Ezért nem szabad habdobozban mikrózni az ételt

Gyakran előfordul, hogy az elvitelre kért ételt polisztirolból készült dobozban kapjuk kézhez. Bár már egyre több vendéglátóhely papírban adja ki a nem helyben fogyasztott ételeket, a habdobozok kora még nem járt le. Miért is baj ez?

Te hogyan melegíted fel az elvitelre kért ebédet? Dobozostul rakod be a mikróba, vagy tányérra rakod ki a kihűlt falatokat? A polisztirolból készült habdobozban szállított ételek mikróban való felmelegítése több szempontból sem ajánlott a szakértők szerint, mert ezek a tárolódobozok olyan anyagokat tartalmazhatnak, melyek károsak lehetnek az egészségre – derül ki az Insider cikkéből.

A polisztiroldobozokból hő hatására nemcsak veszélyes kemikáliák oldódhatnak ki, de a meleg közeg a dobozok törését, szétrepedését segítheti elő, így az ételbe is belekerülhetnek az egészségre ártalmas anyagok. Az ilyen habdobozok előállításához szükséges sztirol nevű vegyület hormonális problémákat okozhat, ha bejut a szervezetbe, így a habdobozok mikróban történő felmelegítését érdemes mellőzni

– mondta el Rolf Halden, az Arizonai Állami Egyetem professzora és a Biodesign Center for Environmental Health Engineering igazgatója.

Ha ilyen dobozban kapod az ételt, inkább pakold ki egy tányérra

Halden egy másik kockázati tényezőre is felhívja a figyelmet: a zárt dobozban történő mikrós melegítés során az ételek annyira felforrósodhatnak, hogy akár a mikrohullámú sütőben is szétfröccsenhetnek, de melegítés után a doboz felnyitásakor is megégethetik az embert.

Az ilyen elviteles dobozban kapott ételeket érdemes tányéron vagy olyan tárolóban megmelegíteni, melyek mikrózhatóak, ezt a műanyagból készült dobozok esetében a doboz alján feltüntetett kis mikrohullámú-ikon is jelzi. A polisztirol dobozok Magyarországon még tisztítva sem kerülhetnek bele a műanyag gyűjtésére szánt szelektív kukákba. Ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a polisztirolból készült termékek ne születhetnének újjá, az újrahasznosított anyagot ugyanis számos területen használják fel az építőiparban.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Pontot tettek az örökös vita végére: kiderült, hogy az igazi...

Régóta fennálló vita övezi a műfenyő vs. valódi fenyő témakörét. Vajon melyik megvásárlásával ártunk többet a környezetünknek? A kivágott fákkal vagy a sok műanyaggal és melléktermékkel, ami egy műfenyő gyártása során keletkezik? Az Ökológiai Kutatóközpont elmondta, melyiket érdemes választani, ha a cél a fenntarthatóság.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...