A legmenőbb párizsi bisztrófalat

A szendvicsről az angolszász konyha jut eszünkbe először, pedig a kifinomult párizsi konyhának is megvannak a maga durva darabjai!

A franciáknak megvan az az ügyes önmenedzselő képességük, hogy könnyednek adják el a saját konyhájukat. Pedig ha kicsit utána gondolunk, akkor a klasszikus francia konyha minden, csak nem könnyű. A különböző régiók konyhái néha annyi zsíros, nehéz ételt tudnak felvonultatni, amivel egy klasszikus vidéki lakodalom násznépét is rogyásig lehetne etetni, gondoljunk csak a cassouletra, vagy az elzászi konyha káposztás-csülkös fogásaira.

A croque madame receptjét itt találod

Oké, mondhatnánk, nem a francia, hanem a párizsi konyha a könnyed - ott nincs annyi vaj, mint Bretagne-ban, kevesebb a rántáshoz hasonlító roux az ételekben, és úgy általában elvannak egy adag salátával és egy pohár borral napközben. És akkor itt van a bisztrókonyha koronázatlan királynője, a Madame, a századfordulós, abszinttól mámoros, bohém, Montmartre-on kóborlós hangulatú Párizsban született, könnyednek és elegánsnak egyáltalán nem nevezhető Croque Madame, a sajtos-sonkás melegszendvics, amit nem elég, hogy besamelmártással bélelnek, de még tükörtojással is megkoronáznak.

A croque madame receptjéért ide kattints

Van a franciáknak még hasonló durva szendvicsük, szintén nagy kedvencem, írtam is róla - a welsh rabbit a sütőben sült, sajtszószos-sonkás szendvics alapvetően egy elég hasonló műfaj, bár ott a neve is utal arra, hogy ezt a darabot - szégyen vagy nem - az angol gasztróból nyúlták az északi franciák. A croque monsieur-nek és hites nejének, a croque madamenak nincs ilyen levezethető családfája, de élek a gyanúval, hogy az ötletet a brit szendvicsbirodalom adta a francia fővárosnak. A hímnemű és nőnemű változat között amúgy nincs nagy különbség, a croque monsieur csak sajtból, sonkából és besamelből áll, míg a croque madame egy szép, friss és forró tükörtojással is meg van koronázva.

A croque madame receptjéért ide kattints

A franciák nem egy nagy reggelizős népség, soha nem is voltak azok, a croissant és a kávé bőven elég nekik, így ezek a tartalmas szendvicsek sokkal inkább ebédként vagy késő éjszakai, diákok, költők, bohém művészek által is megfizethető vacsoraként kerültek be a köztudatba. Amúgy tökéletesen illeszkedik az angolszász országok kiadós brunchaihoz, nem véletlen, hogy második reneszánszát azóta éli, mióta ezekben az országokban odakerült az Benedik-tojás és az amerikai palacsinta mellé az étlapra. Egyébként eszem ágában sincs leszólni - egy sima sonkás-sajtos melegszendvicsnél pont annyi fényévvel jobb, mint nagymama vasárnapi húslevese a zacskós változatnál.

A croque madame receptjét itt keresd

Mindegy, hogy lusta, hétvégi reggelinek készítetek, el, vagy egy dolgos hétköznap után gyors vacsorának, az biztos, nem fogtok benne csalódni - meg az is, hogy újraírja a sonkás-sajtos melegszendvicsről alkotott eddigi véleményeteket!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 konyhai eszköz, melyet évente kell cserélned

A konyhai eszközöket nemcsak akkor kell cserélni, ha már ténylegesen elhasználódtak. Mivel rengeteg baktérium kerülhet rájuk, már az alapos tisztítás sem mindig segít rajtuk, ezért érdemes őket évente cserélni, mert az egészséged bánhatja. Mutatjuk, melyek ezek az eszközök!