Te tudod, mi a legmagasabb hőfok, amit még kibír az emberi test?

A nagy hőség nagyban befolyásolja a szervezetet, így érdemes tudni, hogy mi az a hőfok, amit még kibír az emberi test.

Sajnos évről évre egyre magasabb az átlaghőmérséklet, emiatt pedig világszerte egyre erősebb hőhullámokat lehet tapasztalni. Sőt, idén július 4-én még a hazai melegrekord is megdőlt. Az extrém hőmérséklet miatt az angliai Roehampton Egyetem kutatói nemrég annak jártak utána, hogy mi lehet az a hőmérséklet, ami már károsíthatja az emberi test alapvető funkcióit.

Mi a legmagasabb hőfok, amit még kibír az emberi test?

Mi a legmagasabb hőfok, amit még kibír az emberi test?

A 2023 júliusában publikált tanulmány szerint az emberi test nem tud végtelen mennyiségű hőt leadni, így ha a hőmérséklet meghaladja a 40 fokot, akkor az már egészségkárosító hatással is bírhat az emberi testre nézve.

Eddig nem volt biztos, hogy mi az a maximális hőmérséklet, ameddig a szervezet képes leadni a hőt, ám a friss kutatás szerint a felső határ 40-50 fok között helyezkedik el. 

Az említett kutatásban 13 önkéntes vett részt, akinek egy órán keresztül különböző hőmérsékletű és páratartalmú szobában kellett tartózkodniuk. A vizsgálat kezdetekor többek között megmérték a vérnyomásukat, a testhőmérsékletüket, az izzadásuk mértékét és a pulzus számukat.

A kutatásból továbbá az is kiderült, hogy az úgynevezett termosemleges zóna egy olyan hőtartomány, melyben a szervezetnek nem kell felgyorsítani az anyagcserét ahhoz, hogy fenntartsa az ideális testhőt. Az említett hőtartomány alsó határa 28 fok, ugyanis ezalatt a szervezet már több energiát fordít arra, hogy egyensúlyban tartsa a hőháztartást. Gondoljunk csak bele, hogy a nagy hidegek idején remegni kezdünk, ami igazából a hőtermelést serkenti. 

Ezt edd ebédre, ha hőség van – ezek nem lassítják tovább a szervezeted:

Magas hőmérsékletben azonban a szervezet más módszert alkalmaz a hűtésre, hiszen ilyenkor beindul az izzadás és az erek kitágulása, amelyek mind a hőleadást hivatottak elősegíteni.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a résztvevők anyagcseréje 35%-kal nőtt 40 fok felett, amikor 25%-os páratartalmú helyiségben tartózkodtak, és 48%-kal, hogyha ugyanilyen hőmérsékletű, de 50%-os páratartalmú szobában voltak.

Forrásunk volt.


Még több érdekességről olvashatsz itt:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek