Pénztárcabarát közel-keleti desszertek, mert hónap végén is jár a kényeztetés

Muhallebi és basbousa, ezúttal ezt a két szuper receptet hoztunk nektek a Földközi-tenger távolabbi végeiből. A két desszertben a kulturális hasonlóságon kívül közös az is, hogy kevés hozzávalóból, olcsón és könnyen el lehet készíteni őket, így akár a pénzügyileg szűkösebb napokon is remek választásnak bizonyulhatnak.

Itthon is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a közel-keleti konyha, ilyenkor januárban pedig a vegán kihívás miatt még gyakrabban kerül előtérbe a széleskörű zöldséghasználatának köszönhetően. Nem érdemes azonban a főételeknél megállni, ha elmerülnénk a régió kulináris titkaiban, hiszen desszertfronton is sok meglepetést tartogat számunkra.

Íme a muhallebi és a basbousa, két egyszerűen fantasztikus édesség

Ezúttal két nagyon egyszerű, ám annál felvágósabb édességet mutatunk: a két receptben közös ugyanis, hogy hanyag eleganciával álcázzák magukat komplikált desszerteknek, miközben alig pár alapanyag és nagyjából 15 perc aktív figyelem kell csak hozzájuk.

Kezdjük a kettő közül is egyszerűbbel, a muhallebivel. Az előkelő név egy szinte faék egyszerűségű pudingot takar, amit azonban egy-két jól kiválasztott ízesítő tesz letisztultan gazdaggá.

A malabi néven is ismert krém különféle verzióit Isztambultól Teheránig kanalazzák, az eredetét tekintve pedig az a legenda a legelterjedtebb, hogy egy perzsa szakács főzte először Al-Muhallab arab tábornok számára, akinek annyira elnyerte tetszését a puding, hogy el is keresztelte nevezte önmagáról.

A muhallebi, más néven malabi, receptjét a képre kattintva eléritek

A muhallebi alapját valamilyen tej (általában tehén vagy mandula), némi cukor és a sűrítőanyag adja, utóbbi leggyakrabban rizsliszt, ritkábban búzadara. Ezt a faék egyszerűségű alapot aztán ízlés szerint feldobhatjuk rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel, de ezek hiányában egy narancs lereszelt héja is megfelel.

A pudingot poharakban szokás tálalni, a tetejét pedig gyakran díszítik aprított magvakkal, rózsaszirommal és ízesített cukorsziruppal vagy lekvárral.

A pohárkrémekben az is remek, hogy tetszés szerint díszíthetjük a tetejüket – ez rengeteget dobhat rajta!

A basbousa ennél épp csak egy hajszállal bonyolultabb, a nehezen kiejthető név pedig egy cukorsziruptól ragacsos darasüteményt takar. A búzadara a Földközi-tenger legtöbb partszakaszán népszerű alapanyag, hiszen olcsó, jól tárolható és sokoldalúan felhasználható. Ebben a receptben némi joghurttal, cukorral, kókuszreszelékkel, kevés zsiradékkal és folyadékkal összeboronálva alkot egyszerű kevert tésztát.

Íme a basbousa, egyenesen a sütőből - pontos receptért katt a képre!

Ez így önmagában kicsit száraznak tűnhet, ami nem véletlen: a sütemény lelkét ugyanis a sütés után a tetejére öntött (nem elhanyagolható mennyiségű, így cseppet sem diétás) cukorszirup adja, amit a süti pár perc alatt úgy magába szív, mint nyári tarló az esővizet.

A közel-keleti édesség másik jellegzetessége az alakja, amit a baklavához hasonlóan még sütés előtt nyer el, hiszen a bevágás nemcsak a porciózást könnyíti meg, hanem a szirup is könnyebben és egyenletesebben átjárja így a tésztát.

Ebből a süteményből egy kis szelet is garantáltan elég lesz!

Készítsétek hát el valamelyiket (vagy akár mindkettőt) akár egy átlagos hétköznap este, bár vasárnapi ebédnek, sőt, akár Valentin-napra is megállják a helyüket. Ráadásul könnyen elkészíthetjük őket vegán verzióban, a muhallebit pedig akár cukormentesre is főzhetjük.

Próbáljátok hát ki őket, és utazzatok messzi tájakra a konyhátok kényelméből!

Ha elkészítenéd ezt a csinos darasütit, katt a képre a receptért!

A muhallebi receptjét itt, a basbousa receptjét pedig itt találod. Készítsd el, hogy megízleld a húsmentes élet ízét!

Fotók, receptek: Rosanincs Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Tudj meg még többet a Közel-Kelet gasztronómiájáról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Habkarika

Jóval karácsony előtt elkészíthető, ha nem félünk, hogy az ünnepekre elfogy. Színes zsinegekkel akár a karácsonyfánk dísze is lehet, de celofánba csomagolva gasztró ajándékként is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...