Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megint egy magyar hölgy mézeskalácsain ámul mindenki, ezt nézd, és légy büszke!

Amerika újra és újra felfedezi magának a magyar mézeskalácsot - a cikkíró szerint maga a szó is olyan, ha egy anyanyelvű ejti ki, mint egy vers.  

A Saveur magazin rátalált Kocsis Anikó mézeskalácsművészre, és el van ájulva a tradícionális, aprólékos műgonddal, kézzel készített remekművektől, a csodás népi motívumoktól, melyek a magyar népviseleti ruhákat is megidézik.

Itt már írtunk az ajkai lányról is, akin szintén egy világ ámult, nézd!

Anikó azon kevés USA-ban élő cukrászok egyike, akik ezt a csodálatos évszázados, német és orosz gyökerekkel is rendelkező művészetet gyakorolják. Egyébként kint árulja is alkotásait, illetve '56-ban disszidált magyarok gyermekeinek tanítja, amit ő tud – így örökítve át a magyar hagyományokat.

Autodidakta módon, videókból tanulta a művészetet, sok-sok év alatt. Elmondása szerint a sokszínű virágminták voltak a legnehezebbek, de ma már kisujjból rázza ki azt is.  

Nézzétek videóját!

Tudtad?

Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács-sütésre használt cserépformát. A méz királyi eledel volt. Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost. A 16/17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt.

...és ezeket láttad már?

via saveur

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!