Mézeskalács készítése az unokákkal

Mézeskalács, nagyi, unokák – biztos, hogy ilyen „hozzávalókból” csakis valami különlegesség születhet. Az együtt sütögetés jó alkalom a karácsonyi készülődésre is.

Én nagyon boldog vagyok, ha unokáim segédkeznek a konyhában – és szerintem a legtöbb nagyszülő így van ezzel. Mi több, az unokák is szívesen főzőcskéznek. Az is igaz persze, hogy ha sietősen kell valamit összedobnunk, és közben szállongó liszt borít be mindent, a csiriz pedig rákövül bútorra, edényre – nos, akkor nem fogadjuk kitörő örömmel az alkalmi kuktákat.

Mari nagyi tanácsai kismamáknak >>

Közösen alkotni öröm

Egyszer-egyszer azonban szánjunk arra egy kis időt, mi, nagymamák – és persze nagypapák is –, hogy készítsünk együtt a gyerekekkel valami finomságot. Ők, amellett, hogy sokat ügyesednek, megismerik a közös munka és a másoknak szerzett meglepetés örömét.

A karácsonyi mézeskalácssütés például jó alkalom az alkotásra, a vidám együttlétre – és a sütemény jó ajándék lehet a családtagoknak. Nem állítom, hogy minden elkészült darab tökéletesre sikerül majd, de ennek ellenére minden nagyszülőt arra biztatok, próbálja ki, mert felejthetetlen élmény lesz!

NoSalty-tipp: Ha nem elég szárazak a karácsonyfára szánt mézeskalácsok, néhány órára egy dobozban a fűtőtestre vagy kályha közelébe kell tenni őket.

Tojás vitéz és Porcukor kisasszony

A mézes sütik készítésekor nálunk, már évek óta az unokák a főcukrászok – a nagyobbik négyévesen, a kisebbik már háromévesen buzgólkodott –, én pedig megkapom a kukta szerepét. Miközben segédkezem, mesélek nekik Tojás vitézről, akinek összetört a páncélja, de sok-sok kaland után mégis sikerült elnyernie Porcukor kisasszony kezét. A mézeskalácsszíven végül egymásra találnak, és boldogan várják, hogy az ünnepi asztalra kerüljenek…

Mi így készítjük!

Előző este az unokák összeállítják a tésztát, az elkészült cipó pihen egy napot a hűtőben, aztán következik – lisztezett lapon – a nyújtás.

{ GALÉRIA = title:Kar%C3%A1csony%20k%C3%A9sz%C3%BCl%C5%91d%C3%A9s, 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Különböző formákkal kiszúrják a tésztát (a figurák is szerepelnek a mesében!), és kezdődhet a díszítés, amit a sütés után fejeznek be a felvert és porcukorral összedolgozott tojásfehérjével. (A masszát nejlonzacskóba töltjük, és pici lyukat szúrunk rá.)

Mari nagyi tippje: A fahéjon kívül lehet szerecsendióval, gyömbérrel, sőt reszelt narancshéjjal is ízesíteni a tésztát.

10+5 tipp a tökéletes mézeskalácsért >>

Jó karácsonyi sütögetést, sok vidám percet kívánok unokáknak, nagyszülőknek – és finom mézeskalácsokat!

Legközelebb, még mindig a karácsonyi készülődéshez kapcsolódva, az egész család nagy kedvencéről, a mézes krémesről, vagy másik ismert nevén, a cseh krémesről esik szó.

Mari nagyi

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!