Tippek, hogy a konyhai moly soha többé ne térjen vissza

A molylepke a konyhák legkellemetlenebb jelensége tud lenni, megszabadulni tőle pedig valódi rémálom. Mit tegyünk, hogy megbirkózzunk a molyokkal, hogy aztán vissza se térjenek?

A molyoknál kellemetlenebb jelenség egy élelmiszerrel teli konyhaszekrényben nem igazán akad, főleg, hogy aki valaha hallott róluk vagy találkozott már velük, tudja, hogy nem holmi legyekről vagy szúnyogokról van szó, amiket lecsapunk, és kész. A molyok befészkelik magukat mindenhova, lerakják a petéiket, lárvák másznak a falon, majd jönnek a lepkék, és ez a körforgás szinte öröké ismétlődni fog, ha nem dobunk ki gyakorlatilag minden élelmiszert és tárolót, amihez hozzáérhettek.

Tippek, hogy a konyhai moly soha többé ne térjen vissza

Lássuk az alapszabályokat a molyok ellen!

  • Mindig árulkodó jel, ha a lisztben, gabonafélékben, búzadarában, morzsában stb. „pókhálós", csomós részeket találsz. Ilyenkor sajnos nem kérdés a molyprobléma.
  • Azonnal dobj ki mindent, amiben láttad a molyra utaló jeleket, sajnos nincs mese, nem elég lekanalazni az adott részeket, menjen minden a kukába, sőt, a szeméttől is szabadulj meg mihamarabb!
  • A konyhaszekrény vagy kamra minden egyes sarkát porszívózd ki, és töröld le alaposan szappanos-vizes, majd teljesen száraz ronggyal.
  • Az érintett tárolódobozokat, polcokat stb. ecetes vízzel mosd el, opcionálisan pedig illóolajat is csepegtethetsz a vízbe.
Tippek, hogy a konyhai moly soha többé ne térjen vissza

...hogy ne térjenek vissza, ezt tedd:

  • Mivel legtöbbször egy már szennyezett csomagoláson utaznak a molyok a lakásunkig, mindent (tésztát, gabonaféléket, fűszereket) egyből tegyél át vásárlás után egy tiszta, nagyon jól záródó üveg vagy műanyag tárolóba! A csomagolásokat pedig dobd ki.
  • Helyezz a kamra polcaira, sarkaiba, az edények, konzervek élelmiszerek közé babérleveleket, mert elriasztja a betolakodókat!
  • Ha valamiféle szárazárut veszel (liszt, cukor, búzadara, zabpehely, tészta), egy nejlonba téve rakd a mélyhűtőbe egy hétre, így tuti meghalnak az esetleges peték!

Forrásunk volt.


Még több hasznos tipp az otthonodba:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: