Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mennyire káros visszatartani a pisilést?

Néha előfordul, hogy semmilyen lehetőségünk nincs kijutni a mosdóba. Ez sok esetben semmilyen gondot nem okoz, de ha túlzásba visszük, károsíthatjuk vele az egészségünket. 

Egy egészséges felnőtt ember hólyagja akár két pohár, azaz ~ 470 milliliter folyadékot is meg tud tartani. A gyerekeknek, mivel kisebb a hólyagjuk, sokkal gyakrabban kell a bilire menniük: két éves kor alatt maximum 120 milliliter folyadék tárolását bírják, ami hatéves korra 210 milliliterre növekszik.

Akkor, amikor azt érezzük, hogy mosdóba kell menni, az nem azt jelenti, hogy már tele van az ember hólyagja. Ilyenkor általában még csak félig van, de az agy már jelez, hogy maradjon elég időnk megfelelő helyet találni a szükségünk elvégzésére. Mondjuk úgy, hogy a húgyhólyag okos szerv, az idegei időben jeleznek, hogy ne kerüljünk kellemetlen vagy éppen veszélyes helyzetbe.

Vizelettartási kapacitás

Nem minden embernek azonos azonban a vizelettartási kapacitása: ezt befolyásolja az életkor, az egészségi állapot és még a napszak is. Éjszaka például meglehetősen nyugodtak a hólyag idegei, hiszen különben néhány óránként fel kéne kelnünk, hogy kimenjünk a mosdóba, így nem tudnánk soha végigaludni egy éjszakát.

A vizelet visszatartása nem okoz gondot, ha időnként történik, ha viszont gyakran csináljuk, azzal kitágíthatjuk a húgyhólyagot. Ez azonban nem feltétlenül hasznos testgyakorlat: ha évekig gyakoroljuk a vizelet-visszatartást, az ahhoz vezethet, hogy vizelettartási nehézségeink lesznek a folyamatos nyomástól, melyet a húgyvezetékhez tartozó izmokra helyezünk.

Emellett az is előfordulhat, hogy a baktériumok felszaporodnak a vizeletben, ha elegendő idejük van erre: ez, ha sokszor előfordul, húgyúti fertőzésekhez vezethet. Ha elegendő vizet iszunk, akkor ezeket a baktériumokat a sok pisiléssel úgymond kiöblítjük. Extrém esetben, eleve gyenge egészségi állapot mellett olyan is előfordulhat, hogy az ember húgyhólyagja egész egyszerűen kipukkad: így járt például Tycho Brache dán koraújkori csillagász is: egy rendezvény alkalmával visszatartotta  a vizeletét, majd hazaérve már nem tudott könnyíteni magán, és a felrobbanó szerv okozta a halálát.

Ezeket olvastad már? 

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!