9 mosogatási mítosz, amivel itt az ideje, hogy leszámoljunk

Mosogatás – egy olyan tevékenység, amit mindenki szívesen kihagyna, mégsem lehet elkerülni. Kézzel vagy géppel, de mindenki rendszeresen űzi, miközben sok téves információ kering róla. Itt az idő, hogy leszámoljunk néhánnyal!

9 olyan mosogatási mítoszt hoztunk, amelyekkel csak az idődet vesztegeted, vagy épp több munkát csinálsz vele magadnak, ezért jobb, ha nem dőlsz be nekik!

Első tévhit: el kell öblítened az edényeket, mielőtt beteszed a mosogatógépbe

Valóban, a nagyobb ételmaradékokat, szennyeződéseket el kell távolítani a tányérokról, edényekről, de ha túlságosan tisztán teszed be őket a gépbe, pont az ellentétes hatást éred el. A mosogatógép tabletták és folyadékok ugyanis épp az ételmaradékkal lépnek reakcióba, azokba 'kapaszkodnak' a tisztítás során. Emellett a géped érzékeli, hogy mennyire tiszták az edények, és ha túlságosan is mentesek a szennyeződésektől, akkor kevésbé erőteljes programon működhet, mint ahogy azt te esetleg várnád.

Második tévhit: minél több szappan/mosogatógép-folyadék, annál tisztább!

A több szappantól/tisztítószertől nem lesznek tisztábbak az edényeid, sőt, nyomot hagyhatnak, amit aztán törölgethetsz. Úgyhogy akár mosógépben, akár kézzel mosogatsz, figyelj, hogy nem kell túlzásba esni!

Harmadik tévhit: nem kell tisztítanod a mosogatógépedet

A koszos mosogatógép koszos edényekhez vezet, ezért bizony azt is ki kell pucolni néhány havonta. A felső részre pedig tegyél egy tál ecetet, ami segít a kemény víz ellen. És ugyanez a helyzet a mosógéppel – igen, a tisztítást végző gépeknek is szükséges van a tisztításra időről-időre.

Negyedik tévhit: nem használhatsz szappant az öntöttvas edényed tisztításánál

Az öntöttvas edények tulajdonosai két táborra szakadnak: az egyik csoportba azok tartoznak, akik már attól a gondolattól is frászt kapnak, hogy szappan éri az öntöttvas edényüket, a másik csoportba pedig értelemszerűen azok, akik nem csinálnak ebből problémát. A helyzet az, hogy belefér olykor-olykor beszappanozni az öntöttvasedényt, és az extra aroma sem fog róla eltűnni, miközben legalább kicsit könnyebb volt a mosogatás.

Ötödik tévhit: a mosogatógép reeeengeteg vizet használ

A kézi mosogatással átlagosan 75 liter vizet fogyasztasz, míg gépivel ennek csupán a felét. Nyilván ezek a számok változhatnak attól függően, hogy ki hogyan mosogat vagy épp milyen mosogatógépet használ, de arányaiban ez a helyzet: a kézi mosogatás vízfelhasználási szempontból alulmarad a géppel szemben. Bár imádjuk a DIY-t, ebben az esetben azt javasoljuk, hogy nyugodtan bízd a feladatot a gépre!

Hatodik tévhit: csak edények mehetnek a mosogatógépbe

A mosogatógép nagyon sok mindent elbír! A hűtő polcait bedobhatod egy mosásra, a szilikon eszközeidet, a gyerekek játékait egy mosózsákban, ami épp tisztításra szorul, és legalább neked nem kell szöszmötölnöd velük. Milyen 19 dolog tisztítására használhatod még? Itt összeszedtük.

Hetedik tévhit: a lehető legforróbb vízzel kell mosogatnod

Bár a meleg víz sokat segít abban, hogy tisztábbak legyenek, lejöjjenek a rátapadt ételdarabkák az edényről, van, hogy pont az alacsonyabb hőmérséklet segít. Ha az edényeiden tejtermék- vagy keményítőmaradék – például krumpli – van, akkor vedd lejjebb a víz hőmérsékletét: a ragacsos ételek csak gumis állagúak lesznek a meleg víztől, és még nehezebb lesz eltávolítani őket.

Nyolcadik tévhit: nincs jó módja a mosogatógép megtöltésének

Mindenkinek megvan a maga rendszere arra, hogyan pakol be a mosogatógépbe, de bizony vannak olyan általános érvényű szabályok, amelyeket érdemes betartani.

Kilencedik tévhit: ha koszosak maradnak az edények a mosogatógép után, új gépet kell beszerezned

Sajnos az a rossz hírünk van, hogy ha koszosak maradnak az edényeid, akkor nagy valószínűséggel nem a gépet kell hibáztatnod, hanem te ronthattál el valamit. Lehet, hogy kemény a víz nálad, ami nyomokat hagy az üvegeken. Lehet, hogy a pakolással – ezért is fontos erre figyelni! - eltakartad a karokat, és emiatt nem lesz tökéletes a végeredmény. A lényeg: ne rohanj azonnal új mosogatógépet rendelni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: LYS Candles

A LYS Candles kézzel öntött prémium gyertyái természetes illóolajokkal készülnek szója-, repce- és kókuszviasz felhasználásával, de egyedi porcelánokra is lecsaphatsz a kínálatból.

Nosalty

#HÁZICSEMEGE: Mamka lekvár

Egy üveg lekvár a napsugarak, a föld, a növények ízét és zamatát zárja magába, és önmagában is isteni, de a süteményeket is egy új szintre emeli. A Mamka házi és adalékanyagmentes lekvárokat, szörpöket, eceteket és más finomságokat készít, amikkel tökéletes lehet az ünnepi menü.

Szász Nóri

Forrásunk volt: thekitchn.com

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.