Ezt a hibát soha ne kövesd el, amikor mazsolával sütsz

A mazsola egy megosztó alapanyag: általában valaki vagy imádja, vagy egyenesen utálja. Egy viszont biztos: ha sütünk vele, egy lépést semmiképp sem szabad kihagynunk.

A mazsola ideális alapanyag, ha szeretnénk édes, karakteres ízt adni a kedvenc süteményeinknek, kenyereinknek vagy kekszeinknek. Akár fahéjas csigát készítünk, akár tartalmas gyümölcskenyérbe keverjük, a mazsola kis ízbombaként emeli a sütink színvonalát. Mégis: van egy gyakori hiba, amit sok otthoni cukrász elkövet, és ez könnyen tönkreteheti az egész receptet. Hihetetlenül egyszerű lépés, amit ha kihagyunk, könnyen kudarc lehet a vége. Ez pedig az áztatás.

Mazsola
Ezt a hibát soha ne kövesd el, amikor mazsolával sütsz

A kritikus hiba: ha nem áztatjuk be a mazsolát

Az egyik legnagyobb baki, amit elkövethetünk, az, ha nem áztatjuk be a mazsolát használat előtt. Elsőre talán felesleges lépésnek tűnhet, de valójában ez az apró trükk hatalmas különbséget jelenthet a süteményünk textúrájában és a végeredményben is.

A mazsola szárított gyümölcs, tehát az aszalási folyamat során elveszítette nedvességtartalmának nagy részét.

Ha így, szárazon adjuk hozzá a tésztához, akkor a környező masszából próbál majd nedvességet elszívni. Ennek eredménye egy kiszáradt, foltokban száraz sütemény lehet.

A mazsola beáztatása tehát nem pusztán arról szól, hogy „felpuhítjuk” őket – ez egy kulcsfontosságú technika ahhoz, hogy a végeredmény szaftos, kellemes állagú sütemény legyen.

Amikor vízbe, gyümölcslébe vagy akár alkoholba – a rum például népszerű választás – áztatjuk őket, a mazsolák visszanyerik a nedvességtartalmukat, legalábbis egy részét biztosan.

Mazsolás csigák sütése
A kritikus hiba: ha nem áztatjuk be a mazsolát sütés előtt

Így sütés közben nem veszik el a tésztából a folyadékot, és nem szárítják ki azt. Ráadásul az áztatott mazsola puhább, könnyebben elkeverhető a tésztában, és nem alkot kemény, rágós darabokat. Ez egy végtelenül egyszerű lépés, de garantálja, hogy a végeredmény tökéletes állagú legyen, puha, szaftos mazsolákkal, amelyek tökéletesen illeszkednek a tésztához.

Nem csak az állaggal lesz baj

Ha kihagyjuk a mazsola áztatását, több problémát is kockáztatunk, nem csak a száraz állagot. Nem árt még tudni, hogy a száraz mazsolák hajlamosak leülni a sütemény aljára, így az édességük nem oszlik el egyenletesen. Ez azt jelenti, hogy az egész süti felborul ízben és szerkezetben.

Ami még rosszabb: a mazsolák kiszáradhatnak vagy gumiszerűvé válhatnak – így teljesen tönkreteszik az élményt.

És még nem is beszéltünk arról, milyen kellemetlen tud lenni az odaégett, kesernyés mazsola íze. A száraz mazsolák könnyen megperzselődnek, és olyan keserű ízt adnak a sütinek, ami az egészet elronthatja.

A legnagyobb veszteség mégis az íz

Áztatás nélkül a mazsolák nem tudják egyenletesen kiadni természetes édességüket a tésztában, így a süti íze laposnak, kevésbé intenzívnek tűnhet.

Hogyan áztassuk be a mazsolát, mint a profik?

A mazsola beáztatása egyszerű, de van egy kis fortély, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle. Először is, tegyük a mazsolát egy kisebb tálba.

Öntsünk rá annyi vizet – vagy gyümölcslevet, bort, rumot, ami épp illik a recepthez –, amennyi ellepi. Hagyjuk ázni legalább 15-20 percig. Ha intenzívebb ízt szeretnénk, akár egy óráig is benne hagyhatjuk.

Ezután öntsük le róla a felesleges folyadékot, és csak ezután adjuk a tésztához. Ha forró folyadékot vagy alkoholt használtunk, ügyeljünk arra, hogy szobahőmérsékletűre hűljenek, mielőtt belekerülnek a tésztába!

Ha különlegesebb ízélményre vágyunk, próbáljuk ki a narancslében vagy a fekete teában való áztatást. Egy kis rum vagy brandy is különleges csavart adhat a süteménynek, kenyérnek vagy keksznek.

Forrásunk volt.


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...