Mézeskalács-csodák egy magyar anyukától - Tünde alkotásaira egy amerikai gasztroportál is felfigyelt

Több ezer versenyző közül választották a legjobb hat közé az Egyesült Államokban élő magyar mézeskalács-készítő, Dugántsi Tünde blogját. Vele beszélgettem.

– Élvezem az alkotást, hogy megoszthatom másokkal a hagyományainkat. Bár nem voltak ilyen ambícióim, örülök annak, hogy a hat döntős közé jutottam. Ez azt jelenti, hogy valakik vették a fáradtságot, beneveztek, a portál szerkesztői pedig felfigyeltek rám – mondja DugántsiTünde, aki a The Gingerbread Artist (A mézeskalács művész) oldalával bekerült a legjobb hat specifikus tematikájú blog közé a Saveur amerikai gasztroportál éves versenyében.

Tünde a kereskedelmi szférában dolgozott, de mindig is szeretett alkotni, a hímezésbe és a festészetbe is belekóstolt. 2004-ben költözött ki az Egyesült Államokba, jelenleg Kentucky államban él három gyermekével és férjével. Sokáig nem volt zöldkártyája, ezért ki kellett találnia, mihez kezdjen otthon, a gyerekek mellett.

– Így jött a mézeskalács készítés. Az elején még ezrével sütöttem őket, ma már csak néhány darabot készítek egy-egy technika kipróbálásánál – meséli az anyuka, aki 2013-ban kezdett el foglalkozni a mézeskalácsok díszítésével. Mára már ő tanít másokat, és több könyvben is leírja a díszítés csínyját-bínyját. Egyik könyvét Vargáné Orbán Anikóval közösen írta, aki szintén gyönyörű mézeskalácsairól és süteményiről híres hazánkban. Néhány könyv mézeskalács alaprecepteket is tartalmaz, de mint Tünde mondja, mindenkinek más a receptje, és a díszítést ez igazából nem befolyásolja.

Tünde a tanfolyamokon csak a díszítést oktatja, általában három-négy órában. – Az Egyesült Államokban az emberek szeretnek gyorsan produkálni valamit, ezért nem lehet több napos tanfolyamokat tartani, mint Magyarországon. Ráadásul a magyarokkal ellentétben, az amerikaiak nem szokták eltenni az alkotásaikat, hanem megeszik őket – magyarázza.

A háromgyermekes anyuka bár nem népművész, de szeret visszanyúlni a magyar gyökereihez, mert a motívumok jól mutatnak egy-egy alkotáson. Ugyanakkor a kalocsai és matyó elemeket szereti a saját elemeivel vegyíteni, így létrehozva az igazán különleges mézeskalácsokat, ami az amerikaiak tetszését is elnyerte.

Tünde most azon dolgozik, hogy online tanfolyamot indítson a Vimeo videómegosztó oldalon. A tanfolyamot a világ bármely pontjáról el lehet majd érni. A Youtube-on már most is elérhető néhány díszítős videó.

Tünde blogjára Magyarországról is lehet szavazni a Saveur oldalán. Naponta csak egyszer, viszont több eszközről is ér a voksolás. Szeptember 6-ig lehet még leadni a szavazatokat. A győzteseket október elején hirdetik ki.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!