Megint egy magyar hölgy mézeskalácsain ámul mindenki, ezt nézd, és légy büszke!

Amerika újra és újra felfedezi magának a magyar mézeskalácsot - a cikkíró szerint maga a szó is olyan, ha egy anyanyelvű ejti ki, mint egy vers.  

A Saveur magazin rátalált Kocsis Anikó mézeskalácsművészre, és el van ájulva a tradícionális, aprólékos műgonddal, kézzel készített remekművektől, a csodás népi motívumoktól, melyek a magyar népviseleti ruhákat is megidézik.

Nyugi, egyél zúzapörköltet.

Itt már írtunk az ajkai lányról is, akin szintén egy világ ámult, nézd!

Anikó azon kevés USA-ban élő cukrászok egyike, akik ezt a csodálatos évszázados, német és orosz gyökerekkel is rendelkező művészetet gyakorolják. Egyébként kint árulja is alkotásait, illetve '56-ban disszidált magyarok gyermekeinek tanítja, amit ő tud - így örökítve át a magyar hagyományokat.

Autodidakta módon, videókból tanulta a művészetet, sok-sok év alatt. Elmondása szerint a sokszínű virágminták voltak a legnehezebbek, de ma már kisujjból rázza ki azt is.

Nézzétek videóját!

Tudtad?

Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács-sütésre használt cserépformát. A méz királyi eledel volt. Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost.A 16/17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt.

Ezeket olvastad már?

...és ezeket láttad már?

via saveur

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek