Ezek az ételek rejtett veszélyt jelenthetnek az agy számára is

Egy új tudományos kutatás arra világít rá, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek jelentős mennyiségű mikroműanyagot juttathatnak az emberi szervezetbe – beleértve az agyat is.

Korábban már több tanulmány is kimutatta, hogy mikroműanyagok halmozódhatnak fel az ember különböző szerveiben, például a májban, a vesékben, sőt, az agyban is. A friss felfedezések pedig új összefüggésre mutatnak rá: a rendkívül feldolgozott élelmiszerek és egyes idegrendszeri betegségek közötti lehetséges kapcsolatra. A kutatók szerint ebben a láncolatban kulcsszerepet játszhatnak a mikroműanyagok.

Egy férfi oldalast eszik
Ezek az ételek rejtett veszélyt jelenthetnek az agy számára is
Getty Images

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek már az energiabevitel több mint 50 százalékát teszik ki az olyan országokban, mint az Egyesült Államok – ráadásul ezek jóval nagyobb koncentrációban tartalmaznak mikroműanyagokat, mint a teljes értékű élelmiszerek

– emelte ki Nicholas Fabiano, az Ottawai Egyetem pszichiátriai rezidense, aki a Brain Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A Gizmodo beszámolója szerint korábbi vizsgálatok is alátámasztják, hogy minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál több műanyagrészecskét tartalmazhat. Egy kutatás során például azt tapasztalták, hogy a csirkenuggetsekben akár harmincszor több mikroműanyag is lehet grammra vetítve, mint a natúr csirkemellben. Ezt főként a gyártás során alkalmazott technológiai és csomagolási folyamatok okozzák – állítja a Food Processing Forum.

Hogyan juthatnak mikroműanyagok az agyba?

A legaggasztóbb megállapítás talán az, hogy ezek az apró műanyagrészecskék képesek átjutni a vér-agy gáton, amelynek normál esetben az agy védelme a feladata. A tanulmány szerint a részecskék oxidatív stresszt idéznek elő az agyban, ami sejtkárosodáshoz vezethet, és növeli az idegrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.

A kutatók szerint a mikroműanyagok az agyban különösen befolyásolhatják a neurotranszmitterek működését – ezek az anyagok a depresszióval, demenciával és más pszichiátriai kórképekkel is összefüggésbe hozhatók. Bár ezek az összefüggések még további vizsgálatokat igényelnek, a szakértők szerint a megfigyelt káros hatások igen hasonlók azokhoz, amelyeket az ultrafeldolgozott élelmiszerek is kiválthatnak. Korábbi kutatások már jelezték, hogy akik rendszeresen fogyasztanak ilyen típusú ételeket, nagyobb eséllyel szenvednek depressziótól, alvászavaroktól vagy szorongástól.

A jó hír azonban az, hogy már van remény a mikroműanyagok eltávolítására. Egy másik tanulmány, szintén a Brain Medicine-ben jelent meg, és egy már létező orvosi módszer, az extracorporeal apheresis alkalmazhatóságát vizsgálta e célra.

Az eljárás során a vért leválasztják a szervezetből, majd gépi segítséggel plazmára és vérsejtekre bontják.

A plazmát ezt követően megszűrik, hogy eltávolítsák belőle a nem kívánt részecskéket – köztük a mikroműanyagokat is –, majd a tisztított folyadékot visszajuttatják a szervezetbe. A módszer ígéretes lehetőség arra, hogy a jövőben hatékonyan megtisztítsák az emberi testet ezektől az egészségre veszélyes anyagoktól.

Forrásunk volt.


További érdekességeket itt találsz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek