Az EU betiltotta a rákkeltő hatásúnak minősített E171 élelmiszer-adalékanyagot

Az E171 rövidítésű titán-dioxiddal fehér színt adtak hozzá sokféle élelmiszerhez, például ragógumikhoz, "fehércsokoládékhoz", péksüteményekhez, szendvicskrémekhez, levesekhez, szószokhoz, salátaöntetekhez és élelmiszerkiegészítőkhöz.

Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, a tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe – közölte a brüsszeli testület pénteken. Az Európai Bizottság határozata azt jelenti, hogy nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez - írja a 24.hu.

Az uniós bizottság döntését az indokolta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tavaly május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak ahhoz, hogy a vegyületet élelmiszer-adalékanyagként használják. Az Európai Bizottság határozatát a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként alkalmazásának betiltásáról az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták – közölték.

Az E171 jelzésű élelmiszerszínezéket fehér színű ételek előállítása során használják. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálata során arra jutott: az anyag karcinogén lehet.

A Magyarországon is használt élelmiszerszínezék, az E171 – más néven titán-dioxid – amely a csokoládétól a rágógumiig számos termékben megtalálható, rákkeltő hatású lehet – állapította meg több ezer vonatkozó kutatás eredményének áttekintése után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Az Európai Bizottság ezért a betiltását javasolta, majd az Európai Parlament ezt meg is szavazta.

A titán-dioxidot számos élelmiszer, köztük a pékáruk, a csokoládék, a szendvicskrémek, a levesek, a szószok és a salátaöntetek, illetve az étrend-kiegészítők fehérre színezésére használják.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek