonatkozó kockázatfelmérési vizsgálatot is;
az átláthatóság érdekében a folyamat ellenőrzésére és felülvizsgálatára harmadik felet von be.
Jelenleg a Mars felhasznált kakaómennyiségének 95 százalékát tudja visszavezetni elsődleges, közvetlen beszállítókhoz, a kakaó származási országához. Kakaó-ellátási láncának csaknem 40 százaléka köthető másodlagos beszállítókhoz, termelői csoportokhoz, 24 százaléka pedig harmadlagos beszállítókhoz, vagyis kakaófarmerekhez vezethető vissza.
A vállalat elkötelezett amellett, hogy folyamatosan többet tegyen a meghatározott célokért, és hogy felgyorsítsa a folyamatot azáltal, hogy kizárólag olyan kakaó-beszállítókkal dolgozik, akik felelősséget vállalnak a Cocoa for Generations tervben lefektetett célkitűzésekért. A programtervben kiírt célokról és az elért eredményekről évente tesz közzé riportot a Mars.
Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.
Imádjuk a tejfölt, a tejfölös süteményekről nem is beszélve! A babapiskótával és citrommal párosított desszert jénaiban készítve az igazi, ahol gyönyörűen kirajzolódik minden apró részlete és rétege. Idénygyümölcsökkel díszítve még ínycsiklandozóbb érzéki csalódást okoz.
A citromot rengeteg dologra használhatjuk az ízesítéstől kezdve a szépségápoláson át a takarításig – fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy pontosan hol alkalmazható biztonságosan.
Kitartóan lejársz az edzőterembe, mégis úgy érzed, hogy nem fejlődsz, és túl sok kedved sincs már a sporthoz? Elmondjuk, hogyan szerezd vissza a motivációdat, ha elakadtál az edzésben.
A húsvét egy elhúzódó ünnep, akár több napig is eltarthat a kalács-sonka menü elfogyasztása, ezért szükségünk lehet majd néhány hasznos tárolási tippre – a mai napi tipp segíthet frissen tartani a finomságokat.
Ugyan sokaknak a húsvét épp a tradícióról szól, vannak, akik szeretnek újítgatni is az ünnep alatt, főleg, ha ételekről van szó. Nekik (de igazából mindenki másnak is) szól az alábbi gyűjtés, amelyben hagyományos húsvéti sütik szerepelnek, kevésbé hagyományos formában.
Becsinált leves vagy egy laktató lebbencs-, esetleg gombás palóc- vagy görcsleves? Nem lehetetlen egészen olcsón főzni laktató levest, főleg, ha magyaros!