Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cassoulet

Cassoulet
Cassoulet
250 perc / előkészület: 25 perc főzés: 45 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csodás francia parasztkaja, bővebb sztori itt.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot előző este beáztatjuk.
  2. Másnap elkészítjük a húsokat. A hasaalját nagyobb darabokra vágjuk, a lapockával együtt.
  3. A kacsazsírt egy kisebb lábosban megolvasztjuk. A hasaalja és lapocka darabokat az egyik serpenyőbe tesszük. Egy másik edénybe megy a comb, egy harmadikba pedig a kolbász. Kis lángon alágyújtunk.
  4. Mindegyikre merünk egy-egy merőkanál kacsazsírt, melléteszünk egy-egy babérlevelet és pár levélke rozmaringot.
  5. A nagy fej főzőhagymát négy nagy darabba vágjuk, majd durva levelekre szedjük, és minden edénybe teszünk egy negyed darabot.
  6. A babról leöntjük a vizet, mellétesszük a maradék hagymát, és annyi friss vízzel felöntve, amennyi ellepi, főzni kezdjük.
  7. A húsokat közben figyeljük. Kis lángon, néha megforgatva sütjük. Akkor jók, ha a szépen pirulnak, és az edény oldala is lassan karamellizálódni kezd. Ne legyünk türelmetlenek, megéri várni!
  8. Kb. 30 perc után, ha a húsok mindegyik oldala szép karamellszínű, felöltjük őket kb. 2 dl vízzel. Ez a víz fogja leszedni az edény oldaláról a szépen megsült, karamellizálódott fehérjét, ami az ízért felelős.
  9. Még 10 percig főzzük, majd elzárjuk alattuk a gázt. A hasaalját külön kivesszük, és nagyon apróra vágjuk.
  10. A húsok után visszamaradt szaftot leszűrjük, és félretesszük. A hagymákat kidobjuk.
  11. Ha a bab nagyjából puha (45-60 perc), eltávolítjuk belőle a hagymát, és leszűrjük. Összedolgozzuk az egészen apróra dolgozott főtt-sült hasaaljával. Egy réteget teszünk egy cserép vagy kerámiatál aljára, majd rátesszük a húsok egy részét, és betakarjuk babbal. Ismét húsok következnek, most következnek a combok is, amelyeket úgy fordítsunk, hogy csontok álljanak ki az edényből. Végül ismét egy réteg bab jön a tetejére.
  12. Óvatosan locsoljuk meg a szaft felével, és toljuk be a sütőbe. Kb. 3 órán át süssük, minden órában hozzáadva még egy kanál szaftot.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 31 955
elküldve: 3
receptkönyvben: 274
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
497 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
konyhatechnológia: római tál receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

francia babos tál, francia egytál

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1971
kacsacomb 4 közepes db
sertéshús 15 dkg
sertéslapocka 25 dkg
bacon 5 szelet
kolbász 20 dkg
fehérbab 45 dkg
főzőhagyma 1 db
babérlevél 3 db
rozmaring 2 szál
kacsazsír 15 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint