A kedvenc régi-új menzás fogásunk, mely maradékot mentett

Egy csúcsos káposzta, pár fonnyadozó cékla és egy kis főtt rizs – nálatok ebből mi készült volna? Nézzétek a mi megoldásunkat!

Még karácsonykor rendeltem káposztát, és csodák csodájára nem lett semmi baja a hűtőben. Ennél fiatalabbnak számított az a pár szem cirmos cékla – tudjátok, ami félbevágva fehér és pink színű körökből áll –, amelyeket egyszer már megmostam, hogy felhasználjam őket, de ez akkor sajnos nem történt meg, és már fonnyadoztak. Pucolás után viszont levetették punnyadt gúnyájukat, és új erőre kaptak. A rizsfőző edényben pedig egy-két napos főtt basmati várta, hogy talán még valaki ráfanyalodik. Nem tettük, így kidobásra volt ítélve. Ilyenkor mindig megillatozom, és ha tökéletes, akkor valamibe belekeverem, vagy kis vízzel rápárolok, hogy felfrissítsem.

Most az alábbi fogások készültek a három alapanyagból, akik idáig nem is tudták, milyen jó barátok:

Paradicsomos káposzta - kattints a képre a receptért!

Paradicsomos káposzta

Habár eredendően coleslaw vagy káposztasaláta készítéséhez vettem, most egy főzelék főszerepét osztottam rá. Nagyon régen vágytam paradicsomos káposztára.

Pont nagyszerű, édes paradicsompassata-t vettem, ez és egy nagy fej vöröshagyma lettek a mellékszereplők.

Minden alapanyag magában is elég édeskés volt, úgyhogy cukrot nem is kellett mellé dobni, de a receptbe beleírtam opcionálisan, hiszen még a suliból tudjuk, hogy ez egy édességszámba menő főétel.

Céklás vegán fasírt - receptért kattints a képre

Vegán céklás rizsgolyó

Főzelékhez fasírt jár! A reszelt pinky cékla megtévesztően hasonlít a darált húsra, a rizshez keverve pedig húsgolyóként összegömbölyíthető. Ha már zöldséges napnak nézünk elébe – gondoltam, akkor legyen full vegán fasírtunk. Tojáshelyettesítőként lenmaglisztet kapott, ízében némi sörélesztő pehely valamint a kínai ötfűszerkeverék segítette. Ezzel tökéletesen passzolt az édes káposztához.

Ezek után felmerül a kérdés: miért is nem vegán töltött káposzta került az asztalra? Érdemes lesz lepróbálni, jogos a felvetés, de ha megkóstoljátok ezt a paradicsomos káposztát, nem érdeklődtök tovább. A rizsgolyó kívül roppanós, belül illatos, omlós. Sokkal jobb, mint az olasz arancini, és nem olajban sütős, nem lesz tőle budi a konyhádban.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek