Minden, amit a pácokról tudni kell

Előző cikkünkben már kitárgyaltuk, mire kell ügyelnünk a pácolási folyamat során, de milyen pácot készítsünk? Most a különböző pácfajtákkal ismerkedhetünk meg közelebbről!

Ha minden igaz, lassan tényleg itt a nyár, de addig is, amíg az idő nem a legjobb a kerti grillezéshez, mélyítsük el tudásunkat, és tanuljuk meg együtt a szabadtéri sütögetés minden csínját-bínját! Soron következő cikkünkben a különböző pácfajtákról ejtünk néhány szót, mert a húsok esetében a pácolás nemcsak az ízesítésről, hanem a húsok puhításáról is szól.

Nem mindegy tehát, hogy milyen technikát alkalmazunk az ételek előkészítésére. Alapvetően négy grillpác típust különböztetünk meg:

Páclé vagy marinád

Általában erősen fűszerezett folyadék, amelyben hosszabb-rövidebb ideig áztatnak húsféléket, halakat, zöldséget vagy gyümölcsöt. Elsősorban aromát kölcsönöz a beletett alapanyagoknak, emellett jelentősen puhítja és tartósítja a terméket. A pácolás időtartama az előkészíteni kívánt termékek állagától és mennyiségétől is függ. Egyik változata a főzött páclé, amely különböző fűszernövényeket (kakukkfű, babérlevél, petrezselyem, só), zöldségeket (fokhagyma, sárgarépa), olajat és ecetet vagy bort tartalmazhat. Az alapanyagokat összefőzik, lehűtik, majd ezt öntik rá a húsra, akár vadhúsra is. Páclevet készíthetünk főzés nélkül is, ebben az esetben az összeállított készítménybe követlenül teszik bele az alapanyagokat, ez az úgynevezett nyers, hideg pác. Szintén ebbe a kategóriába sorolható még a gyorspác, amely csupán ízesítésre szolgál, puhításra nem. A gyorspác összetétele igen változatos lehet, annak függvénye, hogy mihez készítjük.

Máz

Fűszerek keveréke (némi olajjal), amellyel sütés előtt bedörzsöljük a húst vagy a halat. Mindezt elég negyed órával a sütés előtt megtennünk.

Grillszósz

Ismertebb nevén barbecue szósz. Ez egy sűrű, édeskés máz, amely egy enyhe karamellréteget képez a húson sütés közben. Ennél viszont fontos, hogy csak a grillezés vége előtt 10-15 perccel kenjük az ételre, különben a cukor odaéghet!

Locsoló öntet

Ahogy a nevéből is látszik, ezt az öntetet már csak grillezés közben használjuk az étel ízesítésére. Összetételét tekintve igen változatos lehet: használhatjuk a félretett vagy visszamaradt páclevet, de készíthetünk külön, erre a célra locsoló öntetett paradicsomlével vagy akár sörrel is.

Tovább is van, mondjam még?

A jó pác összeállítása tulajdonképpen saját fantáziánkra és ízlésünkre van bízva, ennek ellenére van néhány dolog, amire a siker érdekében nem árt odafigyelnünk.

  • Ha nem szeretnénk pirotechnikai bemutatót tartani a grillsütőnél, akkor ügyeljünk arra, hogy a pác ne legyen túl olajos, különben könnyel lángra kap az étel.
  • A halakat érdemes nyárson sütni vagy becsomagolva párolni. Ez utóbbihoz nem feltétlenül szükséges alufóliát használni, sok természetes „csomagolópapír" is létezik, úgy mint a banánlevél, szőlőlevél vagy akár a kukoricalevél.
  • A száraz húsokat csavarjuk be szalonnával, így sokkal ízletesebb lesz a végeredmény!

Egy fontos kérdés még mindig hátramaradt: hogyan használjuk a grillsütőt és hogy süssük meg az ételeket? Soron következő cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk válaszokat!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...