Az egekbe szökik egy alapzöldségünk ára

Sajnos nem áll meg az élelmiszerek árának emelkedése: egyre több termék lassan a nehezen megfizethető kategóriába kerül. Ez történt most a szinte mindennaposan fogyasztott zöldséggel, a krumplival is.

Hat hónapja folyamatosan emelkedik a krumpli ára, adta közre a hírt az rtl.hu. A sokak által majdnem minden nap fogyasztott zöldséget sem kímélte az elmúlt időszakban rendszeressé vált drágulás. A krumpli a magyar családok egyik leggyakrabban beszerzett élelmiszere, így sokan megérezhetik a növekvő árak hatását.

Az egekbe szökik egy alapzöldségünk ára

Az előző hónapban több mint 30%-kal volt drágább a burgonya, a tavalyi árhoz képest. Az emelkedésnek sajnos még közel sincs vége: a szakértők előrejelzései szerint 2022-ben további 25-30%-os drágulás vár a zöldségre.

Az árváltozás gyökerénél többek között a termelők kötelező minimálbér-emelése és a magas energiaköltségek találhatók.

Emellett az időjárás is beleszólt kissé a tavalyi termésbe: a gazdák elmondása szerint a nagy nyári hőség okozott nehézségeket, aminek következményeként Európában 20%-kal kevesebb volt a betakarított burgonya mennyisége. A magyar árak nagyban függenek a nyugat-európai árszabástól is.

A drágulás már csak azért sem túl jó hír, mert a magyar családok burgonyafogyasztása igen magas. Egy átlagos család 6 kg burgonyát visz haza egy hónapban, többek között ez a szám teszi a krumplit az egyik legnépszerűbb élelmiszerré Magyarországon.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, aktualitások:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 nagyon szaftos, krémes és könnyed húsétel 1 óra alatt

A lusta, de gyakorlott szakácsoknak ma már rengeteg praktika lapul a zsebükben arra vonatkozóan, hogyan lehet finom, laktató és mutatós ebédet készíteni egy óra alatt. Mi most olyan főételeket hoztunk nektek, amelyekkel nem kell sokat bajlódni, a végén azonban garantáltan mindenki megnyalja a tíz ujját.