Megoldás a tökéletes rántott sajthoz

Neked is mindig megszökik a sajt a bundából sütés közben? Mától nem fog! Összeszedtük a trükköket, a segítségünkkel tökéletes rántott sajt kerülhet az asztalra.

10 tipp a tökéletes rántott sajthoz:

  1. Kezdjük az elején, a sajtválasztásnál: először mindenképpen keményebb fajtát vásároljunk – a lágyabb sajtok nem alkalmasak erre a célra –, ha ez már profin megy, később lehet próbálkozni a camembert sajttal is.
  2. A sajtszeletek ideális vastagsága 5-7 mm.
  3. Lisztbe forgatás előtt mártsuk egy pillanatra tejbe vagy vízbe a sajtokat, hogy jobban tapadjon rájuk a liszt.
  4. Sokan a dupla panírozásra esküsznek: vannak akik lisz-tojás-liszt-tojás-zsemlemorzsa sorrendben bundázzák a sajtot, mások a liszt-tojás-prézli-tojás-prézli panírozásban bíznak. Lehet választani, vagy kipróbálni mindkettőt.
  5. Akár egy vagy két réteg bunda kerül a sajtra, a lényeg, hogy tökéletesen fedve legyen.
  1. A mélyhűtős módszert is bevethetjük: bundázás előtt dugjuk fagyasztóba a sajtszeleteket, hogy jól lehűljenek, majd gyors panírozást követően azonnal süssük. Itt is választhatunk: akadnak, akik a bundázást követően mélyhűtik a sajtot.
  2. Fontos az olajhőmérséklet.Forró olajban, gyorsan süssük a rántott sajtot, ha szép aranyszínű a panír, kész is. (Ha túlsütjük, a bunda megég, a sajt pedig kifolyik, és a nem kellően meleg olaj is sajtszökéshez vezet.)
  3. Sütés közben ügyeljünk arra, hogy a sajtok ne érjenek egymáshoz, mert megsérülhet a bunda, és kifolyik a belsejük. Inkább süssük több adagban, de ne zsúfoljunk egyszerre túl sokat a serpenyőbe.
  4. A sajtokat megszúrni (vagyis villával forgatni) tilos, lapát vagy csipesz segítségével, alányúlva forgassuk.
  5. Akadnak olyanok is, akik nem fordítják meg a sajtot sütés közben, jó bő olajba teszik, és locsolgatják a tetejét.

Még több rántott sajt recept itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Házias, mégis gyors fogások főnek...

A házias ételekről legtöbbször azt gondolhatjuk, hogy azért olyan finomak és komfortosak, mert hosszú időbe telik türelmes-figyelmes elkészítésük. És míg sok esetben ez tényleg igaz, mi most a héten csak az ellenpéldákra fogunk fókuszálni: gyors és házias lesz a konyhai mottónk!