Ezért nem szabad habdobozban mikrózni az ételt

Gyakran előfordul, hogy az elvitelre kért ételt polisztirolból készült dobozban kapjuk kézhez. Bár már egyre több vendéglátóhely papírban adja ki a nem helyben fogyasztott ételeket, a habdobozok kora még nem járt le. Miért is baj ez?

Te hogyan melegíted fel az elvitelre kért ebédet? Dobozostul rakod be a mikróba, vagy tányérra rakod ki a kihűlt falatokat? A polisztirolból készült habdobozban szállított ételek mikróban való felmelegítése több szempontból sem ajánlott a szakértők szerint, mert ezek a tárolódobozok olyan anyagokat tartalmazhatnak, melyek károsak lehetnek az egészségre – derül ki az Insider cikkéből.

A polisztiroldobozokból hő hatására nemcsak veszélyes kemikáliák oldódhatnak ki, de a meleg közeg a dobozok törését, szétrepedését segítheti elő, így az ételbe is belekerülhetnek az egészségre ártalmas anyagok. Az ilyen habdobozok előállításához szükséges sztirol nevű vegyület hormonális problémákat okozhat, ha bejut a szervezetbe, így a habdobozok mikróban történő felmelegítését érdemes mellőzni

– mondta el Rolf Halden, az Arizonai Állami Egyetem professzora és a Biodesign Center for Environmental Health Engineering igazgatója.

Ha ilyen dobozban kapod az ételt, inkább pakold ki egy tányérra

Halden egy másik kockázati tényezőre is felhívja a figyelmet: a zárt dobozban történő mikrós melegítés során az ételek annyira felforrósodhatnak, hogy akár a mikrohullámú sütőben is szétfröccsenhetnek, de melegítés után a doboz felnyitásakor is megégethetik az embert.

Az ilyen elviteles dobozban kapott ételeket érdemes tányéron vagy olyan tárolóban megmelegíteni, melyek mikrózhatóak, ezt a műanyagból készült dobozok esetében a doboz alján feltüntetett kis mikrohullámú-ikon is jelzi. A polisztirol dobozok Magyarországon még tisztítva sem kerülhetnek bele a műanyag gyűjtésére szánt szelektív kukákba. Ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a polisztirolból készült termékek ne születhetnének újjá, az újrahasznosított anyagot ugyanis számos területen használják fel az építőiparban.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk