Így harcoljunk a foltok ellen!

Nap mint nap meggyűlik a bajunk a foltokkal és szennyeződésekkel a konyharuhákon, a terítőn, a textilszalvétákon vagy a kötényeken.

Természetesen mindenkinek van ezekre egy-egy saját fejlesztésű vagy a nagymamától tanult házi praktikája, de van, hogy ezek sem válnak be minden esetben.

A foltos textilek végül szerepet kapnak a takarításban vagy cipőpucolásban, de végül így is úgy is a kukában végzik. Éppen ezért sokan inkább a papírtörlő mellett döntenek, mi azonban szeretjük a legminimálisabb módon szennyezni a környezetet.Összegyűjtöttünk néhány tippet a friss illetve a már régebben a konyharuhára került plecsnik ellen, hogy a lehető legtovább használhassuk őket.

Tudtad?

A foltot mindig ellenkező kémhatású szerrel kezeljünk, különben nagyobb lehet a kár, mint azelőtt!

Friss foltok

Zsír, olaj, bor, kávé, tea és narancslé? Minden háztartásban probléma ezek tisztítása a textíliákból. Ha azon nyomban nekiesünk az eltávolításuknak, sikerrel járhatunk.

Zsíros foltok ellen

  • Burgonyakeményítővel érdemes beszórni a foltot, pár órát rajtahagyni, kikefélni, majd bedobni a mosógépbe.
  • Öntsünk mosogatószert a foltra, alaposan dolgozzuk bele az anyagba, majd öblítsük át a textilt ecettel, végül mossuk 30-40 fokon. Ha szükséges, többször ismételjük meg!
  • Tegyünk a textil alá itatóspapírt! Öntsünk a foltra benzint vagy terpentint. (Ezt a fázist mindenképp nyitott ablaknál végezzük!) Szórjunk rá hintőport vagy keményítőt, dörzsöljük bele, hagyjuk megszáradni, szórjuk le róla a port, majd mehet is a gépbe.
  • Öntsünk a foltra sütőport, hagyjuk egy éjszakán át állni, majd mossuk ki.

Vízben oldódó foltok ellen

  • Közvetlenül mosás előtt áztassunk egy textilt vagy szivacsot hígítatlan ecetbe, és ezzel dörzsöljük át a foltot.
  • Nagyobb foltoknál célszerű magát a szennyezett szövetet 3 rész ecetbe és 1 rész víz oldatába áztatni egy éjszakára.
  • Makacs foltoknál a szennyezés bedörzsölése után célszerű a mosás előtt 1-2 pohár ecetet tenni a gépbe.
  • Vörösbor és szőlőlé ellen használhatunk - közvetlenül a foltra öntve - sót, sherryt, fehérbort vagy tiszta alkoholt. Mielőtt a mosógépbe tennénk, tegyünk a foltra pár csepp citromlevet is. Ha ezután sem tűnne el a makacs paca, próbálkozzunk glicerinnel.
  • Paradicsom- vagy spenótfoltok ellen legtöbbször elég a szappanos meleg víz, de a legjobb, ha mosás előtt nyers burgonyakarikával átdörzsöljük a foltokat.

Régi makacs foltok ellen

Először is mosás előtt lazítsuk fel a foltokat 3 evőkanál ecet, 2 evőkanál folyékony mosószer vagy mosogatószer, illetve 1 liter meleg víz keverékével. Dörzsöljük bele a foltba, itassuk szárazra, és csak ezután mossuk ki.

Ha nektek van már bevált tippetek, és trükkötök, írjátok meg nekünk és a legjobbakat, megjelentetjük praktika oldalunkon!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek