"Mentes" étkezés - tényleg ez lenne az egészségünk kulcsa?

Egyre többen állítják össze étrendjüket ilyen-olyan "mentes" paraméterek alapján. Vajon valóban szükségünk van-e erre egészségünk megőrzése érdekében?

Napjainkra már a legkisebb boltban, közértben is könnyűszerrel beszerezhetünk olyan speciális termékeket, amelyek pár évvel korábban még komoly utánajárást igényeltek. Gondolok itt most azokra a laktóz- vagy éppen gluténmentes élelmiszerekre, amelyek segítségükre lehetnek a különböző intoleranciákkal élőknek. A kínálat bővülésével viszont egyre több ember fogyasztja ezeket a „mentes” termékeket abban a tudatban, hogy ezzel is hozzátesznek valamit az egészségük megóvásához. Vajon igazuk van?

A laktózérzékenységről

A laktózérzékenység (laktózintolerancia, tejcukor-érzékenység) a tejben, tejtermékekben megtalálható laktóz, azaz a tejcukor lebontásának a képtelensége, mert hiányzik vagy kevés a szervezetben található laktáz enzim. Arról nincsenek pontos adatok, hogy a lakosság hány százalékánál jelentkezik ez a probléma (talán a 30% a leggyakrabban olvasható szám), illetve, hogy milyen mértékben nő a laktózérzékenyek száma, az azonban biztos, hogy a laktózmentes termékek iránti kereslet gyorsabb ütemben nő. Azaz sokan fogyasztanak úgy laktózmentes terméket, hogy a szervezetükben van elegendő laktáz enzim a laktózt tartalmazó tej, tejtermékek megemésztéséhez. A laktózmentes tej annyiban különbözik a „normál” változattól, hogy már lebontott formában tartalmazza a tejcukrot, azonban ugyanannyi energiát (fehérjét, zsírt, szénhidrátot) tartalmaz. Tehát ezzel gyakorlatilag semmilyen pluszhoz nem juttatjuk szervezetünket, se pro, se kontra.Sokan növényi italokat fogyasztanak a „mentesség” biztosítása érdekében, ebben az esetben viszont meg kell jegyezni, hogy alacsonyabb fehérje-, illetve alacsonyabb kalciumtartalommal is számolnunk kell, a magasabb vételárért cserébe.

Mire jó a gluténmentes?

A gluténérzékenység (korábbi, kevésbé pontos nevén lisztérzékenység) esetén a szervezetbe jutó glutén (amit a búza, árpa, rozs, zabtartalamú élelmiszerek, illetve az ezekkel szennyezett élelmiszerek tartalmaznak) visszavonhatatlanul károsítja a bélbolyhokat, nagyon komoly felszívódási zavarokat okozva. Ennek az autoimmun eredetű betegségnek jelenlegi egyetlen kezelési módja a glutén teljes kiiktatása az étrendből, ez pedig glutént nem tartalmazó, gluténmentes gabonák, álgabonák segítségével működhet. A magyar lakosság 1-2%-a szenved glutén szenzitív enteropátiában, sokan viszont nem is tudnak róla. Azonban, mint ismeretes, ennél többen tartanak gluténmentes étrendet panaszok nélkül vagy akár negatív diagnózis ellenére is.

Hogy helyesen teszik-e? Tudományos alapokon nyugvó válaszom dietetikusként az, hogy: nem. Bár próbálták már több betegséggel összefüggésbe hozni a gluténfogyasztást, akár más, autoimmun betegségek, pl. Hashimoto-thyreoiditis vagy sclerosis multiplex esetén is, arra azonban nincs bizonyíték, hogy a gluténmentes étrend hosszú távon enyhítené a panaszokat, esetleg javítana a beteg állapotán. Ne felejtsük tehát, azért mert bizonyos autoimmun betegségek gyakran együtt járnak, az egyik megjelenése nem következik a másikból, így nem szükséges autoimmun pajzsmirigybetegség esetén automatikusan gluténmentes étrendre váltani.

Szülhet-e problémát az indokolatlan gluténmentes étrend? Valószínűleg nem, de tény, hogy a gluténmentes gabonák B-vitamintartalma alacsonyabb, és ismét meg kell említenem a magasabb árát a termékeknek.

Ha a laktózérzékenységhez, cöliákiához kapcsolódó tüneteket tapasztalsz magadon, mindenképpen fordulj szakorvoshoz, járd ki a diagnózist, hogy csak a szükséges korlátozásokat kelljen beépítened az étrendedbe. A fenti állapotokhoz kapcsolódó tünetek mögött más betegségek is állhatnak, ezért nem érdemes öndiagnózisba fogni és szakember segítsége nélkül megalapozatlan diétába kezdeni.

Fontos továbbá, hogy az egészségünk megőrzés érdekében törekedjünk a változatos táplálkozásra. Ha kíváncsiak vagyunk, nyugodtan próbáljunk ki laktóz- vagy éppen gluténmentes ételeket, bátran ismerjünk meg új ízeket, ételeket, de ha nincs pozitív diagnózisunk az adott betegségről, ne a mentes étrendtől várjuk, hogy egészségesebbek vagy akár soványabbak, fittebbek leszünk. A pénztárcánk viszont garantáltan megérzi majd új étrendünket.

Olvasd el korábbi cikkeinket!:

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...