Minden, amit a pácokról tudni kell

Előző cikkünkben már kitárgyaltuk, mire kell ügyelnünk a pácolási folyamat során, de milyen pácot készítsünk? Most a különböző pácfajtákkal ismerkedhetünk meg közelebbről!

Ha minden igaz, lassan tényleg itt a nyár, de addig is, amíg az idő nem a legjobb a kerti grillezéshez, mélyítsük el tudásunkat, és tanuljuk meg együtt a szabadtéri sütögetés minden csínját-bínját! Soron következő cikkünkben a különböző pácfajtákról ejtünk néhány szót, mert a húsok esetében a pácolás nemcsak az ízesítésről, hanem a húsok puhításáról is szól.

Nem mindegy tehát, hogy milyen technikát alkalmazunk az ételek előkészítésére. Alapvetően négy grillpác típust különböztetünk meg:

Páclé vagy marinád

Általában erősen fűszerezett folyadék, amelyben hosszabb-rövidebb ideig áztatnak húsféléket, halakat, zöldséget vagy gyümölcsöt. Elsősorban aromát kölcsönöz a beletett alapanyagoknak, emellett jelentősen puhítja és tartósítja a terméket. A pácolás időtartama az előkészíteni kívánt termékek állagától és mennyiségétől is függ. Egyik változata a főzött páclé, amely különböző fűszernövényeket (kakukkfű, babérlevél, petrezselyem, só), zöldségeket (fokhagyma, sárgarépa), olajat és ecetet vagy bort tartalmazhat. Az alapanyagokat összefőzik, lehűtik, majd ezt öntik rá a húsra, akár vadhúsra is. Páclevet készíthetünk főzés nélkül is, ebben az esetben az összeállított készítménybe követlenül teszik bele az alapanyagokat, ez az úgynevezett nyers, hideg pác. Szintén ebbe a kategóriába sorolható még a gyorspác, amely csupán ízesítésre szolgál, puhításra nem. A gyorspác összetétele igen változatos lehet, annak függvénye, hogy mihez készítjük.

Máz

Fűszerek keveréke (némi olajjal), amellyel sütés előtt bedörzsöljük a húst vagy a halat. Mindezt elég negyed órával a sütés előtt megtennünk.

Grillszósz

Ismertebb nevén barbecue szósz. Ez egy sűrű, édeskés máz, amely egy enyhe karamellréteget képez a húson sütés közben. Ennél viszont fontos, hogy csak a grillezés vége előtt 10-15 perccel kenjük az ételre, különben a cukor odaéghet!

Locsoló öntet

Ahogy a nevéből is látszik, ezt az öntetet már csak grillezés közben használjuk az étel ízesítésére. Összetételét tekintve igen változatos lehet: használhatjuk a félretett vagy visszamaradt páclevet, de készíthetünk külön, erre a célra locsoló öntetett paradicsomlével vagy akár sörrel is.

Tovább is van, mondjam még?

A jó pác összeállítása tulajdonképpen saját fantáziánkra és ízlésünkre van bízva, ennek ellenére van néhány dolog, amire a siker érdekében nem árt odafigyelnünk.

  • Ha nem szeretnénk pirotechnikai bemutatót tartani a grillsütőnél, akkor ügyeljünk arra, hogy a pác ne legyen túl olajos, különben könnyel lángra kap az étel.
  • A halakat érdemes nyárson sütni vagy becsomagolva párolni. Ez utóbbihoz nem feltétlenül szükséges alufóliát használni, sok természetes „csomagolópapír" is létezik, úgy mint a banánlevél, szőlőlevél vagy akár a kukoricalevél.
  • A száraz húsokat csavarjuk be szalonnával, így sokkal ízletesebb lesz a végeredmény!

Egy fontos kérdés még mindig hátramaradt: hogyan használjuk a grillsütőt és hogy süssük meg az ételeket? Soron következő cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk válaszokat!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?