Megszereted e remeket – kekszek ideje

Csupa jó élmény fűződik a ropogós, otthon sült kekszfalatokhoz: a fűszerek felszabaduló aromája beteríti a lakást, mi pedig ölünkben a végeredménnyel, hátradőlünk a fotelben.

A cookie – más néven aprósüti – rengeteg változatát ismerjük, Amerikában szinte nemzeti ételnek számítanak ezek a kekszek. Nem véletlenül. Ha már édességre fanyalodunk vagy jó lenne, ha a gyerek végre nem csokival szeretné enyhíteni cukor iránti lelkesedését, süssünk egy nagyobb adag kekszet házilag. Egyrészt gazdaságos, mert akár egy hétre valót is előre legyárthatunk, másrészt tudjuk, mi van a sütiben, amit a gyerek uzsonnástáskájába csomagolunk. Jöhetnek az egészségesebb, teljes kiőrlésű lisztek, de dönthetünk fele-fele arány mellett is (egy rész fehérliszt, egy rész teljes kiőrlésű), az viszont fontos, hogy vajjal tegyük omlóssá a kis sütiket.

{ GALÉRIA = title:Kekszek%20mindenkor!, 0,1,2,3,4,5 }

Fűszerek nélkül elképzelhetetlen a cookie: ánizs, szegfűszeg, gyömbér, fahéj, de kandírozott gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, jó minőségű csokoládéval is kipróbálhatunk egy-egy adagot, jöhetnek a mindenféle magok (tökmag, mandula) és a visszafogott energiatartalom érdekében az alternatív édesítőszerek, például sztívia vagy nyírfacukor (véletlenül sem az aszpartámra és társaira gondolunk). Ha még egyet csavarnánk a történeten, a rosttartalmat különféle gabonapelyhekkel, őrleményekkel lazíthatjuk a kekszek tésztájában.

Omlós citromos keksz recept

Csokis kekszrecepteket itt találsz! >>

Nem kell tökéletességre törekedni! Vonjuk be a műveletekbe a kicsiket is, hadd éljék ki a kreativitásukat a tésztán és formázzunk közösen mindenféle figurákat – a konyhaművészet szeretetét nem árt korán tudatosítani bennük. Mielőtt azonban a formázási fázishoz érkeznénk, szerencsés, ha szűk 45-60 percet pihentetjük a tésztánkat a hűtőben.

Ne ijedjünk meg és ne bolygassuk a kerek (vagy éppen valamilyen fantázia szülte formájú) kekszeket közvetlenül a sütőből előbukkanva! Ha nem túl magas hőmérsékleten készre sütöttük őket, hagyjuk jó tíz percig pihenni a cookie-kat, bármennyire is nehéz megállni, hogy ne ropogtassunk el belőle azonnal egyet-kettőt. Előfordulhat ugyanis, hogy forrón összetörik a sütemény és akkor oda minden fáradozás.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.