Főleg a málna, amelynek érkezik a szezonja, és vele együtt számtalan málnás desszert is.
De miért ilyen kiemelt szereplő a málna a cukrászatban?
Miért passzol bele olyan tökéletesen számos tortába és süteménybe? Erre a kérdésre keressük a választ. De hogy meg is kapjuk, szóljunk először néhány szót a csokoládéról, és az ő esetleges égben írt szerelméről. Vagyis szerelmeiről, hiszen lássuk be, ilyenből több is lehet, és ha azt mondanánk, a csokoládénak csak egy párja lehet a világon, nagy bajban lennénk mi is, és maga a cukrászat is. Ma már egy sor olyan párosítást ismerünk, amely néhány évvel ezelőtt egyáltalán nem volt benne a köztudatban. A chili, a menta, a só vagy épp a mogyoróvaj mind tökéletes és tiszta románcban képes összeforrni vele. A bogyós gyümölcsök, különösképpen a málna azonban – lehet mondani – külön kategóriát jelent a csoki számára.
Hiszen mi a csokoládé, ha nem a világ egyik legnagyszerűbb finomsága? És mi a málna (és többi bogyós rokona), ha nem az anyatermészet legédesebb kényeztetése? Együtt pedig, főleg a nagyon jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé és a friss málna az egyik legütősebb páros a cukrászatban.
Következzen egy kis málnatörténelem. Málnát már az őskorban is előszeretettel fogyasztottak, bogyós gyümölcse tipikusan a gyűjtögető életmód egyik alappillére lehetett. Magyarországon őshonos, és a Dunántúl egyes részein Boldogasszony csipkéjének is nevezik, sőt, akad olyan is, aki himpérnek hívja, a német Himbeere szó alapján. A málna májustól augusztusig virágzik, terméscsoportja 30-40 nap alatt érik be.Az ókorban gyógynövényként ismerték (leveléből egyébként ma is készítenek gyógyteát), a középkorban pedig a kolostorok nagy kedvence volt. Európában szinte mindenütt megtalálható, érdekes módon azonban Portugáliában nem. Izlandon és Skandinávia északi részein sem terem, ezeken a helyeken inkább a vörösáfonya a nagy sláger (amely különben szintén csodás kiegészítője a csokoládénak). Amerikában egy másik fajta, a fekete málna őshonos, de ez nem minden: ennek a sokoldalú gyümölcsnek mintegy 200 fajtája létezik a világon.
A málna elképesztően egészséges. Gazdag ellegsavban (bármi legyen is az), ami segít a rák megelőzésében. Fogyasztása nagyon jó hatással van a keringésre, de ami még ennél is jobb, hogy a termékenységet is segíti és növeli a szexuális étvágyat. Serkenti az immunrendszert, csökkenti a látás romlását, javítja a memóriát és késlelteti az öregedést.
Na de konkrétan mi történik, ha a málna belekerül egy desszertbe?
Röviden szólva csoda. A legnagyobb sláger a már említett étcsokoládé és a málna, de ez nem jelenti, hogy más nem fér meg mellettük. Ott van mindjárt a pisztácia, amely kimondottan jól áll neki, és máris megvan egy mennyei mousse torta három legfontosabb kelléke.
Ékes bizonyíték erre az Édes Város kínálatában található bergamottos, málnás, pisztáciás csokimousse torta, amely a szezon egyik legnépszerűbb finomsága. Persze nem szabad szűklátókörűnek lenni, és azt hinni, hogy a málna csak az étcsokival passzol. Szintén pisztáciával és tejcsokival a tökéletes táblás csokit alkotják. Jól szuperál az olyan extrább összetevőkkel is, mint például a bazsalikom, és imád vele összefogni a fehércsokoládé is.
Egyetlen hiba van, amelyet elkövethetünk a málnával kapcsolatban, ez pedig az, hogy nem eszünk belőle eleget, és mire erre rádöbbenünk, elmúlik a szezonja.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
SPENÓT: 10 dolog, amit biztos nem tudtál erről a szuper...
A spenót igazi tápanyag- és vitaminforrás. Te mindent tudsz erről a megosztó zöldségről? Teszteld magad!
Németh Orsi12 afro-amerikai séf és gasztroblogger, akit neked is érdemes követned
A világ történései a gasztronómiát sem hagyják hidegen, ezért összegyűjtöttünk tíz afro-amerikai séfet és bloggert, akit neked is érdemes követni az Instagramon.
Szász NóriA túlzott krumplifogyasztás nemcsak hizlal, más betegséget is okozhat
Ha sokszor választod köretként a krumplit, akkor érdemes figyelmesen elolvasnod az alábbi cikket.
Liptai LillaHogyan tovább? – 2. rész – Három éttermet kérdeztünk, hogyan...
Hogyan tovább? című videósorozatunk második, és egyben lezáró részében ismét három budapesti vendéglátóhelyre látogattunk el.
NosaltyCímlapkép: Édes Város
*A cikk az Édes Város együttműködésével jött létre.