George Floyd halála lehetett volna egy az afro-amerikai állampolgárok ellen irányuló rendőri brutalitás áldozatai közül, de ahelyett, hogy csendben eltusolhatták volna az ügyet, a tragédia sosem látott összefogáshoz és emberi jogi demonstrációkhoz vezetett.
A megrázó esemény azonban nem önmagában volt kiváltó oka az Egyesült Államokban most zajló eseményeknek, mindössze az olaj volt a már amúgy is frusztrált társadalomra. A 329 millió lakosú Egyesült Államokban a 13,4 százaléka fekete (18,3 százalék pedig hispániai vagy latin-amerikai), és bár a szegregáció kora lejárt, a rasszizmus továbbra is a mindennapok része. Donald Trump elnöksége alatt a helyzet tovább romlott, így George Floyd erőszakos halála katalizátora lett a lakosság fellázadásának. A Black Lives Matter mozgalom a rendőri brutalitás áldozataira hívja fel a figyelmet, de a szélsőséges esetek mellett a feketék és minden kisebbség ellen irányuló előítéletek és atrocitások teljes skálájának felszámolását sürgeti.
A mozgalom a közösségi médián keresztül az egész világon elterjedt, és a #BlackOutTuesday keretében kiposztolt fekete négyzetek mellett sok helyen, például Berlinben és több angol városban is tartottak demonstrációkat. Bristolban például ledöntötték és a tengerbe dobták a város szülötte, Edward Colston (1636-1721) parlamenti képviselő és rabszolga-kereskedő szobrát. A tanulság pedig egyértelmű: nem számít, a bolygó mely pontján élünk vagy milyen a bőrszínünk, mindannyian ugyanahhoz, az emberi fajhoz tartozunk.
Ahogy az élet szinte minden területén, a gasztronómiában is nehezebben jutnak érvényre a fekete szakemberek, ezért hoztunk tizenegy profilt és blogot a közösségi médiából, amit érdemes követned, ha tágítani szeretnéd a horizontod.
Kevin Curry
Egy Instagram név többet mond minden szónál: @fitmencook. Vagyis egészséges, de tápláló, és nem utolsó sorban nagyon guszta ételekre szakosodott Curry, akit érdemes bekövetned, ha motivációra lenne szükséged az egészséges főzéshez.
Dominek Tubbs
A Nagy Alma legjobb helyeit mutatja be a harlemi Dominek saját szemén, lencséjén és ízlelőbimbóin keresztül.
Kai Chase
Olyan hollywoodi hírességeknek főzött, mint Macy Gray, Mary J. Blige, Kevin Hart, de még a volt elnök, Barack Obama is kóstolta a főztjét.
Jerrelle Guy
Food stylist, fotós, receptfejlesztő, író – Jerrelle Guy sokoldalú gasztrocsillag, akinek Instagramja főként az édesszájúaknak ajánlott, de elképesztő tésztakölteményeket és tengeri moszatos cassarole-t is készít. A sütésről könyvet is írt Black Girls Baking címmel.
Breanna Daniel
Vegán receptek és inspirációk minden mennyiségben. Breanna színes, élettel teli táljai láttán még a legmegrögzöttebb húsimádó szájában is összefut a nyál.
Marisa Moore
Marisa dietetikus, így az általa megosztott ételek, receptek is ebben a tudatban készülnek. A sok egészséges étel közé azért egy-egy süti is befér természetesen, hiszen fő az egyensúly.
Aaron Hutcherson
'Profi evő' – ez áll a New York-i @TheHungryHutch bemutatkozójában, az evést azonban megelőzi a receptek kitalálása és elkészítése, a követői legnagyobb örömére.
Darius Williams
Kevesen főznek annyi örömmel, mint Darius, és a posztjait nézve mindenkire átragad ez a lelkesedés. Ösztönös könnyedséggel kezeli az alapanyagokat, és a receptjeit sem bonyolítja túl, miközben sok hasznos tippet is megoszt a nézőkkel.
Jenné Claiborne
Színek, ízek, vitaminok: a tökéletes vegán fogások egy édesanyától.
David Chaim Jacob Zilber
A gasztronómia tudomány, és ha fermentálásról van szó, David Zilber maga Einstein. A séf korábban a dán csúcsétterem, a Noma laboratóriumát vezette, amiről könyvet is írt, The Noma Guide to Fermentation címmel.
Peggy Exumé
Érdekel a táplálkozás és a mentális egészség kapcsolata? Akkor Peggy a neked való gasztroinfluencer, a szó legpozitívabb értelmében!
Tabitha Brown
A TikTokon lett híres sajátos stílusáról a vegán édesanya, Instagramon pedig még több receptet oszt meg az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételeket kedvelő foodie-knak.
Ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
8 vegán gasztroblog, amiket nem vegánoknak is érdemes követni
Bár elsőre nem tűnik könnyűnek vegán étrendre átállni, sok hazai és külföldi blog segít abban, hogy ízletes és tápláló ételeket készíts. Kedvenceinket gyűjtöttük össze nektek!
Szász Nóri"Egyáltalán nem szeretek panírozni és rántani" - Konyhanyelven Mautner Zsófival
Új interjúsorozatunkban alaposan kifaggatjuk gasztroközeli alanyainkat olyan kulisszatitkaikról, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven.
Hering AndrásMichelin-csillagtól a Bocuse d'Or-ig: Veres Istvánnal, a Babel séfjével beszélgettünk
Február 5-én a Babel séfje, Veres István nyerte meg a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny hazai fordulóját. Az európai döntőre való felkészülés közben kérdeztük.
Szász Nóri„Érzelmileg nagyon erősen kötődöm az ételekhez” - Milutinovits Panka beavatott...
Milutinovits Panka az egyik legismertebb food stylist itthon, aki számos szakácskönyvön dolgozott már, személyes blogja, a Hello Garlic pedig a Food52 oldalán is szerepelt.
Szász NóriCímlapkép via