Ezért lehet veszélyes, ha rosszul tárolod a krumplit

Bár megfelelő tárolás mellett nem kell félni a kockázatoktól, a másnapos krumplis ételek fogyasztása veszélyes is lehet.

Az élelmiszerek helyes tárolásáról sosem lehet eleget beszélni, az ugyanis, hogyan bánunk ételeinkkel, egészségünket is meghatározhatja. Főzés után hiába igyekszünk minél hamarabb hűtőbe tenni a kihűlt ételeket, egy jól sikerült ebéd után bárkivel megeshet, hogy kint felejti az ételt a pulton. Ilyen esetben nagyon meg kell fontolni, megesszük-e később a maradékot.

Ezért lehet veszélyes, ha rosszul tárolod a krumplit

A Real Simple cikke szerint a krumpli veszélyes baktériumot hordozhat abban az esetben, ha nem megfelelően volt tárolva az elkészítés után.

A burgonyában egyes esetekben megtalálható a Clostridium botulinum nevű veszélyes baktérium. Ha a krumplit főzés után nem tároljuk helyesen, és csak jó pár órával az elkészítés után kerül a hűtőbe, a baktérium spórái elszabadulhatnak, ezeket a kórokozókat pedig a mikró sem tudja elpusztítani.

A krumplit tartalmazó ételt a kihűlést követően azonnal érdemes a hűtőbe tenni, azt az ételt viszont, ami több, mint 3 órát állt szobahőmérsékleten, saját biztonságunk érdekében nem ajánlott elfogyasztani.

Hűtés nélkül, és főleg fóliában tárolva a botulizmust okozó baktériumok gyosan elszaporodhatnak, ez pedig nagyon súlyos következményekkel, az idegrendszer blokkolásával vagy akár a légzési és mozgatóizmok bénulásával járhat. A botulizmust okozó toxin hőérzékeny, így az ételek megfelelő hőkezelésével megelőzhető a baj, a toxinnal fertőzött ételeken azonban még egy alapos mikrózás sem segíthet, ennél alaposabb hőkezelésre van szükség.

Hasonlóan érdemes kezelni például a rizs tárolását és melegítését is, a köretet három óránál tovább nem szabad szobahőmérsékleten tárolni, ezzel elkerülve a hányással, hasmenéssel járó betegségeket.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

4 hely a Normafán, ahol jóllakhatunk...és nem csak rétessel!

A Normafa a budapestiek menekülőhelye. Ha sok már a betonból, zajból és dugóból, a Széll Kálmán térről tömegközlekedéssel mindösszesen 30-40 perc alatt felérhetünk oda, amiről Sisi hercegné elragadtatással így nyilatkozott: „Csodálom az embereket, miért mennek oly messze vidékre nyaralni, mikor e hegyek s az itteni kilátás kiállja a versenyt a legszebb világrészekkel.”

Nosalty

További cikkek