Menü a királynő tiszteletére

A hatvan éve uralkodó II. Erzsébetet ünnepli Anglia. Nézzük, mit sütnek-főznek az alattvalók! Biztos lesz koronázási csirke, nemzeti színű torta és mignon is.

II. Erzsébet június 2-án ünnepli koronázásának 60., vagyis gyémántévfordulóját. Eddig Viktória volt ez egyetlen, aki összesen 64 évet uralkodott, hamarosan kiderül, Erzsébetnek sikerül-e megdönteni a rekordot…

Az évfordulós programok egész évben zajlanak, de június első hétvégéje, kivételes módon, négynapos ünnep, hétfő és kedd is munkaszüneti napnak nyilváníttatott, hogy legyen idő hetedhét országra szóló utcabálokat tartani a 86 éves uralkodó tiszteletére. Mindenhol engedélyezték a közterületen való ünneplést – várhatóan piknikező társaságok lepik el a parkokat.

Javaslatok, mit süssenek-főzzenek az alattvalók

A BBC Food honlapja egész szekciót szán a javaslatoknak, mit süssenek-főzzenek az alattvalók. Nem túl rafinált, de jópofa ötlet a piros-fehér-kék nemzeti színekben pompázó piskótarétegekből álló torta és a Union Jack-mintájú, cukormázzal dekorált mignon. Hagyományos fogás a koronázási csirke (Coronation chicken), s mi lenne méltóbb alkalom elkészíteni, mint a gyémántévforduló. Előre sütött, hideg csirkehúsból, birodalmi fűszerekből (főleg curry és friss koriander), illetve majonéz alapú szószból áll a saláta, melyet általában hidegen fogyasztanak. Állítólag II. Erzsébet koronázására készült el először a kombináció, de majonézes-currys csirkesalátát már V. György (Erzsébet nagypapája) koronázásának 1935-ös ezüstévfordulóján is tálaltak a szakácsok

A kerti partik szokásos fogásai is biztos az asztalokra kerülnek: a leveles tésztában sütött kolbász, a skót tojás néven futó, olajban kirántott főtt tojás, az indiai ihletésű samosa, mindenféle szendvicsek és hidegen tálalt piték. És persze saláták, grillezett húsok. A desszertek közül nem maradhat el a Viktória piskóta, a legalapvetőbb brit torta, de a fagyi, sorbet, kekszek, pavlova és édes krémek is sorra kerülnek. Az angol nyár kedvenc hűsítő itala a Pimm’s – melyet szerintem ideje lenne importálnunk, nálunk legalább az időjárás is kedvez a jéghideg limonádéval hígított, mentával és eperdarabokkal fogyasztott töménynek. A gyereksereg bodzaszörppel és limonádéval koccinthat a nemzet nagymamájának egészségére. God save the Queen!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sütés nélküli sütemények húsvétra

Remélhetőleg jól fognak jönni ezek a sütés nélküli sütemények húsvétra: nagy szolgálatot tehetnek, ha a sütő bekapcsolása nélkül úsznánk meg az idei ünnepet. Mert így is lehetséges.