Multivitamin-tablettákkal töltöd fel a szervezeted raktárait? Olvasd el erről az orvos véleményét!

Jön a hosszú, téli időszak, ezzel együtt a meghűléses betegségek. Vajon tényleg az a legjobb, ha étrend-kiegészítőkkel védekezünk a megfázás ellen?

Télen gyakoriak a megfázásos és influenzás megbetegedések, amelyek ellen megfelelő vitaminpótlással is védekezhetünk. Manapság divatosnak számítanak a multivitamin-készítmények, amelyek különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak. Tényleg szükségünk van ezekre? Milyen vitaminokat érdemes pótolni? Ennek jártunk utána dr. Bodnár Eszter, a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosának segítségével.

Dr. Bodnár Eszter a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosa

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezetünk megfelelő működéséhez, előállítani azonban nem tudjuk őket, így fontos gondoskodni a pótlásukról. Télen kevés napfény ér minket és jellemzően egészségtelenebbül is táplálkozunk: kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszünk, több zsíros és cukros ételt fogyasztunk. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a létfontosságú vitaminok és nyomelemek pótlására, hogy elkerüljük a betegségeket.

Pótoljuk, de hogyan?

A megfelelő vitaminbevitelre az egészséges, változatos táplálkozás a legjobb megoldás. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, sovány húsokat, dióféléket, olajos magvakat. Alapvetően tehát a természetes pótlás javasolt, de a multivitaminos étrend-kiegészítők fogyasztása sem káros, ha ügyelünk az adagokra és kúraszerűen alkalmazzuk. Nagyon figyeljünk azonban arra, hogy a zsírban oldódó A-, D-, E-, és K-vitaminok túladagolhatók, így az ezeket tartalmazó vitaminkészítményeket nagyon körültekintően alkalmazzuk, ne lépjük túl a napi előírt mennyiséget.

C-vitamint, D-vitamint mindenkinek!

A C- és D-vitamin szedése a téli időszakban mindenki számára tanácsos, utóbbit a hazai időjárási viszonyok miatt egész évben javasolt szedni. A szervezet D-vitaminszintjét nem szükséges vérvizsgálattal mérni, napi 2000 Nemzetközi Egység mindenkinek ajánlott belőle. C-vitaminból pedig 500 mg-ot fogyasszunk minden nap. Figyeljünk azért arra, hogy ezeket a vitaminokat természetes úton is pótoljuk:

  • téli C-vitamin-források pl. a citrusfélék, kivi, brokkoli, paprika, savanyú káposzta,
  • D-vitamin-források: tejtermékek, tojás, tengeri halak.

Nem feltétlenül kell tehát multivitamin-tablettákkal tömni magunkat télen. Táplálkozzunk egészségesen és változatosan, szedjünk C- és D-vitamint és lehetőség szerint töltsünk minél több időt a szabad levegőn! A vírus- és bakteriális fertőzések megelőzése érdekében ezek mellett figyeljünk a higiéniára is: mossunk kezet alaposan!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek