Omlós citromos keksz recept

1 adag
390
kcal
Omlós citromos keksz
Omlós citromos keksz
receptkönyvben hozzászólások (42)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha váratlan vendégek érkeznek, akkor mindig ezt a receptet kapom elő, hiszen általában van otthon hozzá minden. A citromot kedvünk szerint bármilyen más ízesítéssel variálhatjuk. Ebből az adagból körülbelül 16 darab kekszet fogunk kapni.

hozzávalók / 8 adag

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, karácsonyi receptek, szilveszter, újév, Valentin-nap
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

citromos korong, citromos tallér, édes keksz citromosan
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A puha vajat keverőtálba tesszük, és a kristálycukorral habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a citromlevet, a lereszelt héját, a vaníliát, a tojást, majd krémes masszát keverünk belőle.
  3. A lisztben elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd fokozatosan a masszához keverjük, és puha, formázható tésztát gyúrunk belőle.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  5. A tésztából dió nagyságú gömböket formázunk, ezt követően pedig porcukorban alaposan meghempergetjük őket.
  6. A porcukor bevonatos golyókat sütőpapírra tesszük, finoman megnyomjuk a tetejét, hogy kicsit laposabb legyen.
  7. A sütőben kb. 10-12 perc alatt elkészül. Fontos, hogy nem kell barnára sütni, mert akkor kiszárad a tészta, és kemény lesz. Ha már egy kis színt kapott és kemény a teteje, akkor vesszük ki.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 29 578
elküldve: 80
receptkönyben: 1 327
elkészítve: 109/135
Facebookon megjelent: -

szakács

ízHUSZÁR

Mióta szakács: 2013.03.04.
119 recept

Hozzászólások (42)

MacLeod78
MacLeod78v, 2014-11-16 19:35

szia! újra megsütöttem, megunhatatlan. Csak most dupla adagot, narancsos, citromos. Bevontam étcsokival. Jobban kiemeli az ízeket.

Sornyul
Sornyulh, 2014-11-03 22:27

Na visszaterheltük a családot és ez a süti az elsők között volt, amit gluténosan kipróbáltam. hihetetlen finom! frissen volt a legjobb, de még kb 3 naposan is rendesen etette magát :)

Sornyul
Sornyulv, 2014-04-13 22:22

Hátőő, asszem ez az a recept, aminél nagyon nem mindegy a liszt illetve az arányok. A múltkori sikerből kiindulva most dupla adagot csináltam, de másik fajta gm lisztből, csak vaj helyett fele-fele arányban sütőmargarinnal, naranccsal (plusz némi citromlével, hogy karakteresebb ízű legyen), és a múltkori van.cuk helyett most folyékony van.aromával. Mindettől baromi folyós-ragacsos lett az egész, formázhatatlan és kisütve olyannyira omlós, hogy ha hozzáértem, szétugrott az egész morzsáira (ízre persze nagyon fincsi volt így is). Tepsinként raktam bele újabb adag rizs- ill. kukoricalisztet, és a végére csak skerült elérni a megfelő állagot, megspékelve azzal, hogy csak akkor nyúltam a sütikhez, hogy tálra, dobozba rakjam, mikor kicsit megszikkadak, kihűltek a tepsin. Így végül egy nagy tálnyi korong is lett, nemcsak két tányér széttört illetve felmorzsálódott keksz.
Továbbra is ízlik. De ha egyszer végre visszaterheljük a kölket, kipróbálom gluténosan is. :)

Sornyul
Sornyulcs, 2014-03-20 01:51

múlt héten megsütöttem, sparos free from lisztből, iiiiszonyúúú finoooom! :)
asszem fogok még ilyet sütni.

garagulya
garagulyah, 2014-03-03 13:34

Nagyon finom, koszonom a receptet. Meg biztos sokszor fog keszulni :) Citromos valtozatot keszitettem, 170 gramm cukorral, kicsit edes, kovetkezonek keveseb cukor megy bele.

lulesz
luleszcs, 2014-02-06 15:18

Én tegnap készítettem el, nagyon finom lett és tényleg, mint a képen... :) 28 db lett belőle. Csak ajánlani tudom!

izzzyke
izzzykep, 2014-01-17 09:55

Rengeteg a pozitív hozzászólás a hűtő tele citrommal, azt hiszem én is megcsinálom, dupla adaggal indítva :)

izzzyke
izzzykep, 2014-01-17 11:24

Úristen, ez isteni finom lett :P nekem a dupla adagból 48db lett :)

Mártus71
Mártus71k, 2014-01-14 20:20

Karácsonykor próbálkoztam vele először, narancsos változatban. Akkor a cukor mennyiséget egy kicsit soknak találtam. Hétvégén ismét megcsináltam, kevesebb cukorral. Eredmény: a másfél adagot pillanatok alatt elfogyasztották a kedves vendégek, a maradék pár db elcsomagolásra került útravalóul, azonnali recept küldés :)
Egyszerű és nagyon finom ! Köszönöm

friman melinda
friman melindacs, 2014-01-09 12:11

Kedves ízHUSZÁR!

Az első találkozásom kekszeddel lányomnál történt. Ő készítette el és nagyon ízlett. Másnap elkészítettünk még egy adagot naranccsal. Az is kíváló lett. Én itthon már nem is tudom hányszor sütöttem meg :) Nagyon egyszerű és nagyon finom. Készítettem már kakaós változatot is. Forgattam az eredeti tésztát kakaóba, a kakaósat porcukorba és kókuszreszelékbe.
Köszönöm a receptet és várom (figyelem) a következőket is. :)
Üdvözlettel : Melinda-Melcsi

andyca0327
andyca0327h, 2014-01-06 16:23

Én is kedvet kaptam, úgyhogy nekiálltam! Jelenleg a hűtőben tartózkodik,mivel kicsit lágy lett a tésztája. Annyit módosítottam rajta,hogy én 1 egész citrom levét és rostját is beletettem (nagyon szeretjük a citromos dolgokat!) - és szerintem legközelebb naranccsal fogom sütni. Biztos vagyok benne,hogy a recept is és az elkészült süti is isteni finom lesz! (tegnap csináltam egy nagyon hasonlót ehhez, a kakaós pöffeteget, mennyei volt - és már el is fogyott, úgyhogy a család egybehangzó kérésére most ezt alkotom! :) köszönöm a a receptet!! :) üdv: Andi

ízHUSZÁR
ízHUSZÁRh, 2014-01-06 18:28

Kedves Andi!

Igen, valószínűleg a több citromlétől lett lágy a tészta, de bízom benne, hogyha visszadobtad a hűtőbe és kicsit megdermed a vaj, akkor nem lesz gond.

Jó étvágyat hozzá!

Üdvözlettel:
ízHUSZÁR

MacLeod78
MacLeod78v, 2014-01-05 18:40

üdv!

megsütöttem a kisfiammal, nagyon egyszerű, és nagyon finom. legközelebb én is dupla adaggal fogom készíteni, az egyik citromos a másik narancsos lesz. alapból kevesebb cukrot tettem a kommentek miatt, (170 g). legközelebb elég a 160 g is. :-)
Nagyon jó recept!!!!

Boribon
Boribonv, 2013-12-22 01:05

Kedves Izhuszar, pusztan szakmai erdeklodes: omlos kekszeknel mi a kulonbseg akozott, ha a vajat habosra kevered vagy elmorzsolod a liszttel? Vajas kekszeket csak ez utobbi modszerrel keszitettem (idaig), igy mas lesz az allaga?

ízHUSZÁR
ízHUSZÁRh, 2014-01-06 18:34

Kedves Boribon!

A habosra keverés segítségével több levegő jut a vajba, így megkönnyíti majd később a szódabikarbóna és a sütőpor dolgát. És ettől könnyebb lesz a tészta.

Üdvözlettel:
ízHUSZÁR

panna86
panna86szo, 2013-12-21 14:18

Hát ez valami zseniális!!! Pont olyan lett, mint a képen! Most készítettem el, nagy hiba volt nem dupla adaggal indítani! Köszönöm ezt az isteni receptet!!! :-)))

Szilviaa
Szilviaacs, 2013-11-21 17:33

Megsütöttem, dupla adagot. Nagyon finom lett, az első tepsit picit talán túl sütöttem, de csöppet sem ront az ízén, hogy egy kicsit roppanósabb.:) Köszönöm a receptet!

bumi
bumiv, 2013-11-10 15:06

Azt szeretném kérdezni, hogy citrom helyett lehetne -e narancsot-narancslét tenni bele ? köszi

ízHUSZÁR
ízHUSZÁRv, 2013-11-10 17:38

Kedves Bumi!

