A makrancos bab

Fejtett bab

Az ókorban élt Püthagorasz vegetáriánus volt, ám a zöldségek közül a hüvelyesek nem szerepeltek étrendjében. Ezek fogyasztását tanítványainak is megtiltotta. Sőt jelenlétében a babnak még a nevét sem volt szabad kiejteni. Több mint valószínű, hogy a filozófus-matematikus ételintoleranciában szenvedhetett, és dietetikai meggondolás vezérelte a hüvelyesektől való tartózkodását. Ételintolerancia alatt bizonyos élelmiszerek vagy azok egyes összetevői által kiváltott hatást értjük, amikor a szervezetünk nem tud egy ételt teljesen feldolgozni.

Csülkös bableves nálunk (Bableves 10.)

A hüvelyeseknek – bab, borsó, lencse – is van ilyen hatásuk. A növény ugyanis védekezésül bizonyos aminosavakat termel, melyek a szervezetünkbe kerülve, meggátolják a fehérjék, keményítők emésztését, beépülését. Ilyen betegség a latirizmus, amit a száraz borsó okozhat. A lábak, a hólyag, a bél bénulásához, agykárosodáshoz vezet. Európában a betegség már eltűnt, de Indiában még fellelhető. A hüvelyeseket épp ezért kell – a zsenge cukorborsó kivételével – kizárólag főzve fogyasztani. A babot nem is szoktuk nyersen enni, ám Angliában különösen az elmúlt években több mérgezést jegyeztek fel, ugyanis a nyers ételeket favorizálók körében divat lett nyers vagy félig főtt vörös babot a salátákba keverni. Egy másik megbetegedést, a favizmust, a lóbab okozza. Hirtelen rosszullét, láz, véres vizelet, lép- és májduzzanat a tünete. Főleg a maláriától veszélyeztetett országokban ismert, pedig ott is megtanulták az emberek, hogy miként méregtelenítsék a babot. Mégis, tudatosan vetik be a bennük lévő hatóanyagokat a malária ellen. Inkább a bab mellékhatásait választják, mintsem az életveszélyes maláriát.

Most akkor együnk vagy ne együnk babot? A bab és a többi hüvelyes bőven tartalmaz fehérjét, ballasztanyagokat, B-vitamint, nyomelemeket, káliumot, magnéziumot, vasat és cinket. Évezredek óta az alaptáplálékok közé tartozik.

Püthagorasz kedvét a hüvelyesek fogyasztásától talán a viharos szélmozgások is elvették, amiért a cukortartalom a felelős: vízzel vegyülve, fogyasztás után, a vastagbélben lévő baktériumokkal érintkezve képződnek ugyanis azok a gázok, melyek igen kellemetlenek lehetnek.Ezektől a hatásoktól könnyen megszabadulhatunk. Már az író, Alexander Dumas, a Konyhaművészet nagy szótára című művében, ezt írja a babról: „kössünk egybe egy kis csomag fahamut, és tegyük a főzővízbe, még jobb, ha szódabikarbonátot használunk, akkor a makrancos bab megadja magát”. A puffadást, szélmozgást csökkenti, ha beáztatjuk a babot, ezt a vizet leöntjük, és frisset használunk a főzéshez. A köszvényesek és vesebetegek a bab magas purintartalma miatt azonban legyenek óvatosak, mivel a purin megemeli a húgysavszintet. A gyulladásos bélbetegeknek úgyszintén ajánlatos tartózkodniuk a hüvelyesektől, ám mindenki más bátran fogyassza, különösen az őszi és téli hónapokban. -jm-

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...