Laktózérzékenyek Karácsonya

A hagyományos karácsonyi menü is rejtegethet "meglepetéseket" a laktózérzékenyek számára. Légy körültekintő, készülj fel a vendégségekre és nem lesznek panaszaid!

Karácsonykor és a két ünnep között lépten-nyomon terített asztalba botlunk. A sok finomság azonban számos „veszélyt” is rejt, a laktózérzékenyeknek például ilyenkor még inkább oda kell figyelniük az étkezésre. Nekik sem kell azonban lemondani a hagyományos karácsonyi fogásokról, hiszen odafigyeléssel ők is panaszmentesen élhetik meg ünnepi időszakot.

A tünetek elkerülésének egyik módja természetesen, ha nem fogyasztunk laktóztartalmú ételeket, ez azonban néha kényelmetlen helyzethez vezethet vendégségben, gyakran érezhetjük magunkat kívülállónak. Jó megoldás azonban, ha van nálunk (laktáz) enzimpótló tabletta, amelyet az étkezéseket megelőzően elfogyasztva kiküszöbölhetjük a kellemetlen tüneteket és teljes jogú tagként élvezhetjük a családi, baráti vendéglátást.

Az egyik tipikus ünnepi ételünk a töltött káposzta, amit egyes tájakon el sem tudnak képzelni tejföl nélkül, amelynek 100 grammjában 3,5 gramm laktóz található.

Körülbelül ennyi tejföl juthat az egyik népszerű köret, a majonézes burgonyasaláta egy adagjába is, tehát aki érzékeny rá és szeretné megelőzni a tüneteket, ennek ismeretében kell kiszámolnia, mennyi laktáz enzim szükséges a panaszmentes ünnepléshez.

Fontos azonban, hogy ne csak az ételek, de az italok tejcukortartalmára is figyeljünk. Karácsonykor gyakori, hogy a finom sütemények mellett például tojáslikőr is kerül az ünnepi asztalra, amelynek 1 literjében nagyjából 2 dl tejszín és 4 dl tej található.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Készíts egyszerűen növényi tejet otthon te is!

Ez esetben elmondható, hogy egy-egy adag elfogyasztása sokaknál talán még nem okoz panaszokat, de ha a jó hangulat hevében több fogy belőle a kelleténél, el is ronthatja a laktózérzékeny emberek ünnepét. Azt javaslom, ha valaki vendégségbe megy és biztosan el szeretné kerülni a hasfájást, puffadást, gázképződést és egyéb panaszokat, feltétlen vigyen magával laktáz-enzimet tartalmazó rágótablettát, amelyet bármikor elrághat tejes étel fogyasztása előtt, vagy ha nem biztos az étel összetevőit illetően, hiszen pár perc alatt kifejti a hatását” – hangsúlyozta Dr. Plósz János gasztroenterológus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy tejcukor olyan ételekkel is a szervezetbe kerülhet, amiről talán nem is gondolnánk, hogy tejet tartalmaz.

A hagyományos karácsonyi sütemények közül, mint például a bejgli vagy a zserbótésztájához akár 1-2 deciliter tejet is felhasználhatnak, de a mák- illetve diótöltelékbe is kerülhet ugyanennyi. Egy-két szelet süteménnyel számolva a laktóz mennyisége ugyan elenyésző lehet, de az esti, véget nem érő nassolásnál olyan mértékben juthat a szervezetbe, ami már panaszokat okoz. Különösen, ha például egy bögre tejjel esik jól elfogyasztani az ünnepi desszertet, ami kb. 10 gramm laktózt tartalmaz.

Amennyiben laktózérzékenységre utaló tünetei néhány napon belül a laktáz-enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!

Címlapról ajánljuk

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.

Nosalty

További cikkek

Titkos, föld alatti bár nyílt az Andrássy úton

A W Budapest hotel alagsorában nyílt meg a szálloda sejtelmes hangulatú bárja, amely több fronton is biccent a főváros különleges történelme felé. Elfeledett titkok és misztikum, impozáns épületekről elnevezett koktélok várják a betérő vendégeket, érkezzenek akár az ajtón, akár az étterem mosdóján keresztül.