Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mennyire egészséges Jennifer Aniston diétája? Miből áll, és tartható-e hosszú távon?

Tény, Jennifer Aniston így, az ötvenen túl is bomba formában van. Sportol, megválogatja, hogy mit eszik, de vajon mennyire egészséges a diétája hosszú távon? Utánajártunk!

A lúgosító étrendet még a mai napig is sok híresség úgy tartja számon, mint a táplálkozás egyik legegészségesebb módját, és egyben a betegségek megelőzési módszerét. De tudd, hogy ezek alátámasztására semmilyen tudományos bizonyíték nem létezik, a lúgosító étrend atyját pedig 3 éve letartóztatták.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jennifer Aniston (@jenniferaniston) által megosztott bejegyzés,

Sztárok és a lúgosító étrend

Samantha Cassetty, táplálkozási szakértő szerint hiába vált népszerűvé a lúgosító étrend olyan hírességek körében, mint Jennifer Aniston és Gwyneth Paltrow, távolról sem egészséges. Elmondása szerint valóban vannak olyan ételek, amik lúgosító hatással vannak például a vizeletünkre, de az elfogyasztott ételeknek nincs hatásuk a vér pH-szintjére. A lúgosító étrend veszélye abban rejlik, hogy csak bizonyos élelmiszercsoportokat enged meg, aminek következtében a szervezeted nem jut hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, ez pedig komoly hiánybetegségekhez is vezethet.

A sztárok – elmondásuk alapján – fogyásra, energiaszintjük emelésére és betegségek megelőzésére használják, ami jól hangzik, de a szakértő szerint, ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, kezdjünk el gyanakodni, főleg, ha az egészségünk a tét! Ráadásul arra sincs semmilyen bizonyíték, hogy a lúgos ételek egészségesebbek lennének, mint a savasak.

A lúgos étrend áltudomány

A lúgosító étrend mögött az az elképzelés áll, hogy az általunk fogyasztott ételek megváltoztathatják a vér pH-ját, és ez által jót tehetnek az egészségünknek is. Ennek érdekében pedig elméletileg csak annyit kellene tennünk, hogy elkerüljük azokat az ételeket, amiket a diéta savas kategóriába sorol, korlátozzuk a „semleges” ételeket, és a lúgosabbakat választjuk. Az étrend az élelmiszereket a pH-juk szerint az alábbiak szerint osztályozza:

Savas: hús, hal, tejtermék, tojás, gabonafélék, alkohol

Semleges: természetes zsírok, keményítők, cukrok

Lúgos: gyümölcsök, diófélék, hüvelyesek, zöldségek

Az igaz, hogy az ételek befolyásolhatják a vizelet pH-ját, de ez távolról sem ugyanaz, mint a vér pH-jának megváltoztatása. Sőt, a diéta hívei azt is mondják, hogy a savas ételek nagyban hozzájárulnak a különböző betegségek, például a csontritkulás kialakulásához – ezen állításról már bebizonyították, hogy nem állja meg a helyét.

A lúgos étrend veszélyes kijelentéseket tesz a rákkal kapcsolatban is

Az őrület még 2013-ban indult el, amikor Victoria Beckham tweetelt egy lúgos étrendre alapozó szakácskönyvről, majd őt követte Kate Hudson, Gwyneth Paltrow és Tom Brady is.

A lúgosító étrend alapítója, Robert Young – aki azóta eltűnt a süllyesztőben - tévesen állította, hogy az étrend segít a rák kezelésében. De néhány éve, amikor az emberek még vakon bíztak Youngban, egyes rákos betegek a lúgosító étrendbe vetették a hitüket – miközben a kezeléseiket abbahagyták. Természetesen, nem segített rajtuk a „kezelés”, sőt: a szigorú lúgosító étrend izomvesztést és hátfájást okozott. Később Youngot bepereltek, mivel nem volt engedélye az orvoslásra, és le is tartóztatták.

Az Amerikai Rákkutató Intézet határozottan cáfolja azt az állítást, miszerint a savas ételek csökkentik a szervezet pH-ját és a rák kialakulásának a kockázatát.


Egyetlen betegségen, a vesekövön viszont valóban segíthet a lúgos étrend. A kutatók számos tanulmányt készítettek már az élelmiszerek pH-szintjéről és a vesékre gyakorolt ​​hatásaikról:

felfedezték, hogy több lúgos étel fogyasztása segíthet megakadályozni a vesekövet.

A lúgos étrend táplálkozási hiányosságokhoz vezethet

Bármikor, amikor komplett ételcsoportokat hagyunk ki az étrendünkből, alaposan fel kell készülnünk, amihez kérd szakember, azaz dietetikus tanácsát, és ne az internetről, fórumokról tájékozódj! 

Ha az egészséges táplálkozás a célod, akkor válassz inkább a tudomány által is alátámasztott étrendek közül, mint amilyen a veganizmus vagy a vegetarianizmus is.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: Instagram

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!