Természetesen! Ez pusztán egy alaprecept, én is készítettem már csokipasztillával, fagyasztva szárított málnával, de még levendulával is. Nyugodtan hagyd el a citromot és mehet bele a narancs!

Üdvözlettel:
ízHUSZÁR

szuszi
szuszip, 2013-10-18 06:49

Isteni ez a citromos...:-) Kicsit több citromot és citromlevet tettem bele...Könnyed, finom..Grat :-)

boszy84
boszy84cs, 2013-10-17 19:21

Hát ez a recept annyira, de annyira jó és ez a süti annyira, de annyira szuper, h. az valami hihetetlen. Egyből 3 adagot csináltam, ma 4 napja, de még mindig szuper omlós. Hatalmas kedvenc lett!!!
Sokszor lesz sütve. Köszi, h. feltetted. :)

Fábian Ibolya
Fábian Ibolyasze, 2013-10-02 21:43

Megcsináltam nagyon finom lett. Nekem is édes egy kicsit pedig csak 15 dkg nádcukorral csináltam. Liszttel is variáltam mert 2/3 teljes kiőrlésű volt. Legközelebb a mandulával és dióval fogom variálni!
Köszönöm a receptet!

junkgirl
junkgirlk, 2013-10-01 19:33

Ma este megsütöttem és nagyon finom lett. Alig várom, hogy holnap reggel a teámhoz eszegessem. És tényleg olyan lett, mint a fotón :) Köszönöm a receptet, biztos fogok még ilyet sütni.

Sornyul
Sornyulszo, 2013-09-28 23:37

ezt vajon gluténmentesen is meg tudom sütni? ha igen, inkább rizslisztet vagy kukoricalisztet használjak?

Gyöngyi Bt.
Gyöngyi Bt.p, 2013-09-27 19:54

Sokadszorra sütöm ezt a finom kekszet (természetesen dupla adagot :-) ) és már a receptet is elkérték tőlem! Nagyon köszönöm! :-))

detti-45
detti-45v, 2013-08-25 15:22

Nagyon finom, ízletes és tényleg omlós süti. Viszont szerintem 8 főre nagyon kicsi adag ez, én elsőre is dupla adagot készítettem, de így sem sok. Legközelebb kevesebb cukorral készítem!!! Köszönöm

Hoborc
Hoborccs, 2013-08-22 07:09

Én is elkészítettem. Finom, de legközelebb kevesebb cukrot teszek bele, nekünk túl édesnek tűnik. Plusz a felét naranccsal fogom elkészíteni. Nagyon jó kis süti!

mazsimano
mazsimanok, 2013-08-20 02:43

Most lett kész, nagyon finom. Kevertem a liszthez szeletelt mandulát, és vanília helyett mandula aromàt is...36db lett.;)
Köszönöm a receptet, el mentve

Pandapötty
Pandapöttyv, 2013-08-18 10:47

Most sülnek, pont olyan lett, mint a képen. Az illata nagyon jó. Az utolsó pár darabba kevertem szárított levendula virágot is. Időközben kisült,szuper jó lett. Köszönöm a receptet.

ízHUSZÁR
ízHUSZÁRv, 2013-08-18 12:27

Soha nem mértem még semmit késsel, így azt csak akkor használom, ha nagyon muszáj. Lásd: egy nyolcad teáskanál szódabikarbóna! :))

NoSalty.hu
NoSalty.huv, 2013-08-18 01:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.08.17. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Legfrissebb cikkek

Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség
Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség
A tagság által legjobbnak ítélt termelőt, kereskedőt, vendéglátót, szakírót és oktatót kedden Budapesten nevezték meg.
Mi az a sous vide?
Mi az a sous vide?
Mostanában egyre többet hallunk a sous vide-olásról. Mi ez, és miért jó? Most elmondjuk.
Készíts hógömböt ajándékba!
Készíts hógömböt ajándékba!
A hógömbök igazi karácsonyi kedvességek, amelyek pillanatok alatt a gyerekkorba repítenek mindannyiunkat. Idén ajándékozzunk szeretteinknek egy csepp időutazást!  
390