Veszélyben a magyar fűszerpaprika: felháborító oka van

A mezőgazdaság minden ágazata megsínyli a globális felmelegedéssel járó jelenségeket, de a fűszerpaprika esetében még csak nem is ez jelenti a legnagyobb problémát.

A magyar fűszerpaprika a hungarikumok között kiemelkedő helyet foglal el. Most viszont nagy a baj, mert évről évre egyre kevesebbet termelnek a hazai piac. Ennek több oka is van.

Fűszerpaprika
Veszélyben a magyar fűszerpaprika: felháborító oka van
Wolfgang Kaehler

Hazánkban Kalocsa és Szeged környéke jelentik a legfőbb paprikatermő területet. A 20. században még volt olyan időszak, amikor 100 ezer tonnát termelt ez a két vidék összesen, de az ezredforduló környékére ez 25 ezerre esett vissza.

Ez a szám a 2020-21 közötti időszakban már csak 15 ezer tonna volt, az utóbbi években pedig éves szinten mindössze 5-8 ezer.

A tavalyi adatok szerint a fűszerpaprika ára folyamatosan emelkedik, de a hazai termelés csökken. 2024 szeptemberében 9120 forint volt a minőségi fűszerpaprika kilogrammonkénti ára. A termelés drágul, de a hazai termelők áremelésének korlátot szab a beömlő import.

Míg hektáronként 20-30 tonna termésre lenne szükség, hogy a termelés gazdaságos legyen, a terméshozam manapság inkább 8-9 tonna, ami a legtöbb nem intenzív termelőnek nem gazdaságos - írja az Agrárszektor.

Emellett a fogyasztási szokások is változnak, és míg 10-15 évvel ezelőtt 0,4 kilogramm fogyott éves szinten egy átlagmagyarnál, ez a mennyiség folyamatosan csökken. És hiába a csökkenő kereslet, a hazai piac nem tudja ellátni az itthoni piacot. Spanyolországból érkezik a legtöbb import paprika 1650 tonnával, ezt követi Kína 830 tonnával, míg Szlovéniából 330 tonna jön hozzánk évente.

Forrásunk volt.


Cikkek, amik kedvedre valók lehetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek