Menü a királynő tiszteletére

A hatvan éve uralkodó II. Erzsébetet ünnepli Anglia. Nézzük, mit sütnek-főznek az alattvalók! Biztos lesz koronázási csirke, nemzeti színű torta és mignon is.

II. Erzsébet június 2-án ünnepli koronázásának 60., vagyis gyémántévfordulóját. Eddig Viktória volt ez egyetlen, aki összesen 64 évet uralkodott, hamarosan kiderül, Erzsébetnek sikerül-e megdönteni a rekordot…

Az évfordulós programok egész évben zajlanak, de június első hétvégéje, kivételes módon, négynapos ünnep, hétfő és kedd is munkaszüneti napnak nyilváníttatott, hogy legyen idő hetedhét országra szóló utcabálokat tartani a 86 éves uralkodó tiszteletére. Mindenhol engedélyezték a közterületen való ünneplést – várhatóan piknikező társaságok lepik el a parkokat.

Javaslatok, mit süssenek-főzzenek az alattvalók

A BBC Food honlapja egész szekciót szán a javaslatoknak, mit süssenek-főzzenek az alattvalók. Nem túl rafinált, de jópofa ötlet a piros-fehér-kék nemzeti színekben pompázó piskótarétegekből álló torta és a Union Jack-mintájú, cukormázzal dekorált mignon. Hagyományos fogás a koronázási csirke (Coronation chicken), s mi lenne méltóbb alkalom elkészíteni, mint a gyémántévforduló. Előre sütött, hideg csirkehúsból, birodalmi fűszerekből (főleg curry és friss koriander), illetve majonéz alapú szószból áll a saláta, melyet általában hidegen fogyasztanak. Állítólag II. Erzsébet koronázására készült el először a kombináció, de majonézes-currys csirkesalátát már V. György (Erzsébet nagypapája) koronázásának 1935-ös ezüstévfordulóján is tálaltak a szakácsok

A kerti partik szokásos fogásai is biztos az asztalokra kerülnek: a leveles tésztában sütött kolbász, a skót tojás néven futó, olajban kirántott főtt tojás, az indiai ihletésű samosa, mindenféle szendvicsek és hidegen tálalt piték. És persze saláták, grillezett húsok. A desszertek közül nem maradhat el a Viktória piskóta, a legalapvetőbb brit torta, de a fagyi, sorbet, kekszek, pavlova és édes krémek is sorra kerülnek. Az angol nyár kedvenc hűsítő itala a Pimm’s – melyet szerintem ideje lenne importálnunk, nálunk legalább az időjárás is kedvez a jéghideg limonádéval hígított, mentával és eperdarabokkal fogyasztott töménynek. A gyereksereg bodzaszörppel és limonádéval koccinthat a nemzet nagymamájának egészségére. God save the Queen!

Hozzászólások (3)

Törölt felhasználó

Ez nagyon klassz! :)

BDorina

Jó pár éve Angliában, de mignot még csak nem is láttam soha :)

Törölt felhasználó

Csatlakozom,en sem lattam soha:)Amugy Angliaban a mignon nem a magyar ertemben vett mignon,hanem a marha belszinbol vagott kis puha szelet amit sutve talalnak.

Törölt felhasználó

A szendvicsek sarkait vágjuk le, ha már Brit-módra készül. ?felsége szendvicsei is (valami oknak kell lenni) ilyenek!

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek