"Mentes" étkezés - tényleg ez lenne az egészségünk kulcsa?

Egyre többen állítják össze étrendjüket ilyen-olyan "mentes" paraméterek alapján. Vajon valóban szükségünk van-e erre egészségünk megőrzése érdekében?

Napjainkra már a legkisebb boltban, közértben is könnyűszerrel beszerezhetünk olyan speciális termékeket, amelyek pár évvel korábban még komoly utánajárást igényeltek. Gondolok itt most azokra a laktóz- vagy éppen gluténmentes élelmiszerekre, amelyek segítségükre lehetnek a különböző intoleranciákkal élőknek. A kínálat bővülésével viszont egyre több ember fogyasztja ezeket a „mentes” termékeket abban a tudatban, hogy ezzel is hozzátesznek valamit az egészségük megóvásához. Vajon igazuk van?

A laktózérzékenységről

A laktózérzékenység (laktózintolerancia, tejcukor-érzékenység) a tejben, tejtermékekben megtalálható laktóz, azaz a tejcukor lebontásának a képtelensége, mert hiányzik vagy kevés a szervezetben található laktáz enzim. Arról nincsenek pontos adatok, hogy a lakosság hány százalékánál jelentkezik ez a probléma (talán a 30% a leggyakrabban olvasható szám), illetve, hogy milyen mértékben nő a laktózérzékenyek száma, az azonban biztos, hogy a laktózmentes termékek iránti kereslet gyorsabb ütemben nő. Azaz sokan fogyasztanak úgy laktózmentes terméket, hogy a szervezetükben van elegendő laktáz enzim a laktózt tartalmazó tej, tejtermékek megemésztéséhez. A laktózmentes tej annyiban különbözik a „normál” változattól, hogy már lebontott formában tartalmazza a tejcukrot, azonban ugyanannyi energiát (fehérjét, zsírt, szénhidrátot) tartalmaz. Tehát ezzel gyakorlatilag semmilyen pluszhoz nem juttatjuk szervezetünket, se pro, se kontra.Sokan növényi italokat fogyasztanak a „mentesség” biztosítása érdekében, ebben az esetben viszont meg kell jegyezni, hogy alacsonyabb fehérje-, illetve alacsonyabb kalciumtartalommal is számolnunk kell, a magasabb vételárért cserébe.

Mire jó a gluténmentes?

A gluténérzékenység (korábbi, kevésbé pontos nevén lisztérzékenység) esetén a szervezetbe jutó glutén (amit a búza, árpa, rozs, zabtartalamú élelmiszerek, illetve az ezekkel szennyezett élelmiszerek tartalmaznak) visszavonhatatlanul károsítja a bélbolyhokat, nagyon komoly felszívódási zavarokat okozva. Ennek az autoimmun eredetű betegségnek jelenlegi egyetlen kezelési módja a glutén teljes kiiktatása az étrendből, ez pedig glutént nem tartalmazó, gluténmentes gabonák, álgabonák segítségével működhet. A magyar lakosság 1-2%-a szenved glutén szenzitív enteropátiában, sokan viszont nem is tudnak róla. Azonban, mint ismeretes, ennél többen tartanak gluténmentes étrendet panaszok nélkül vagy akár negatív diagnózis ellenére is.

Hogy helyesen teszik-e? Tudományos alapokon nyugvó válaszom dietetikusként az, hogy: nem. Bár próbálták már több betegséggel összefüggésbe hozni a gluténfogyasztást, akár más, autoimmun betegségek, pl. Hashimoto-thyreoiditis vagy sclerosis multiplex esetén is, arra azonban nincs bizonyíték, hogy a gluténmentes étrend hosszú távon enyhítené a panaszokat, esetleg javítana a beteg állapotán. Ne felejtsük tehát, azért mert bizonyos autoimmun betegségek gyakran együtt járnak, az egyik megjelenése nem következik a másikból, így nem szükséges autoimmun pajzsmirigybetegség esetén automatikusan gluténmentes étrendre váltani.

Szülhet-e problémát az indokolatlan gluténmentes étrend? Valószínűleg nem, de tény, hogy a gluténmentes gabonák B-vitamintartalma alacsonyabb, és ismét meg kell említenem a magasabb árát a termékeknek.

Ha a laktózérzékenységhez, cöliákiához kapcsolódó tüneteket tapasztalsz magadon, mindenképpen fordulj szakorvoshoz, járd ki a diagnózist, hogy csak a szükséges korlátozásokat kelljen beépítened az étrendedbe. A fenti állapotokhoz kapcsolódó tünetek mögött más betegségek is állhatnak, ezért nem érdemes öndiagnózisba fogni és szakember segítsége nélkül megalapozatlan diétába kezdeni.

Fontos továbbá, hogy az egészségünk megőrzés érdekében törekedjünk a változatos táplálkozásra. Ha kíváncsiak vagyunk, nyugodtan próbáljunk ki laktóz- vagy éppen gluténmentes ételeket, bátran ismerjünk meg új ízeket, ételeket, de ha nincs pozitív diagnózisunk az adott betegségről, ne a mentes étrendtől várjuk, hogy egészségesebbek vagy akár soványabbak, fittebbek leszünk. A pénztárcánk viszont garantáltan megérzi majd új étrendünket.

Olvasd el korábbi cikkeinket!:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek