A legfinomabb padlizsán augusztusra

Lassan a nyakunkon a padlizsánszezon - a törököktől kapott tojásgyümölcsből most egy könnyű, augusztusi egytálételt hoztam, úgy, ahogy akár a törököknél is ehetnénk!

Padlizsánt ugyan egész évben kapni, de ilyenkor, mikor szezonja van, a legfinomabb! Mondjuk pont nem az a műfaj, mint az eper vagy a barack, ami szezonon kívül ízetlen és élvezhetetlen, de valahogy a nyár végi, kora őszi, élénk lila, girbe-gurba padlizsánoknak sokkal jobb az ízük, és szívesebben is dolgozik velük az ember. Talán azért, mert a hozzá színben, ízben, illatban leginkább illő zöldségeknek szintén ilyenkor van a szezonjuk, és a többiek is csak úgy tudnak védekezni az egész éves dömping ellen, hogy ebben az időszakban a legzamatosabbak.

A grillezett padlizsánt fűszeres csicseriborsóval itt találod

A piacon szereztem be néhány illatos példányt - egy pár belőlük biztos, hogy a grillen végzi a hétvégén, mert a padlizsánkrémnek ezer receptje van, de bármit is adunk hozzá, ha szabad tűzön füstöltük előtte, már nem ronthatjuk el. A többiről nem volt konkrét elképzelésem, de mindenképpen valami olyat szerettem volna, ami húsmentes, szezonális, kicsit fűszeres és pikáns, és lehetőleg hamar elkészül. Eszembe jutott kezdő szakácskorom kedvence, a joghurtos padlizsán, de valamiért elvetettem - ha nagyon rohangálós napom van, és nincs időm se főzni, se beülni valahova, általában ezzel vigasztalódom, mondván, nincs az a lepukkant körúti műtörök gyorsétterem, ahol ezt el lehet rontani. Pedig dehogynem, valószínűleg pont ez az oka, hogy mostanában nem igazán vágyom rá.

A joghurtos padlizsánt sült csicseriborsóval itt találod

Eszembe jutott viszont, mennyire szeretem azokat az indiai jellegű recepteket, ahol a csicseriborsót fűszerekkel és hagymával sütik össze, meg az is, hogy egyszer egy szupervega, állatian egészséges ételeket kínáló kaliforniai étteremben ettem egyszer egy olyan padlizsánt, amit dióval turbózott joghurtszósszal öntöttek nyakon - és már lett is ötlet, mi legyen ebédre extragyorsan.

A grillezett padlizsánt sült csicseriborsóval itt találjuk

A padlizsánok előkészítéséhez nagy segítség, ha van rácsozott fenekű serpenyőnk - természetesen másban is elkészíthető, de nekem úgy tetszik, hogy a kerti grillezést imitálják a padlizsánba sült csíkok. Amúgy meg így kicsit kevesebb olajat vesz fel, de most nem ezért kaptam elő a kedvenc grillserpenyőmet. A csicseriborsót legközelebb sütőben fogom elkészíteni - ÍzHuszárnak volt egyszer egy receptje: keleti fűszerekkel borított csicseriborsót sütött roppanósra sütőben. A receptnek ez csak egy része volt, később szerette volna felhasználni, de elkövette azt a hibát, hogy az irodában állt neki, és szerintem legalább a háromnegyedét ettem meg, mire odáig jutott, hogy le is fotózza. A joghurtos szószt is lehet még fokozni más fűszerekkel, kis citromlével vagy más fűszernövénnyel petrezselyem helyett - rátok bízom. Összesen két cél volt a recepttel - már azon kívül, hogy szuperfinom ebédem legyen - , hogy egyszer kóstoljátok meg ti is így, másrészt, hogy vegyetek padlizsánt, hiszen szezon van, és kreatívkodjatok össze belőle minél több újdonságot!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...