"Mentes" étkezés - tényleg ez lenne az egészségünk kulcsa?

Egyre többen állítják össze étrendjüket ilyen-olyan "mentes" paraméterek alapján. Vajon valóban szükségünk van-e erre egészségünk megőrzése érdekében?

Napjainkra már a legkisebb boltban, közértben is könnyűszerrel beszerezhetünk olyan speciális termékeket, amelyek pár évvel korábban még komoly utánajárást igényeltek. Gondolok itt most azokra a laktóz- vagy éppen gluténmentes élelmiszerekre, amelyek segítségükre lehetnek a különböző intoleranciákkal élőknek. A kínálat bővülésével viszont egyre több ember fogyasztja ezeket a „mentes” termékeket abban a tudatban, hogy ezzel is hozzátesznek valamit az egészségük megóvásához. Vajon igazuk van?

A laktózérzékenységről

A laktózérzékenység (laktózintolerancia, tejcukor-érzékenység) a tejben, tejtermékekben megtalálható laktóz, azaz a tejcukor lebontásának a képtelensége, mert hiányzik vagy kevés a szervezetben található laktáz enzim. Arról nincsenek pontos adatok, hogy a lakosság hány százalékánál jelentkezik ez a probléma (talán a 30% a leggyakrabban olvasható szám), illetve, hogy milyen mértékben nő a laktózérzékenyek száma, az azonban biztos, hogy a laktózmentes termékek iránti kereslet gyorsabb ütemben nő. Azaz sokan fogyasztanak úgy laktózmentes terméket, hogy a szervezetükben van elegendő laktáz enzim a laktózt tartalmazó tej, tejtermékek megemésztéséhez. A laktózmentes tej annyiban különbözik a „normál” változattól, hogy már lebontott formában tartalmazza a tejcukrot, azonban ugyanannyi energiát (fehérjét, zsírt, szénhidrátot) tartalmaz. Tehát ezzel gyakorlatilag semmilyen pluszhoz nem juttatjuk szervezetünket, se pro, se kontra.Sokan növényi italokat fogyasztanak a „mentesség” biztosítása érdekében, ebben az esetben viszont meg kell jegyezni, hogy alacsonyabb fehérje-, illetve alacsonyabb kalciumtartalommal is számolnunk kell, a magasabb vételárért cserébe.

Mire jó a gluténmentes?

A gluténérzékenység (korábbi, kevésbé pontos nevén lisztérzékenység) esetén a szervezetbe jutó glutén (amit a búza, árpa, rozs, zabtartalamú élelmiszerek, illetve az ezekkel szennyezett élelmiszerek tartalmaznak) visszavonhatatlanul károsítja a bélbolyhokat, nagyon komoly felszívódási zavarokat okozva. Ennek az autoimmun eredetű betegségnek jelenlegi egyetlen kezelési módja a glutén teljes kiiktatása az étrendből, ez pedig glutént nem tartalmazó, gluténmentes gabonák, álgabonák segítségével működhet. A magyar lakosság 1-2%-a szenved glutén szenzitív enteropátiában, sokan viszont nem is tudnak róla. Azonban, mint ismeretes, ennél többen tartanak gluténmentes étrendet panaszok nélkül vagy akár negatív diagnózis ellenére is.

Hogy helyesen teszik-e? Tudományos alapokon nyugvó válaszom dietetikusként az, hogy: nem. Bár próbálták már több betegséggel összefüggésbe hozni a gluténfogyasztást, akár más, autoimmun betegségek, pl. Hashimoto-thyreoiditis vagy sclerosis multiplex esetén is, arra azonban nincs bizonyíték, hogy a gluténmentes étrend hosszú távon enyhítené a panaszokat, esetleg javítana a beteg állapotán. Ne felejtsük tehát, azért mert bizonyos autoimmun betegségek gyakran együtt járnak, az egyik megjelenése nem következik a másikból, így nem szükséges autoimmun pajzsmirigybetegség esetén automatikusan gluténmentes étrendre váltani.

Szülhet-e problémát az indokolatlan gluténmentes étrend? Valószínűleg nem, de tény, hogy a gluténmentes gabonák B-vitamintartalma alacsonyabb, és ismét meg kell említenem a magasabb árát a termékeknek.

Ha a laktózérzékenységhez, cöliákiához kapcsolódó tüneteket tapasztalsz magadon, mindenképpen fordulj szakorvoshoz, járd ki a diagnózist, hogy csak a szükséges korlátozásokat kelljen beépítened az étrendedbe. A fenti állapotokhoz kapcsolódó tünetek mögött más betegségek is állhatnak, ezért nem érdemes öndiagnózisba fogni és szakember segítsége nélkül megalapozatlan diétába kezdeni.

Fontos továbbá, hogy az egészségünk megőrzés érdekében törekedjünk a változatos táplálkozásra. Ha kíváncsiak vagyunk, nyugodtan próbáljunk ki laktóz- vagy éppen gluténmentes ételeket, bátran ismerjünk meg új ízeket, ételeket, de ha nincs pozitív diagnózisunk az adott betegségről, ne a mentes étrendtől várjuk, hogy egészségesebbek vagy akár soványabbak, fittebbek leszünk. A pénztárcánk viszont garantáltan megérzi majd új étrendünket.

Olvasd el korábbi cikkeinket!:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Íme a nyár 5 klasszikus fogása cseppet sem klasszikusan készítve:...

Egy évszakot nemcsak az időjárása teszi jellegzetessé, hanem azok a klasszikus fogások is, amelyet e kijelölt három hónap alatt fogyasztunk. Szerencsére a nyár csak úgy dúskál a legzamatosabb alapanyagokban és a belőlük főzött, isteni receptúrákban is, amelyeket szeretünk újra és újra megfőzni. Készítsük el őket idén is, sőt, ha kedvünk tartja csavarjunk is egyet rajtuk.

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...