A legmenőbb párizsi bisztrófalat

A szendvicsről az angolszász konyha jut eszünkbe először, pedig a kifinomult párizsi konyhának is megvannak a maga durva darabjai!

A franciáknak megvan az az ügyes önmenedzselő képességük, hogy könnyednek adják el a saját konyhájukat. Pedig ha kicsit utána gondolunk, akkor a klasszikus francia konyha minden, csak nem könnyű. A különböző régiók konyhái néha annyi zsíros, nehéz ételt tudnak felvonultatni, amivel egy klasszikus vidéki lakodalom násznépét is rogyásig lehetne etetni, gondoljunk csak a cassouletra, vagy az elzászi konyha káposztás-csülkös fogásaira.

A croque madame receptjét itt találod

Oké, mondhatnánk, nem a francia, hanem a párizsi konyha a könnyed - ott nincs annyi vaj, mint Bretagne-ban, kevesebb a rántáshoz hasonlító roux az ételekben, és úgy általában elvannak egy adag salátával és egy pohár borral napközben. És akkor itt van a bisztrókonyha koronázatlan királynője, a Madame, a századfordulós, abszinttól mámoros, bohém, Montmartre-on kóborlós hangulatú Párizsban született, könnyednek és elegánsnak egyáltalán nem nevezhető Croque Madame, a sajtos-sonkás melegszendvics, amit nem elég, hogy besamelmártással bélelnek, de még tükörtojással is megkoronáznak.

A croque madame receptjéért ide kattints

Van a franciáknak még hasonló durva szendvicsük, szintén nagy kedvencem, írtam is róla - a welsh rabbit a sütőben sült, sajtszószos-sonkás szendvics alapvetően egy elég hasonló műfaj, bár ott a neve is utal arra, hogy ezt a darabot - szégyen vagy nem - az angol gasztróból nyúlták az északi franciák. A croque monsieur-nek és hites nejének, a croque madamenak nincs ilyen levezethető családfája, de élek a gyanúval, hogy az ötletet a brit szendvicsbirodalom adta a francia fővárosnak. A hímnemű és nőnemű változat között amúgy nincs nagy különbség, a croque monsieur csak sajtból, sonkából és besamelből áll, míg a croque madame egy szép, friss és forró tükörtojással is meg van koronázva.

A croque madame receptjéért ide kattints

A franciák nem egy nagy reggelizős népség, soha nem is voltak azok, a croissant és a kávé bőven elég nekik, így ezek a tartalmas szendvicsek sokkal inkább ebédként vagy késő éjszakai, diákok, költők, bohém művészek által is megfizethető vacsoraként kerültek be a köztudatba. Amúgy tökéletesen illeszkedik az angolszász országok kiadós brunchaihoz, nem véletlen, hogy második reneszánszát azóta éli, mióta ezekben az országokban odakerült az Benedik-tojás és az amerikai palacsinta mellé az étlapra. Egyébként eszem ágában sincs leszólni - egy sima sonkás-sajtos melegszendvicsnél pont annyi fényévvel jobb, mint nagymama vasárnapi húslevese a zacskós változatnál.

A croque madame receptjét itt keresd

Mindegy, hogy lusta, hétvégi reggelinek készítetek, el, vagy egy dolgos hétköznap után gyors vacsorának, az biztos, nem fogtok benne csalódni - meg az is, hogy újraírja a sonkás-sajtos melegszendvicsről alkotott eddigi véleményeteket!

Címlapról ajánljuk

Drasztikus kenyér- és marhahúsdrágulásra számíthatunk

Az idei búzatermés mindössze egyharmada lett étkezési minőségű, ezért szinte biztos a kenyér és búzaliszt drágulása. Ha mindez nem lenne elég, akkor a marhahúskedvelők is szomorúan ingathatják a fejüket, mert a tavalyihoz képest 70 százalékkal nőtt a vágómarha termelői ára.

Nosalty

A bodza második áldása – Így használd a bogyót, ami...

Szegényebb időkben mindig szomorú állapotba kerül az étkezés. Még akkor is, ha a legtöbb magyar háztartásnak ez maradt a „luxus” (értsd: lassan minden másról lemondtunk, a SZÉP-kártyából is előbb lesz párizsi felvágott, mint párizsi utazás), sokan nem tudnak már az alapoknál többre költeni. Lisztből, olajból és cukorból pedig ritkán sülnek ki különleges, elegáns, neadjisten ünnepi finomságok. Mit tehetünk ilyenkor? A siránkozás helyett érdemes példát venni nagyanyáinkról és az ő nagyanyáikról, akik szűkös időkben a kamrát a természet adta ingyen kincsekkel próbálták valamennyire feltölteni. Ismerjük meg ezeket, tanuljunk együtt a begyűjtésükről, pozitív hatásaikról, felhasználásukról, vigyünk valami különlegeset a konyhánkba és az életünkbe úgy, hogy közben egy fillért sem adunk ki az ízes, laktató, egészséges hozzávalókért.

Lakos Benedek

További cikkek